Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 
T.H. McAllister
 


"Catalogue of Stereopticons Magic Lanterns Moving Picture Machines and Accessories", November 1905. T.H. McAllister Manufacturing Optician. 5 1/2" x 8 5/8", 84 bladzijden  Linker pagina: "New York Model Magic Lantern".
McALLISTER was een toonaangevende Amerikaanse familie van optische lantaarnfabrikanten. In 1775 emigreerde John McAllister naar de USA vanuit Schotland en opende daar wat later een uitgebreid optisch bedrijf in Philadelphia. Van 1798 tot 1811 draagt het bedrijf de naam McAllister & Mattews, daarna McAllister & Son. Vanaf 1830 ging het bedrijf handelen onder de naam John McAllister & Co. en waarschijnlijk was dat ook het begin van hun werk met toverlantaarns. In 1846 waren zij een van de grootste Amerikaanse dealers in toverlantaarns en lantaarnplaten.

Vanaf het begin van de jaren 1900 concentreerde de New Yorkse firma zich geleidelijk op professionele lantaarns en speelfilmprojectoren. Vanaf 1917 ging de firma door tot 1942 onder de handelsnaam McAllister-Keller Co. Inc.

 


McAllister Optician Cabinet toverlantaarn met een walnoot/mahonie kist, voorzien van zwaluwstaart verbindingen. In bodem van de kist bevindt zich een opbergruimte, waarschijnlijk voor platen, kaarsen enz. Dit is No. 670 in de "T. H. McALLISTER'S CATALOGUE OF STEREOPTICONS, DISSOLVING VIEW APPARATUS & MAGIC LANTERNS - 49 NASSAU STREET, NEW YORK - FOR FEBRUARY OF 1898".

Afm.: Lantaarn: Ongeveer 56 cm totale hoogte x 35,5 cm lang op de grondplank x 17 cm breed op de grondplank. 
Kist: 38 cm hoog x 38 cm breed x 24 cm diep. Bergruimte in de bodem 6 cm diep.


 

Dit is een bijzonder grote toverlantaarn, afmetingen 66 x 43 x 16,5 cm. De naam McALLISTER OPTICIAN NEW YORK is met gouden letters op de zijkant en de voorkant van deze blikken toverlantaarn gedrukt. In de zijwand een deur met een draaiend handgreepje. De lenshouder loopt taps toe; andere uitvoeringen van dit model hebben een cilindrische lenshouder.

 


McAllister's 'GEM' Magic lantern. De lantaarn is 33 cm hoog en is afgewerkt met een glanzende zwarte verf met een goudkleurige opdruk. Via een scharnierend deurtje aan de achterkant kan de olielamp of kaars worden bereikt. Binnenin de lantaarn een grote condensorlens; de projectielens wordt scherpgesteld door haar naar binnen of buiten te schuiven.
  
Hieronder een GEM met een ingeschoven schoorsteen, omdat dit exemplaar werd voorzien van een gloeilamp. De lantaarn kan compact opgeborgen worden in een houten kist. Binnen onder het deksel is een gebruiksaanwijzing geplakt waarop ook de verkooppunten vermeld worden.
 


Zeldzame Amerikaans toverlantaarn voor 3,25 inch (8,2 cm) houten lantaarnplaten compleet met de originele brander en de originele lens. Op een messing plaatje op het lamphuis van de lantaarn staat te lezen 'T. H. McAllister / Mfg Optician, N.Y. /Patented / April 6, 1886'.
De afmetingen van deze toverlantaarn zijn ongeveer 35 cm hoog (tot de top van de schoorsteen), 35,5 cm totale lengte en 14 cm op het breedste punt (bij de plaathouder). Dit is een 'rechtopstaande ton systeem' met een behoorlijk zwaar lenzensysteem van een zeer hoge kwaliteit. De lantaarn wordt van voren gesteund door een tweetal voeten van gietijzer en aan de achterkant door een blikken doos met de brandstof tank, de brander, een vertikaal lamphuis en de schoorsteen. Een erg grote convex lens (de condensor) bevindt zich in de horizontale buis achter de plaathouder en voor de plaathouder is een lens van camerakwaliteit gemonteerd.
 


McAllister's Lecturers Lantern projector, ca 1897.
De naam van de fabrikant is in gouden hoofdletters op de bovenkant van de condensorbehuizing gedrukt. Gemaakt van zwart gelakte metaalplaat; de behuizing voor de olielamp en de schoorsteen zijn gemaakt van Russian iron (geblauwd blik).
De afmetingen zijn ca 37 cm lang, 13 cm breed, 43 cm hoog. De lantaarn is geschikt voor lantaarnplaten tot 10,5 cm hoog en 2 cm dik.

 
T. H. McAllister’s, “New York Model Magic Lantern”, met patenten gedateerd 6 april 1886 en 22 nov. 1887. verchroomd, balg en olieverlichting. Afmeting ongeveer 18” (45 cm) lang wanneer balg en lens uitgetrokken zijn.

  
 

 
Toverlantaarn met veel houten delen die werd opgeborgen in een metalen kist met de afmetingen 16,5 cm breed, 30,5 cm hoog en 35 cm lang. Verscheidene onderdelen zijn gemerkt "T.H. Mc ALLISTER M'F'G OPTICIAN N.Y. PATENTED APRIL 6 1886" op metalen plaatjes. Helaas ontbreekt hier de voorste inschroefbare projectielens. De te projecteren lantaarnplaat past in een inkeping in de houten plaathouder. De olielamp met twee pitten zakt in een rechthoekige opening in de houten grondplank. Een ronde afdekkap met een vierkante van flenzen voorziene opening past bovenop de brander en de vierkante opening sluit aan op een opening aan de buitenkant van de achterste lenshouder zodat het licht door de lantaarnplaat kan gaan. Een ovale metalen schoorsteen waarmee de hitte en verbrandingsgassen kunnen worden afgevoerd past weer bovenop de ronde afdekkap. 

 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-05-2021.
Bovenrand pagina......