Homepage 'de Luikerwaal' Expedities naar de Noordpool.
deel 1.
Er bestaan heel veel toverlantaarnplaten die het Noordpoolgebied en de expedities daarheen afbeelden. Het blijkt niet zo eenvoudig te bepalen welke set platen gemaakt werd door een bepaalde fabrikant. Fabrikanten als Theobald & Co, Newton & Co, Alfred Pumphrey, Barnard & Son, W.C. Hughes, and York & Son maakten grote sets die bestonden uit soms wel 50 platen en waarschijnlijk werden een aantal van deze sets ook uitgebracht als kleinere sets.
 
The Arctic Circle (De Poolcirkel).
1. The First Glimpse of the Ice Fields 2. The Aurora Borealis 3. The Seal Fishery
4. An Esquimaux Encampment     -     5. Broken Fields of Ice 6. Encampment attacked by a number of Bears
7. Explosion in the Camp 8. Inside the tent 9. A vessel suddenly closed in upon by ice floes
10. The first day ashore 11. Exploring the country 12. We find them in much better quarters
Deze set vierkante toverlantaarnplaten van 8,2 x 8,2 cm werd gemaakt door Theobald & Co., Engeland.


The McClintock Arctic Expedition.
De poolexpeditie van McClintock.
Kapitein Francis Leopold McClintock leidde in 1857, aan boord van de stoomboot Fox, de expeditie naar de Noordpool om de overblijfselen te vinden van de eerder mislukte expeditie van Franklin. Na twee jaar zoeken kwamen McClintock en zijn mannen terug met de enige geschreven boodschap die ooit werd gevonden van de verloren gegane ontdekkingsreizigers.


 
# 40   The Ship
# 45   Cape Farewell
# 46   Icebergs (with a hand-written notation Aurora Borealis)
# 47   Sledging
# 48   Sun at Midnight
# 53   Winter Quarters
# 58   The Graves at Beechey Island
# 60   Discovery of a Cairn
# 63   Breaking up of the Ice
# 65   Departure of Exploring Parties from the Fox.


Een aantal platen heeft een met de hand geschreven tekst op het frame. Deze bijvoorbeeld 'Departure of Exploring Parties from Fort Kennedy'.

Elke cirkelvormige glazen plaat heeft een doorsnede van 7 cm en is gemonteerd in een houten frame van 10 x 16,5 cm.
Sommige platen hebben een stempel op het frame. 'J.W. Mailey, Optician, London'; waarschijnlijk is dit de naam van de verkoper.
 

 
De Magic Lantern Shows van Commandant Cheyne. 
Als een nog jonge adelborst vergezelde luitenant John P. Cheyne kapitein J.C. Ross tijdens zijn zoektocht naar de Franklin expeditie met de Enterprise en de Investigator in 1848-49. Na zijn terugkeer in Londen deed hij wat ervaring op in amateurtheaters en maakte kennis met de toen nog relatief nieuwe kunst van de fotografie. Hij maakte een opmerkelijke serie stereoscopische foto's van de overblijfselen van de Franklin expeditie die in 1859 terug naar Engeland waren gebracht door Sir Leopold McClintock.

Na zijn pensioen in 1870 vatte hij het idee op om een expeditie naar de Noordpool te gaan maken met speciaal daarvoor uitgeruste ballonnen. Het publiek, dat al eerder ballonnen in actie had gezien tijdens zoektochten naar Franklin, geloofde daar wel in, maar doordat hij geen officiŽle steun kreeg ging Cheyne zich maar weer bezighouden met voorstellingen. Hij projecteerde regelmatig verscheidene uitgebreide series lantaarnplaten op enorme schermen in openbare ruimtes waarbij hij limelight gebruikte als lichtbron in zijn lantaarns.

Aan veel van de getoonde taferelen had hij ook persoonlijk deelgenomen.

 Arctic Vieuws, or The Arctic Expedition of 1875-6.
Beelden van de Noordpool, of De expeditie naar de pool in 1875-6.
Titels van de platen:

1 The Prince of Wales and the Duke of Edinburgh inspecting the Ships
2 Cape Farewell
3 Dr Kane's Eskimo Friends
4 The Alert pressed on shore in Rodmore Harbour
5 High Street; main road between the 'Alert' and the 'Discovery'
6 The Fifth of November as kept by the crew of the 'Alert'
7 Sunday morning on the 'Alert'
8 Sledge Travelling -- A Halt for Lunch or Dinner
9 Sledge Travelling -- Hauling a Sledge to Cape Rawson
10 Cutting a way through the Ice
11 The 'Alert' Homeward Bound
12 Return of the Ships to PortsmouthDe platen hebben het gebruikelijke vierkante 3 1/4" (8.2 cm) formaat en zijn gemaakt door de Engelse fabrikant Theobald & Co.
De Britse Noordpool expeditie van 1875-1876, onder leiding van Sir George Strong Nares, werd erop uitgestuurd door de Britse Admiraliteit om te gaan proberen de Noordpool te bereiken via Smith Sound. Twee schepen, de HMS Alert en de HMS Discovery (met als kapitein Henry Frederick Stephenson), zeilden vanuit Portsmouth op 29 mei 1875 naar hun bestemming. Hoewel de expeditie er niet in slaagde de Noordpool te bereiken werden wel de kusten van Groenland en Ellesmere Island in de Noordelijke IJszee uitgebreid verkend en werden er ook heel veel waardevolle wetenschappelijke gegevens verzameld.
 
Het is niet zeker bij welke set platen de fraaie lantaarnplaat rechts behoort. Het zou wellicht de set hierboven kunnen zijn.
 


Een tweetal maritieme mechanische lantaarnplaten met de titel 'Sailing in the Artic Sea' (Zeilen op de Poolzee), ca 1880.  Gemonteerd in een houten frame van 4,4" x 7" (11 x 17,5 cm).
 
Zeven lantaarnplaten uit een veel grotere set met afbeeldingen van de beroemde British Arctic Expedition of 1875-1876, die zonder twijfel gemaakt zijn door Newton & Co. 3 Fleet Street London, omdat een etiket in een hoekje van een plaat duidelijk de naam van de fabrikant laat zien.
 
Een kijkje op de Noordpool met wat Eskimo's, een ijsbeer en een rendier. Nr 49 uit een serie lantaarnplaten van een onbekende fabrikant.

Meer Artica lantaarnplaten......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-05-2021.
Naar bovenrand pagina......