Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns vervaardigd door
Archer and Sons.
 
ARCHER (& SONS)

Een Engelse familie van fabrikanten en verkopers van toverlantaarns en lantaarnplaten die van 1857 tot de jaren 1900 werkzaam waren in Liverpool. Aanvankelijk werkten zij onder de naam Archer & Inch, later alleen nog onder de naam Archer. Het bedrijf werd opgericht door William Frederick Archer; in het begin van de jaren 1880 kwamen ook zijn drie zonen in het bedrijf. In de jaren 1890 bestond het bedrijf uit een drietal afdelingen die elk geleid werden door één van de broers: één voor de toverlantaarns en de daarbij behorende accessoires, één voor de algemene optische artikelen en één voor de fotografische uitrustingen. Aan het eind van de jaren 1880 en 1890 was het bedrijf van Archer & Sons waarschijnlijk een van de grootste fabrikanten van toverlantaarns in het Noorden van Engeland.
 
Archer toverlantaarn met een imponerende telescopische messing objectief.

De afmetingen van deze lantaarn zijn ongeveer 17 3/4 inches (45 cm) lang wanneer de lens is ingeschoven en circa 28 1/2 inches (72,5 cm) wanneer ze helemaal is uitgeschoven. De hoogte is 10 inches (25 cm) tot aan de bovenkant van het lamphuis. De lantaarn is gemaakt van gelakt messing en blik.

Het optische systeem van messing is voorzien van een projectielens met een doorsnede van 1 1/2 inch (4 cm) diameter en binnenin de lantaarn bevindt zich een condensorlens van 4 inch (10 cm). De projectielens heeft aan de voorzijde een scharnierende klep en kan worden scherpgesteld door middel van een 'rack and pinion-systeem'.

Eén zijkant van de lantaarn is voorzien van een scharnierende deur met daarin een blauw glazen venstertje waardoorheen de vlam van de lamp kan worden gecontroleerd. Dit venstertje is voorzien van een afdekplaatje.

 


De afmetingen van deze opmerkelijke toverlantaarn zijn 12" bij 3 1/2"; 14 1/4" hoog ( ca 30,5 x 9 x 36 cm).

Een bijzonderheid is de dubbel geknikte schoorsteen.

 




 


 


Een indrukwekkende toverlantaarn van mahoniehout en messing.

 


Een toverlantaarn gemaakt van messing en geblauwd blik.

 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Naar bovenrand pagina......