Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarnplaten, vervaardigd door
Ensign Ltd.
De George Houghton Company, die in 1836 werd opgericht in Londen, was al bijna een eeuw lang gespecialiseerd in de fabricage van optische apparaten, toen zij het besluit nam een aantal Disney toverlantaarn-sets op de markt te brengen onder de merknaam Ensign Ltd.

De series lantaarnplaatjes werden vaak verkocht in combinatie met een speciale projector, maar ook wel zonder lantaarn. Tenminste vier verschillende sets van een toverlantaarn-met-bijbehorende-plaatjes werden door Ensign op de markt gebracht voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak
De lantaarnplaten kunnen verdeeld worden in verschillende categorieën: de eerste serie bestaat uit elf sets vierkante plaatjes in zwart/wit, waarin Mickey Mouse de hoofdrol speelt.
Series vierkante zwart/wit Mickey Mouse platen (acht in een doosje). De series zijn gemerkt J/A t/m J/L. J/I bestaat niet.Zie de complete serie 'The Delivery Boy'.
J/A - Pioneer Days
J/B - Traffic Trouble
J/C - The Gorilla Mystery
J/D - The Cactus Kid
J/E - The Birthday Party
J/F - The Castaway
J/G - The Delivery Boy
J/H - The Moose Hunt
J/J - Mickey Steps Out
J/K - Fishin’ Around
J/L - The Fire Fighters
Deze verhalen, die gebaseerd zijn op het boek 'Mickey Mouse Illustrated Movie Stories', uitgebracht door Dean & Son Ltd., werden later nog eens gebruikt voor een tweede serie van elf sets in zwart/wit, dit keer in een langwerpig formaat.


Series langwerpige zwart/wit Mickey Mouse plaatjes (twee in een doosje). De series zijn gemerkt T/A t/m T/L. T/I bestaat niet.
T/A - Pioneer Days
T/B - Traffic Trouble
T/C - The Gorilla Mystery
T/D - The Cactus Kid
T/E - The Birthday Party
T/F - The Castaway
T/G - The Delivery Boy
J/H - The Moose Hunt
T/J - Mickey Steps Out
T/K - Fishin’ Around
T/L - The Fire Fighters
In 1933 bracht Ensign een serie van veertien vierkante 'Three Little Pigs' platen uit. Dit was waarschijnlijk de start van de fabricage van gekleurde platen door Ensign........
Serie van 14 vierkante gekleurde 'Three Little Pigs' platen.
......die gevolgd zou worden door de uitgave van nog enkele tientallen series. Deze lantaarnplaatjes waren langwerpig en in de verhalen kwam niet alleen Mickey Mouse voor, maar ook andere bekende Disney figuren

Kleine series langwerpige, gekleurde plaatjes (twee in een doosje).
Mickey Crusoë
Mickey Mouse in Pigmy Land
Mickey Mouse in Giant Land
Mickey’s Express Delivery
Donald Duck in an Alpine Adventure
Policeman Donald
Pluto on Ice
Night before Christmas
Santa’s Workshop
The Pied Piper
The Big Bad Wolf and Little Red Riding Hood
Snow White and the Seven Dwarfs (3 parts)
Pinocchio (3 parts)
In September 1940 werden de kantoren van Ensign tijdens een hevig bombardement vernield en binnen een paar weken werd het bedrijf volledig opgeheven. De resterende voorraden werden verkocht aan Johnson & Sons of Hendon, die na de oorlog nog tenminste één Disney toverlantaarnset hebben geproduceerd.
Medium series langwerpige, gekleurde plaatjes (vier in een doosje).

Grote series langwerpige, gekleurde plaatjes (zes in een doosje).
The Pied Piper
The Big Bad Wolf and Little Red Riding Hood
 
Three Little Pigs
Snow White and the Seven Dwarfs
Pinocchio  

 
Alhoewel de lantaarnplaatjes toch absoluut het meest succesvolle Disney artikel was dat Ensign in de jaren 1930 produceerde, bracht het bedrijf ook nog een flink aantal andere producten uit, zoals de Mickey Mouse camera uitrusting, filmstrips, verscheidene 'Silly Symphonies' 16mm films, en zelfs een klein muziekdoosje, waarmee de filmvoorstellingen muzikaal begeleid konden worden.
 
   

 

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-05-2021.
Naar bovenrand pagina......