Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns
John Lizars
De Schotse lantaarn- en platenhandelaar J. Lizars vestigde in 1830 zijn bedrijf als fabrikant van optische en wetenschappelijke instrumenten in Glasgow. In de jaren 1890 was Lizars een van de grootste toverlantaarnzaken in Schotland.
 John Lizars toverlantaarn CHALLENGE gemaakt in Edinburgh, Schotland, bestaande uit een gepolijst mahoniehouten lamphuis met deurtjes aan de zijkanten en een deur met een opening aan de achterkant voor het verzorgen van de verlichting, een olielamp met vier pitten en een lange schoorsteen van geblauwd ijzer, en een 71/2" f/4.7 projectielens zonder merk.
 


Hetzelfde model, nu voorzien van een andere schoorsteen en projectielens.
 

 


 

 
Een mooie messing en mahonie toverlantaarn vervaardigd door Lizars, Schotland, ca 1900.
De lantaarn is gemaakt van mahonie met onderdelen van messing. Het dak en de schoorsteen zijn van 'Russian iron' en er is een ijzeren binnenwerk voor de isolatie.
De grondplank van de lantaarn meet 35 x 25 cm; de totale lengte met de balg en de lens volledig uitgetrokken is 76 cm. De lens is voorzien van de aanduiding "8 Inch". Een fluwelen gordijn aan de achterkant is opgehangen aan een gebogen messing roe.
Fraaie toverlantaarn van zwart blik, compleet met de originele metalen opbergkist. Het messing objectief is gemerkt 'J. Lizars Optician Glasgow'. De lantaarn dateert van het einde van de 19e eeuw.
 


Een grote toverlantaarn gemaakt door  John Lizars uit Glasgow gemaakt van mahoniehout en messing, voorzien van een rode balg, een 10 objectief en een schoorsteenkap van blik. Aan de achterkant een fluwelen gordijntje aan een messing roe. De balg kan worden uitgetrokken door het draaien aan een hendel voorop de lantaarn. Wanneer de balg volledig uitgetrokken is zijn de maten 77 cm lang en 33 cm hoog.
Een ivoren plaatje met het merk van de fabrikant is aangebracht aan beide zijden van het lamphuis.

 
 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 26-05-2021.
Naar bovenrand pagina......