Homepage 'de Luikerwaal' Koekjestrommeltoverlantaarns
en andere huisvlijt.
Toverlantaarns, soms industrieel vervaardigd maar meestal prachtige staaltjes van huisvlijt, die gemaakt zijn van oude koekjestrommels en andere blikken verpakkingen.
 
Een viertal typische staaltjes van huisvlijt. Gewone blikverpakkingen voor jam, koekjes en andere producten door een handige knutselaar omgetoverd tot heuse toverlantaarns.
 
Een toverlantaarn van een koekjesblik, dit keer vervaardigd door een industrile fabrikant.

Rijkelijk versierd koekjesblik dat, nadat het laatste koekje is opgegeten, kan worden gebruikt als een echt werkende toverlantaarn!
De gebruiksaanwijzing is op de voorkant afgedrukt. Zelfs het kleine olielampje werd meegeleverd.

 Gebruiksaanwijzing: Verwijder vor het gebruik van de toverlantaarn eerst het schuifje op de achterkant zodat de lucht kan circuleren. Verwijder het stuk karton uit het gat voor de lantaarnplaat en steek de buis met de lens er in. Plaats de schoorsteen, vul de lamp met olie en plaats haar na het aansteken op de bodem.
 


Op het eerste gezicht is dit een industrieel vervaardigde toverlantaarn, maar wanneer we de achterwand oppen klappen dan zien we dat zij gemaakt is van een blik dat vroeger een zeer ontvlambare aanstekerbenzine bevatte.

Afmetingen ca 27 cm diep, 15 cm hoog en 13 cm breed.
 
Deze toverlantaarn is dan wel niet gemaakt van een koekblik of een andere verpakking, maar het is wl een staaltje van huisvlijt, omdat een handige knutselaar een oude spoorweglantaarn ombouwde tot deze toverlantaarn.
 


Blikken speelgoed station omgebouwd tot een toverlantaarn. Afkomstig uit Duitsland.

Koekjestrommeltoverlantaarn gemaakt door de webmaster.

Toen ik de hierboven getoonde koekjestrommeltoverlantaarns zag wist ik al meteen dat ik ook zoiets wilde gaan maken.


 

In een kringloopwinkel vond ik een blik dat helemaal hiervoor gemaakt scheen te zijn: de juiste afmetingen, de gemakkelijk te verwerken achthoekige vorm en zeker niet in de laatste plaats......  de nostalgische prentjes op de deksel en rand. De kinderen die afgebeeld waren op de deksel keken dan wel verrukt naar 'Mommy's Rich Fruity Cake', maar hun gezichtsuitdrukking was dezelfde die ik kende van kinderen die genoten van een leuke toverlantaarnvoorstelling. De deksel van een andere oude koektrommel bleek bijzonder geschikt als voet en wat schroefjes en losse reserve onderdelen maakten de boel kompleet.

Het laatste plaatje heeft als titel 'Satisfaction', 'genoegen, plezier, tevredenheid' en dat waren precies de gevoelens die ik had na mijn middagje geknutsel. Thank you, Mommy!
 

De toverlantaarn van Athanasius Kircher.

Een van de uitvinders van de toverlantaarn was de Duitse Jezueten pater en wetenschapper, Athanasius Kircher. Er gaat een hardnekkig verhaal over deze geleerde priester dat hoogstwaarschijnlijk niet op waarheid berust, maar ach, het is een mooi verhaal: De pater had een praktische toepassing voor het apparaat bedacht. Wanneer hij 's avonds een bezoek bracht aan de afvallige gelovigen, hield hij onder zijn pij een eenvoudige toverlantaarn verborgen. Als praten niet meer hielp ging hij over tot hardere maatregelen. Op het glas van zijn lantaarn had hij een realistische afbeelding van de dood geschilderd die hij van buitenaf op de perkamenten ramen van hun eenvoudige boerenwoningen projecteerde. Dat had succes! De daaropvolgende zondagmorgen zat zijn kerk weer stampvol.

Waar of niet waar, toen ik in een kringloopwinkel een eenvoudige prullaria-lantaarn zag staan dacht ik meteen aan deze Duitse priester en kreeg het idee deze lantaarn om te knutselen tot een toverlantaarn die er wellicht uit zou kunnen hebben gezien als de lantaarn die Kircher gebruikte.
De glazen ruitjes werden zwart geschilderd. Het glas aan de voorkant werd vervangen door een houten plankje met daarop een eenvoudige houten plaathouder en lensbuis. Uit de rommelbak kwam een antiek lensje dat er prima bij paste. Een kaars uit de kerstdoos zorgde voor de verlichting.

 

 
Lithobox.

Ik vond bij een kringloop een zeer gehavend theelichtje met daarin n enkele lithofaan die ook nog eens gebroken, gebarsten en heel slecht en onzorgvuldig gelijmd was. Dat lijmen kon ik wel herstellen. Natuurlijk bleven de breuken zichtbaar, maar het was niet meer zo storend. Maar wat moet je met zo'n losse lithofaan? Ik zocht er een passende behuizing voor en na lang zoeken en verschillende miskopen vond ik een houten theebox die daarvoor gemaakt scheen te zijn. Natuurlijk wederom in de onvolprezen kringloop. De plastic bak er uit en de lithofoaan er in. Het is, na enig geknutsel, een bijzonder leuk en fraai sfeerlampje geworden.
   
   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 11-11-2018.
Naar bovenrand pagina......