Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 
Newton & Co.
Deze prachtige mahoniehouten Newton lantaren is voorzien van een originele 'Russian iron' driepits olielamp met schoorsteen, een uitstekende 'Eclipse' platenwisselaar die gemaakt is door R.R.Beard, een kist met slot en sleutel die ook kan worden gebruikt als standaard en een uitgebreide gebruiksaanwijzing die aan de binnenkant van de kistdeur geplakt is. Zij heeft een goede vier inch condenserlens, een lenzenstelsel met een scherpstelling d.m.v. een tandwielsysteem en een afdekklep voor de lens. De kist is 49,5 x 20,5 x 30,5 cm groot.
 

 
Deze interessante mahoniehouten toverlantaarn is waarschijnlijk ook gemaakt door "Newton & Co. London". Zij heeft een messing lens en messing delen waarmee deze lantaarn tot een bi-unial kan worden uitgebreid.
 

 


Deze relatief eenvoudige toverlantaarn van Newton is gemaakt van mahoniehout en metaal en is 45 cm hoog. Op de voorzijde is een ivoren plaatje met de naam en het adres van de fabrikant aangebracht; op de ingebouwde kerosinelamp met drie pitten is een messing merkplaat aangebracht. Uitgerust met een tandheugelwiel voor het scherpstellen van de projectielens.
De lantaarn stamt uit het eind van de 19e eeuw.
 
        Newton's Patent Lantern, compleet met een 'three-wick refulgent lamp' (zeer helder brandende lamp met drie lonten), in een houten kist.De gebruiksaanwijzing is in de binnenkant van het deksel geplakt.
Het adres dat op het messing merkplaatje en in de gebruiksaanwijzing genoemd wordt, is 3 Fleet Street London, het adres waar William Edward en Frederic Newton hun gezamenlijke handel in optische en wetenschappelijke instrumenten vestigden, rond 1850. De firma verhuisde rond 1913 naar het adres 37 King Street.
 
Een klein koperen plaatje, aangebracht op de zijwand van deze prachtige toverlantaarn, vermeldt: 'Newton & Co. Scientific Instrument Makers to H.M. the King, 72 Wigmore St, London W. Onder en boven de lantaarn zijn ventilatieopeningen aangebracht. Een blauwgekleurd kijkglaasje, afgedekt door een wegdraaibare ronde messing klep, vereenvoudigt het instellen van de verlichting. In het lamphuis bevindt zich een glijdend bakje, waarop een viervoudige gaslamp is gemonteerd, compleet met pijpleidingen en kraantjes, en een instelbare standaard met een verchroomde metalen parabolische reflector. De condensor is gemonteerd in een verwijderbaar messing behuizing, die d.m.v. een bajonetverbinding bevestigd is in haar houder. De diameter van de condensor is circa 9 cm. De projectielenzen kunnen in en uit schuiven in een grotere telescoopbuis; het fijnstellen van de scherpte gebeurt door middel van een tandrail en rondsel systeem. Achter het optische systeem bevindt zich een verende en een vaste plaat waartussen een houten lantaarnplaathouder geklemd kan worden. Afmetingen: de totale lengte is ruim 50 cm, de hoogte is ruim 30 cm.
 
Newton toverlantaarn voorzien van een 'patent refulgent lamp for magic lanterns No 1957'.
 

 

 


Een toverlantaarn van Newton waarvan de schoorsteen ontbreekt. Lengte 43 cm.

De toverlantaarn rechts lijkt sterk op dit model. Er zijn geen ventilatiegaten, maar wel een schoorsteen. Een heeeeel lange zelfs. Zo'n dubbel geknikte schoorsteen komt niet vaak voor.

 
Deze toverlantaarn is bevestigd op een mahoniehouten grondplank van 53.5 x 22.5 cm. Op een messing plaatje staat de tekst 'Newton & Co Opticians 3 Fleet Street Temple Bar London'. De ingebouwde condensorlens is 10 cm in diameter.
 
 
   De afmetingen van deze lantaarn zijn 51 cm lang en 16 cm hoog.
Een elektrische toverlantaarn van Newton & Co., voorzien van een 240 Volt gloeilamp, stekker en bedrading. Het is vrij bijzonder een toverlantaarn te vinden van zo'n bekende fabrikant, die bedoeld was te worden gebruikt met een elektrische lichtbron.

Bovendien is het adres dat op het naamplaatje vermeld staat "72 Wigmore St, London W.". Rond 1913 verhuisde Newton & Co naar het adres King Street, Covent Garden. Deze lantaarn stamt waarschijnlijk uit de periode jaren 1940, aan het einde van het bestaan van Newton als fabrikant. Het bedrijf bleef nog bestaan tot kort na de Tweede Wereldoorlog, toen het uiteindelijk werd overgenomen door de fabrikant van elektrische apparaten AEI.
 


Elektrische toverlantaarn gemaakt in Londen door Newton & Co., ca jaren 1930-40.

Een plaatje met de naam van de fabrikant en een plaatje met een serienummer zijn bovenop de lantaarn bevestigd.
Afmetingen: 49 cm x 11 cm x 19 cm.

 

 

 

Geweldige toverlantaarn van mahoniehout en messing(1900-1905). Zij is groter dan de meeste lantaarns en is voorzien van een zwaar, prachtig gelakt messing objectief met kenmerkende Newton eigenschappen, zoals de dubbele, schuifbare lensbuis en de degelijke 'rack & pinion' scherpstelling. De brandpuntsafstand van de projectielens is 18 cm. Afmetingen: lente 61 cm; breedte 25,5 cm; hoogte 49,5 cm.


 
Een messing knop bovenop de houten kist kan de lantaarn op zijn plaats houden.De lantaarn is voorzien van een messing merkplaatje van Newton & Co. Op de binnenkant van de deur van de houten kist bevindt zich het originele groene etiket.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-04-2024.
Naar bovenrand pagina......