Homepage 'de Luikerwaal' Kinderspel.
Toverlantaarnplaten met spelende kinderen.
Kinderen spelen in de zomer.......
......en in de winter.
Twee prachtige, grote glazen lantaarnplaten in prachtige kleuren uit een serie van twaalf stuks. De afmetingen zijn 24 x 8 cm. De platen zijn afgedekt met een beschermglas, Een strook papier houdt de beide delen bij elkaar. De platen werden vervaardigd door Ernst Plank (E.P.) ca 1900.

 
Eigen haard is goud waard. Gelukkige kinderen maken een rondedansje in de huiskamer. Een plaat uit de serie American Mechanics uit 1870.

 Gemonteerd in een houten frame met de standaard afmetingen 18 x 10 cm; de diameter van de afbeelding is ongeveer 8 cm. Het etiket vermeldt 'Youth and Old Age' (De jeugd en de ouderen). De ingelijste spreuk aan de muur luidt 'Honesty Industry Sobriety' (Eerlijkheid, Werkzaamheid en Gematigdheid).


 
'Clear the Track!' (Maak ruim baan!'. Ronde lantaarnplaat in een mahoniehouten frame, vervaardigd door T.H. McAllister, New York.
 
Romantische lantaarnplaat uit het einde van de jaren 1890. Zij komt uit een serie met de naam 'Selected pictures'. Op het etiket staat "Blindman's Buff" (Blindemannetje)en zij is geplaatst in een mahonie frame. Afm.: 18 x 10 cm.


Touwtje springende jongen. Enkelvoudige hefboom lantaarnplaat. Het frame is van mahonie; het glas is met de hand beschilderd. Het dynamische effect wordt bereikt door het bewegende gedeelte van de plaat op en neer te bewegen. De afmetingen van deze plaat zijn 18 cm x 10 cm.
 
Twee langwerpige lantaarnplaten, de laatste komt uit een serie van Ernst Plank (E.P.).
         
Jongen die met een priktol speelt. Mechanische, met de hand geschilderde, lantaarnplaat uit ca 1880. Het frame is gemaakt van mahoniehout. Afmetingen: 18 x 10 cm.
Ca 1905 Duits. Waarschijnlijk G. Carette & Co. Neurenberg. Decalcomanie, afmetingen ca 18 x 5 cm.
 
En dan...., wanneer de kinderen in bed zijn gestopt.........Enkelvoudige hefboom lantaarnplaat.
En....... zoals de ouden zongen, piepen de jongen....
Rechthoekige lantaarnplaat, fabrikant waarschijnlijk Carette, Neurenberg. 5.9" x 1.5" (15 x 4 cm).


 
Een serie van acht toverlantaarnplaten van 8,2 cm in het vierkant. Ze vertellen ons het amusante verhaal van twee ondeugende jongens die een onschuldige vrouw voor de gek houden.

 


Meer lantaarnplaten met spelende kinderen.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2020 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 24-07-2020.
Naar bovenrand pagina......