Homepage 'de Luikerwaal'
 

Diascoop blaast het stof van de toverlantaarn

diascoop_1
diascoop_2
diascoop_3
De kunstenaarsgroep Diascoop bestaat uit:
Anne Marie van Sprang
Jop Horst
Ida Lohman
Yarre Stooker

De groep wordt regelmatig uitgebreid met een aantal gastkunstenaars. diascoop_4
diascoop_5


Het begin van de negentiende eeuw. Een oude, rondtrekkende lantaarnist vertoont zijn kunsten. De toeschouwers lijken de wereld om hen heen geheel vergeten en staren met een mengeling van verwondering en ontzag naar het scherm.  De magiŰr op het doek zwaait wat met zijn toverstaf en dan verschijnt daar, opeens zomaar uit het niets, een gifgroene, vals grijnzende duivelsfiguur, vlak voor hun ogen. De bezoekers van de herberg deinzen verschrikt achteruit. Enkelen verlaten overhaast de morsige gelagkamer.

Twee eeuwen later wordt de magie van de bewegende toverlantaarnbeelden weer zichtbaar gemaakt door Diascoop, een kunstenaarsgroep die 'het stof van de toverlantaarn blaast'. Terwijl de meeste moderne lantaarnisten proberen de sfeer en inhoud van de voorstellingen van vroeger zoveel mogelijk te benaderen, slaagt Diascoop erin met een eeuwenoud medium een nieuwe kunstvorm te creŰren. In direct contact met hun publiek worden miniatuurbeelden uitvergroot tot twee meter hoge projecties van ongeŰvenaarde scherpte en kleurenpracht. De toeschouwers krijgen meerdere toverlantaarns te zien die op dynamische wijze lichtbundels door de zaal strooien. Ook begeleiden de kunstenaars de door hen gemaakte glasplaten, beschilderd met transparante verf of beplakt met papier, touwtjes of wat dan ook, met spannende verhalen, droevige liederen of verontrustende geluiden. Voor de ontvankelijke kijker wordt het een feest voor de zintuigen: een koe kan van kleur verschieten, een danseresje danst over de hoofden van het publiek heen naar het witte doek en Mirabella doet kunstjes met een zeehond of een leeuw.

Het was de simpele techniek van de toverlantaarn die de leden van Diascoop prikkelde hun 'miniatuurperformances' te ontwikkelen waarin beeld, klank, stem en beweging tot een overrompelend geheel worden gesmeed.

Wat hen vooral boeit is de doorzichtigheid van de toverlantaarn als artistiek medium. De voorstellingen scheppen een overtuigende, maar tegelijkertijd ook transparante illusie van beweging. Duidelijk is dat de projecties zijn opgebouwd uit kunstmatige, met de hand vervaardigde beelden als kartonnen bootjes, knipsels en geschilderde voorstellingen. De toeschouwer is, net als twee eeuwen geleden, graag bereid deze kunstmatige wereld te betreden en als echt te ervaren.

DE TOVERLANTAARN IN DE TROPEN

Toverlantaarncollectief Diascoop was van september tot december 2000 actief op de eilanden Curašao, Bonaire en Aruba. Daar werden op de Pedagogische Academie en twee basisscholen een aantal workshops gegeven. Zeven Curašaose kunstenaars hebben beelden en teksten geleverd voor een toverlantaarnvoorstelling in het Papiamento, getiteld Lus MÓgiko. In totaal zijn 32 gecombineerde voorstellingen gegeven met werk uit de Diascoop- en de Lus MÓgiko-collectie. De meeste voorstellingen vonden plaats in buurthuizen en werden gegeven voor kinderen.

Op een feestavond werd al het werk vertoond, o.m. een carnavalsoptocht en visjes gemaakt door kinderen van twee basisscholen, Lus MÓgiko en Diascoop. Ook de Antilliaanse schilder Emly Francisca trad hier op. Buiten werd het gebouw belicht met draaiende dia's. (foto Prince Victor)

Op de foto links zie je het werk van Hortence Brouwn, een beeldhouwer. De man en de vrouw krijgen ruzie, maar alles komt goed. De poppetjes kunnen los van elkaar bewegen doordat elk figuurtje in een aparte toverlantaarn zit.

 

 

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ę1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-05-2021.
Naar bovenrand pagina......