Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns vervaardigd door
Bausch & Lomb Optical Co.
 
Bausch & Lomb werd opgericht in 1853 door de Duitse immigranten John Jacob Bausch en Henry C. Lomb in Rochester, New York. Bausch was een ervaren opticien en Lomb was precies de financier en partner die hij nodig had voor zijn kleine fabriekje waar hij monocles produceerde. Hij beloofde Lomb dat, wanneer het bedrijf zover zou groeien dat er een partner nodig was, Lomb in het bedrijf zou kunnen komen.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog veroorzaakte de Union blokkade een enorme prijsverhoging van Europees hoorn, en daardoor steeg de vraag naar de brillen van Bausch & Lomb, waarvan de monturen gemaakt waren van Vulcanite rubber.
In 1876, begon het bedrijf microscopen te vervaardigen. Later produceerden zij ook fotografische lenzen, lenzen voor brillen, verrekijkers en telescopen. Vanaf 1892 produceerden zij hun optische lenzen in samenwerking met Zeiss. Aan het einde van de 19e eeuw vervaardigden zij ook projectoren, cameralenzen en diafragma's voor camera's. Naast projectielantaarns voor huisgebruik maakte het bedrijf ook wetenschappelijke lantaarns en biunials van een hoge optische kwaliteit, veelal onder de naam 'Balopticon'.
In 1902 ontwikkelde William, de zoon van de oprichter, een proces waarmee een gewenste lensvorm direct bereikt werd door het gieten van gesmolten glas en dit leverde een belangrijke besparing van tijd en materialen op. Bausch & Lomb werden al snel de belangrijkste Amerikaanse producenten van optische kwaliteit glazen.
In 1971 introduceerde Bausch & Lomb de eerste contactlenzen en het bedrijf is nu nog steeds wereldwijd de grootste leverancier van oogverzorgingsproducten. Vandaag de dag werken er ongeveer 13.000 medewerkers in 36 landen voor het bedrijf.
 
Bausch & Lomb Balopticon Model B  projectielantaarn. De lens heeft een brandpuntafstand van 12.
 
Bausch & Lomb Optical Co.

Rochester N.Y.

Model C Balopticon.
 

Model BC "Balopticon".Uit de 1927 Bausch & Lomb catalogus.


De normale platenschuif.
 
Bausch & Lomb Balopticon.

Hoewel deze lantaarn ook de naam Balopticon Model C draagt op het plaatje op de deur, is deze waarschijnlijk ouder dan de Model C uit 1911.
De totale afmetingen van de lantaarn zijn 20" L x 14.5" H x 11" W (51 x 37 x 28 cm).
 
Bausch & Lomb Optical Co.

Rochester N.Y.

Type 41-21-20 Balopticon voorzien van een Bausch & Lomb 12 projectielens.
 


Bausch & Lomb Optical Co.

Home "Balopticon".
Advertentie en gebruiksaanwijzing, 11 pagina's, afmetingen ca 16 x 8,6 cm.


De Home Balopticon-lantaarns hebben aan de binnenkant van de deur een papiertje met een waarschuwing over het schoonmaken van de inwendige spiegel.
Een wat andere uitvoering van de Home Balopticon. Volgens de patent data is dit de opvolger van de lantaarn hierboven. De afmetingen zijn ca 23 1/2" lang x 7 1/2" breed x 16 1/2" hoog (60 x 19 x 42 cm).


De Bausch & Lomb catalogus van 1913 bevat veertien hoofdstukken:
1. Terms
2. Optical Projection: Introductory - General Description - Projection Tables
3. Model B Balopticon
4. Model C Balopticon (incl Lecturer's Special Model C)
5. Model D Balopticon (incl Special Model D with Large Condensing Lenses)
6. Double Dissolving Balopticons (incl Models C & D, Dissolving; and Model C, Dissolving, with Moving Picture Attachment)
7. Home Balopticon
 
8. Opaque Balopticon
9. Combined Balopticon
10. Universal Balopticon
11. Convertible Balopticon
12. Balopticon Accessories (incl Projection & Condensing Lenses, Illuminants [lamps & accessories], Attachments for Opaque Objects, Projection Microscopes, Vertical Attachments, Screens, Balopticon Tables)
13. Notice - Other Products
14. Branch Offices (Bausch & Lomb)

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Naar bovenrand pagina......