Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
John Wrench.


Deze toverlantaarn is voorzien van de vermelding 'London made', een registratie nummer en het handelsmerk van de fabrikant John Wrench. De afmetingen zijn 44 cm lang, met uitgeschoven lens 49 cm, 16 cm breed en 37 cm hoog.
 
toverlantaarn Terpuoscope Wrench Engeland De Terpuoscope, vervaardigd door J. Wrench ca 1900.

Dit bijzondere model toverlantaarn is voorzien van een een verticale plaathouder, die de platen automatisch scherp stelt doormiddel van een paar veren, en een optrekbaar gordijn effect dat werkt met een tandwiel en tandrail systeem, bediend met een verwijderbare messing slinger met een ivoren handgreep. Het messing gordijn rolt omhoog en omlaag wanneer de platen verwisseld worden.

Het huis van de lantaren heeft aan beide zijden een deur met messing delen en blauw glazen vensters. Deze deurtjes geven toegang tot het  bovenste gedeelte, dat de lamp en de condensor bevat. De lager gelegen ruimte kan worden gebruikt voor het opbergen van de schoorsteen en wat houten lantaarnplaten. Er is ook een ruimte waarin een standaard houten dubbele plaathouder kan worden opgeborgen. De voorkant van de lantaarn is geheel vervaardigd van gelakt messing, met een verwijderbare, door middel van een tandwiel en tandrail systeem scherp te stellen, 7 inch lens.

De foto's laten het model zien dat vervaardigd is van Russian iron; een model met een mahoniehouten huis was ook verkrijgbaar.
 

Een bijzonder fraaie en stevig uitgevoerde toverlantaarn van mahoniehout en messing uit het einde van de 19e eeuw, compleet met een messing 6" projectielens en de originele platenwisselschuif. De lens is voorzien van het handelsmerk van de fabrikant (Wrench), het brandpunt, een serienummer en de woorden ‘London Made’ and ‘Established 1816’. De lantaarn zelf is voorzien van een merkplaatje van de leverancier, City Sale and Exchange of Fleet Street in Londen. De afmetingen zijn ongeveer 56 cm lang en 45 cm hoog.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 24-02-2022.
Naar bovenrand pagina......