Homepage 'de Luikerwaal' Het Onze Vader.

Het Onze Vader is ongetwijfeld het bekendste gebed binnen het christendom.

Rechts een lantaarnplaat gemonteerd in een standaard mahoniehouten frame van 10 x 18 cm. Op de rechthoekige glazen plaat van 8,2 x 10 cm wordt de Engelstalige versie van het gebed weergegeven (The Lord's Prayer).

Hieronder een zeer bijzondere serie toverlantaarnplaten die de teksten illustreren met schitterende afbeeldingen. De platen zijn 8,2 x 10 cm groot.
 
  

Hoewel de meeste sets lantaarnplaten uit een even aantal bestaan, dikwijls acht of twaalf glazen, is deze complete set lantaarnplaten over het gebed 'The Lord's Prayer, oftewel 'Het Onze Vader' een set die bestaat uit zeven platen. In ieder geval twee van de platen werden getekend door de beroemde Amerikaanse toverlantaarnplaten-artiest Joseph Boggs Beale, die leefde van 1841-1926. Deze zijn namelijk gesigneerd door Beale, maar de ondertekening is bij hem altijd erg moeilijk te vinden, zelfs met een vergrootglas, dus misschien zijn ook de anderen van zijn hand. De platen zijn allemaal prachtig getekend, maar op de een of andere manier zijn ze wat ongebruikelijk en komen ze niet echt met elkaar overeen. Het lijkt wel of de uitgever wat reeds bestaande platen heeft gebruikt en die gecombineerd heeft tot deze set.

Beale werkte in het leger als een tekenaar van het regiment en voorzag allerlei tijdschriften van tekeningen om ze te publiceren. Na zijn huwelijk werkte hij als illustrator van boeken. Helaas ging het grootste deel van zijn werk verloren in oktober 1871 bij de grote brand in Chicago, waarna Beale en zijn vrouw teruggingen naar Philadelphia. Hij vond commercieel werk bij het lithografische bedrijf van Frank Harris en als tekenaar van toverlantaarnplaten bij Caspar W. Briggs, een van Philadelphia's eerste handelaren in lantaarnplaten. Beale creëerde later in zijn carrière honderden lantaarnplaten en illustreerde van alles en nog wat, van bijbelverhalen en opvoedende kinderboeken tot populaire liedjes en gedichten. Veel van zijn toverlantaarnplaten werden na zijn dood ontdekt en werden vermoedelijk grotendeels verspreid onder museums en particuliere verzamelaars.


 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Naar bovenrand pagina......