Homepage 'de Luikerwaal' The Pilgrim's Progress.
Eens Christens reize naar de Eeuwigheid.
deel 1.
 
The Pilgrim's Progress from This World, to That Which Is to Come (in het Nederlands vertaald als 'Eens Christens reize naar de Eeuwigheid') is een christelijke allegorie geschreven door John Bunyan. Het boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van religieuze Engelse literatuur, is vertaald in meer dan 200 talen en is nooit uitverkocht geweest; het zou naast de Bijbel het meest vertaalde en verkochte boek ter wereld te zijn. Het wordt ook wel genoemd als de eerste roman geschreven in het Engels. De eerste Nederlandse vertaling verscheen bij Joannes Boekholt te Amsterdam in 1682.
John Bunyan was een bevlogen religieuze man die in 1660 gevangen gezet  werd voor het prediken zonder een vergunning en de meeste van de volgende twaalf jaar in de gevangenis doorgebracht. Het was na zijn vrijlating en tijdens zijn tweede gevangenschap in 1676 dat hij zijn beroemdste en meest invloedrijke werk, The Pilgrim's Progress, schijnt te hebben geschreven.

Het boek verhaalt de beproevingen en avonturen van Christian wanneer hij zijn huis in de City of Destruction ontvlucht en op reis gaat naar de Celestial City, de Hemel. In deel I (1678) is Christian de Stad van het Verderf ontvlucht op aanraden van de Evangelist, die hem leidt naar het pad naar de Hemelse Stad. Christian probeert zich te ontdoen van een vreselijke last, het gewicht van zijn zonden, dat hij voelt na het lezen van een boek (ogenschijnlijk de Bijbel). Dat gewicht, zo gelooft hij, trekt hem naar de hel.
In Deel II (1684), dat gaat over de pogingen van Christian's vrouw, Christiana, hun zonen en hun buurman Mercy zich bij hem te voegen, wordt de psychologische intensiteit minder en komt het vermogen tot humor en realistische observatie tevoorschijn.
Naar dit beroemde boek werden zeker vijftig verschillende series lantaarnplaten gemaakt door vrijwel alle bekende fabrikanten, Bamforth, York, Newton, Theobald, Pumphrey, Barnard, Riley, Butcher en anderen. Veel fabrikanten brachten zelfs meerdere series uit naar dit verhaal, soms bestaande uit minder dan tien, maar ook wel uit meer dan honderd platen.
Dit maakt het erg moeilijk - meer nog dan bij andere series - te bepalen hoe de sets oorspronkelijk waren samengesteld. Het is zeer waarschijnlijk dat lantaarnisten in het verleden de sets hebben ingekort, de volgorde van de platen hebben veranderd, of platen van andere series hebben toegevoegd. Ook hebben meerdere fabrikanten lantaarnplaten uitgebracht met dezelfde, of sterk op elkaar lijkende, afbeeldingen, wat het nog moeilijker maakt.
 
Pilgrim's Progress - Butcher.
De Engelse fabrikant van de zeer bekende Junior Lecturers Series, W. Butcher & Sons, bracht The Pilgrim's Progress uit in drie delen, elk met acht platen, dus in totaal 24 platen.  Hieronder drie platen uit de serie, de overigen vindt u hier.
 
Pilgrim's Progress.

Een prachtige serie lantaarnplaten in een houten frame. De serie bestaat uit minimaal 12 platen, genummerd van 1 - 12. Twee extra platen schijnen hieraan toegevoegd te zijn. Zij zijn niet genummerd en hebben als titel 'John Bunyan' en 'Bedford Gaol'.
John Bynyan (extra?). Bedford Gaol (extra?). 1. The Pilgrim and his Burden.
2. The Shining Light. 3. The Slough of Despond. 4. The Pilgrim at the Gate.
5. Christian and the Three Shining Ones. 6. The Pilgrim and the Lions. 7. Christian Armed.
8. The Fight with Appollyon. 9. Vanity Fair. 10. The Pilgrims found Sleeping.
11. The Pilgrims and the Shepherds 12. Passes through the Water. 14 lantaarnplaten in een houten frame.

Le pèlerin.
Waarschijnlijk Franse uitvoering van The Pilgrim's Progress van een onbekende fabrikant.

Pilgrim's Progress.
Onbekende fabrikant.
Serie van 18 lantaarnplaten, gemaakt door een onbekende fabrikant. De afbeeldingen zijn vrijwel gelijk aan de afbeeldingen van de set hierboven.
 


Een etiket in de linkerbovenhoek met de tekst 'WMSSU', een afkorting voor 'Wesleyan Methodist Sunday School Union, 2 Ludgate Circus Buildings'.
Pilgrim's Progress.

Twee schitterende lantaarnplaten uit een grote serie, genummerd 30 en 42.
 
  Meer Pilgrim's Progress....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....