Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns met batterijverlichting.
Deel 1.


Zo ongeveer het aller, allereenvoudigste toverlantaarntje. Het gebruikt een platte, 4,5 volt batterij om het kleine gloeilampje aan de achterkant te laten branden.
De batterij werd geplaatst tussen de opstaande wanden van de standaard. In en uitschakelen gebeurde simpelweg door het verschuiven van de batterij.

 
Sommige speelgoed toverlantaarns waren uitgerust met een ingebouwde fitting voor een gloeilampje. De batterij werd met een tweetal snoertjes aangesloten op twee moertjes aan de achterkant van de lantaarn.

Zaklantaarn-toverlantaarns.
Dit soort toverlantaarns met batterijverlichting was altijd bedoeld als eenvoudig speelgoed voor kinderen. Eigenlijk is de body een gewone, draagbare zaklantaarn. Een extra meegeleverd hulpstuk veranderde de zaklantaarn in een toverlantaarn.


Waarschijnlijk de meest verkochte zaklantaarn-lantaarn is de Mickey Mouse Toy Lantern, 'made by special arrangement with Walt Disney', door Ensign Ltd, Londen W.C.1 (patent number 21309), aan het eind van de jaren 1930.
Alle lantaarnplaatjes, dozen, verpakkingen, enz. werden gemaakt in Groot BrittanniŽ, terwijl de lantaarn zelf voor Ensign werd gemaakt in Tsjecho-Slowakije. Het hele projectieapparaat kan worden opgesplitst in drie delen: het zaklantaarngedeelte met de batterijen en het kleine gloeilampje, de standaard waarin de body geplaatst wordt om het geheel stabieler te maken en de adapter met lenzen en plaathouder die de gewone zaklantaarn tot een toverlantaarn maakt. De aan/uit schakelaar is aan de voorkant boven de ingebouwde reflector geplaatst. De lantaarn is gemaakt van zwart blik en de afmetingen zijn ca.10 x 16,5 cm.


 
The Mickey Mouse Toy Lantern werd verkocht in een groot aantal verschillende samenstellingen. Van heel eenvoudig tot erg uitgebreid. Bij de duurste sets werd een aantal doosjes lantaarnplaatjes meegeleverd en zelfs ook nog een kartonnen theaterscherm waarop de beelden geprojecteerd konden worden.


 
Dit toverlantaarntje met batterijverlichting in doos is helemaal hetzelfde als de 'Mickey Mouse Toy Lantern', maar het merk is 'Columbus'. Het werd geleverd in een kartonnen doos met een leuk etiket op de deksel en een gebruiksaanwijzing. De doos meet 15 x 10 x 9 cm.

 De 'Newest Magic Lantern'
COLUMBUS.


 


 
COLUMBUS rond model.

Een andere COLUMBUS toverlantaarn op batterijen. Hoewel het etiket op de doos anders doet vermoeden is dit een rond model. De zaklantaarn wordt omgetoverd tot een toverlantaarn door de lens aan de voorkant te verwijderen en hiervoor in de plaats het hulpstuk te monteren. Er is een patentnummer op het lensgedeelte vermeld, namelijk 21309 D.R.G.M.932949.

 
PREMO Toverlantaarn. Deze zaklantaarn/toverlantaarn is gemaakt van blauw geschilderd blik, maar er bestaan ook rode en zwarte uitvoeringen.De Premo lantaarn werd geleverd met een convexe lens met een doorsnede van 5 cm, die op de lantaarn geschroefd kan worden waarna hij gebruikt kan worden als een gewone zaklantaarn. De afmetingen zijn ca 7,5 x 7,5 x 15,5 cm.

Zaklantaarn/toverlantaarn, onbekende fabrikant.
Zaklantaarn/toverlantaarn met een opvallend lantaarnhulpstuk in de vorm van een afgeknotte kegel.
 
Een kleine, met een platte 4,5 Volt batterij werkende toverlantaarn gemaakt door een onbekende fabrikant. Een van de lippen van de batterij wordt gebruikt om het licht aan of uit te schakelen.

 
Ozan double duty flashlight/magic lantern.Japanse gecombineerde zaklantaarn en toverlantaarn in de originele kartonnen doos met een ingebouwd projectieschermpje 'for small picture'. Op een metalen plaatje bovenop de lantaarn staat te lezen "Japan Nippon Registry No. 52002". In het batterijvak kunnen twee D-cel batterijen worden geplaatst.
   
Meer batterijlantaarns.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....