Homepage 'de Luikerwaal'
1. Tom and his Master meet the Irishwoman. 2. Tom runs away from the nurse. 3. Tom sees a clear stream.

Er was eens een kleine schoorsteenveger en zijn naam was Tom. Dat is een korte naam en je zult hem vast wel eens eerder gehoord hebben, dus het zal je niet veel moeite kosten hem te onthouden. Hij woonde in een grote stad in het Noorden, waar veel schoorstenen waren die geveegd moesten worden zodat Tom een heleboel geld kon verdienen en zijn baas heel veel kon uitgeven. Hij kon niet lezen en kon niet schrijven en hij vond dat geen van beiden erg; hij waste zich ook nooit want er was geen water op de plek waar hij woonde. Hij had nooit geleerd te bidden. Hij had nooit gehoord van God of van Christus, behalve dan in woorden die jij nog nooit gehoord hebt en die hij eigenlijk ook beter nooit had moeten horen. Hij huilde de helft van zijn tijd en lachte de andere helft. Hij huilde wanneer hij in de donkere rookkanalen moest kruipen waardoor zijn knieŽn en ellebogen geschaafd werden en ook wanneer er roet in zijn ogen kwam, wat elke dag van de week wel gebeurde, en wanneer zijn baas hem sloeg, wat hij elke dag van de week wel deed, en wanneer hij niet genoeg te eten had, wat ook al iedere dag van de week het geval was. En hij lachte de andere helft van de dag, wanneer hij met andere jongens halve stuivers opgooide of haasje-over deed over de straatpalen, of stenen naar de poten van de paarden wierp wanneer zij voorbij draafden; dat laatste was bijzonder leuk wanneer er een muurtje in de buurt was waarachter je je verschuilen kon.......
........ zo begint het beroemde kinderverhaal THE WATER-BABIES, met als ondertitel A Fairy Tale for a Land Baby, geschreven door de Engelse schrijver Charles Kingsley. The Water-Babies was een buitengewoon populair fantasieverhaal dat eerst in afleveringen gepubliceerd werd in het Macmillanís Magazine 1862-3 en daarna, in 1863, als boek verscheen met illustraties van Noel Paton. ĎThe Water-Babiesí is meerdere malen bewerkt, tot een film, een toneelstuk, een radiohoorspel en een musical. Van het boek werden veel uitvoeringen gemaakt, van volledige, onverkorte versies tot geÔllustreerde en vereenvoudigde kinderboekjes. Vreemd genoeg is er echter nooit een Nederlandstalige uitvoering van verschenen.

Lees meer van dit verhaal op http//www.bibliomania.com/0/0/30/991/frameset.html.
4. Tom turned into a Water Baby. 5. The Fairy Queen protects Tom from the angry Trout. 6. Tom sees a gorgeous Dragon-fly.
7. Tom watches the moonlight on the river. 8. Past the Great Town. 9. Tom sees the Sea Anemones.

SAMENVATTING
(Bron: www.bibliomania.com): The Water-babies is het verhaal van Tom, een kleine jongen, die werkt als schoorsteenveger voor de meedogenloze kwelgeest Mr Grimes. Wanneer hij op een dag door een schoorsteen valt, komt hij in aanraking met een meisje dat Ellie heet. Haar zindelijkheid en netheid maken Tom voor de eerste keer van zijn leven bewust van zijn eigen, smerig bevuilde, lichaam. Hij wordt het huis van Ellie uitgejaagd en valt in de rivier, waar hij een betoverende onderwaterwereld binnengaat en een waterbaby wordt. Net als in Aliceís Adventures in Wonderland van Carroll of The Sword in the Stone van White, verkent dit verhaal de mogelijkheden van een alternatieve wereld, waarbij bepaalde vervormingen plaatsvinden. Hier ontmoeten we de mot-achtige waterinsecten, de zalm en andere schepsels die Tom zedelijk gedrag bijbrengen. Dit is helemaal in overeenstemming met de belerende stijl van veel negentiende-eeuwse teksten voor kinderen, maar in onze ogen schijnen sommige gevoelige punten van het verhaal (in het bijzonder die de morele opvoeding van de armen aanbevelen) ons toch wel wat neerbuigend toe. De meeste lezers zullen echter meegesleept worden door de fantasieŽn en de aanwezigheid van hoop en mogelijkheden die het leven biedt, net zoals koningin Victoria deed (zij las het voor aan haar kinderen en benoemde de auteur tot kanunnik van Westminster). Beroemd geworden karakters als Vrouw Doasyouwouldbedoneby (Doezoalsjezelfsbehandeltwiltworden) en Vrouw Bedonebyasyoudid (Behandeldzoalsjijdatdeed) komen in het verhaal voor en Kingsley schildert de onderwaterwereld op een consequent levendige en opwindende manier. Serieuze zaken, zoals de vraag of gedwongen kinderarbeid immoreel is en hoe de armen zouden moeten worden behandeld, zijn de hoofdthema's van dit kinderverhaal dat daarmee een keerpunt in de geschiedenis vertegenwoordigt.

Hierboven:  De omslag van The Water-babies van Charles Kingsley. New York:  Dodd and Mead, 1916. De eerste uitgave, geÔllustreerd door Jessie Willcox Smith.
 
10. A Lobster for a playfellow. 11. The Fairies fixing wings on Elsie. 12. Tom finds another Water Baby.
13. The Fairy Isle of St Brandans. 14. Tom frightens the Crabs. 15. Mrs Be-done-by-as-you-did tells Tom to behave himself.
Charles Kingsley

Geboren 12 juni 1819, Holne Vicarage, Devon, Engeland.
Overleden 23 januari 1875, Eversley, Hampshire.

Charles Kingsley, Anglicaans geestelijke, onderwijzer en schrijver, wiens romans de sociale ontwikkelingen in Engeland sterk beÔnvloed hebben, werd in 1819 in een pastorie in Devonshire geboren. Op de leeftijd van zijn volwassenheid en inmiddels toegetreden tot de kerk, ging hij naar Eversley, waar hij vrijwel de rest van zijn werkzame leven zou doorbrengen. Hij was een van de weinige geestelijken die de theorieŽn van Darwin over evolutie en natuurlijke selectie aanvaarde en weidde zich geheel aan de verspreiding van de nieuwe kennis over de natuur. Hoewel Kingsley een goede streekdominee was, die met vuur en kracht zijn werk deed binnen zijn kudde, was hij ook een wonderbaarlijk goed schrijver en een prediker van morele waarden. Net als Dickens gebruikte hij zijn romans om de aandacht te vestigen op het kwade van zijn tijd. In 1863 schreef hij een verhaal voor zijn zoontje Grenville, dat lange tijd een veelgelezen kinderboek zou worden: The Water-babies. Het verhaal werd geÔnspireerd door zijn ideeŽn over de evolutie en hij deed zijn best om de interesse voor de natuur bij de werkende klasse op te wekken.

Hierboven: Portret van Charles Kingsley - View in North Devon, de landstreek waar  Kingsley opgroeide. Een zeldzame met de hand geschilderde lantaarnplaat, gevat in een mahonie en vurenhouten frame (afm. ca 18 x 15 cm). Deze prachtige plaat is gesigneerd door de artiest "Gray".  Circa 1860.
16. Tom and the Good Fairy. 17. Tom finds where the Sea Bull's Eyes are kept. 18. Tom asks the way of the last of the Gair Fowl.
19. The Fairies carry the Shipwrecked Baby to their home. 20. The Ice Fairies on Shiny Wall. 21. Tom sees Mother Carey. De lantaarnplaten.
Deze schitterende set van vierentwintig lantaarnplaten naar het beroemde verhaal van Charles Kingsley 'The Water-babies', is verpakt in een grote, met gevoerde kunststof bedekte doos met drie compartimenten. Het bijbehorende boekje met acht pagina's, afmetingen ca 20 x 12 cm, bevat het complete verhaal. De prachtige illustraties zijn van Warwick Goble.

De lantaarnplaten werden geproduceerd door W. Butcher & Sons in Londen, het bedrijf dat ook de zeer bekende Primus Junior Lecturer's Series van lithografische platen uitbracht. De complete set bestaat uit drie hoofdstukken (8 platen per hoofdstuk). De afmetingen zijn 8,2 cm in het vierkant.

22. The Great Sea Serpent lying dead. 23. In the legs of a Great Bogey. 24. Grimes stuck fast in the chimney.

Degenen die schoon willen zijn, zullen schoon zijn en degenen die onrein willen zijn zullen ook onrein zijn.

(Those that wish to be clean, clean they will be; and those that wish to be foul, foul they will be.)

de Irishwoman in The Water-babies.

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 20-03-2022.
Naar bovenrand pagina......