Homepage 'de Luikerwaal' toverlantaarnplaat met kapper
Werken voor de kost.
Waarmee verdienden onze voorouders hun dagelijks brood? Een keur van lantaarnplaten waarop staat afgebeeld hoe onze groot- en overgrootouders aan de kost kwamen.
 
toverlantaarnplaat dienstbode voor spiegel
Ca 1905, Duits. Waarschijnlijk G. Carette & Co. Neurenberg. Decalcomanie, afmetingen ca 18 x 5 cm.

1. kapper
2. dienstbode
3. kok
4. bottelier
toverlantaarnplaat met kok in keuken toverlantaarnplaat met bottelier in kelder


Vrijwel dezelfde lantaarnplaat, maar nu met een militair voor de spiegel in plaats van de dienstbode.
 

 
toverlantaarnplaat netjes geschoren

A good shave (netjes geschoren), een 19e-eeuwse, met de hand geschilderde mechanische lantaarnplaat. Enkelvoudige schuifplaat, ca 18 x 10 cm. De Chinese barbier aan het werk was een favoriet thema voor mechanische schuifplaten.
 


Here is one of his colleagues at work.

 


This slide is marked: Carpenter & Westley 24 Regent St London. Sizes: c. 7" x 4" (18  x 10 cm).
 


bewegende lantaarnplaat schoenlapper


Twee gelijksoortige enkelvoudige met de hand geschilderde hefboomplaten. Zij laten een schoenlapper zien, bezig met het poetsen van zijn schoenen. Bij de linker plaat is de naam van de maker in het hout geperst 'COX 28 LUDGATE HILL LONDON'. De plaat hierboven is gemaakt in Groot BrittanniŽ voor McAllister, opticien, New York.Door de koperen hendel op en neer te bewegen, kunnen we zijn arm een poetsende beweging laten maken. De plaat is ca 18 x 10 cm groot.En nog een schoenlapper. Het houten frame van deze enkelvoudige schuifplaat is ongeveer 18 x 10 cm groot en iemand heeft op de zijkant geschreven 'Cobbler At Work' (schoenlapper aan het werk).

Rechts: Een vierde schoenlapper die de schoen die hij aan het maken is aan het poetsen, of aan het naaien is.

 

 
Het interieur van de winkel van een slager. We aanschouwen hier een sociaal drama. Een paar heren met een zelfvoldane uitdrukking op hun gezicht, kijken toe hoe een arm gezin voor de toonbank maar nauwelijks kan wachten tot de slager een stuk kalkoen voor hen afgesneden heeft. Het zal wel hun kerstgeschenk zijn, afgaande op de Plum Pudding tekst boven hen.

Prachtige, met de hand geschilderde lantaarnplaat in een langwerpig houten frame.


 

 

 


Franse lantaarnplaat gevat in een houten frame. Wapensmid in zijn werkplaats. Afmetingen van de totale plaat 13 x 25 cm, afmetingen van de glazen plaat 8 x 8 cm. Ca 1860.
 


De kapper (en zijn assistent).
 


De dienstbode. Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat, gevat in een mahoniehouten frame, afmetingen 17.5 x 10 cm. De dienstmeid maakt nogal wat stof wanneer zij de deurmat klopt; dit tot ongenoegen van haar mevrouw.

 

 


Met de hand geschilderde, in een mahoniehouten frame geplaatste schuifplaat, afmetingen 17.5 x 10 cm. De onvermoeibare smid blijft maar doorhameren op een roodgloeiende paardenhoef.

 
 
Drie vierkante lantaarnplaten uit een set van acht. De set 'Every-Day Street Sounds' is deel 609 uit de bekende series lantaarnplaten 'Junior Lecturers Series' gemaakt door de Engelse fabrikant van lantaarnplaten W. Butcher & Sons. De platen zijn 8,2 x 8,2 cm groot.
We zien een postbode, een waarzegster en een schoenenpoetser.
 


Chimney Sweep. De schoorsteenveger. Zeer eenvoudige schuifplaat met twee afbeeldingen. Het lange glas is voorzien van een inkeping om te voorkomen dat het uit de houder getrokken wordt. Het houten frame meet 7" x 2 3/4" (ca 18 x 7 cm).

 


 
De goochelaar die een indrukwekkende truc laat zien. Deze met de hand geschilderde dubbele  schuifplaat is in een houten frame gemonteerd met de afmetingen 18,5 cm x 10 cm.

 


De houthakker. Handgeschilderde enkelvoudige schuifplaat, 18 cm x 10 cm.
 
houthakker       houthakker
    

De poelier.
Franse enkelvoudige schuifplaat, wellicht gemaakt door de beroemde fabrikant en schilder van lantaarnplaten, Desch (jaren 1850-1910). In zijn studio werden lantaarnplaten in grote aantallen vervaardigd. Hierop waren de lijnen voorgedrukt; de kleuren werden daarbinnen met veel zorg en precisie met de hand aangebracht. 11 x 27 cm.

 


 
Dishonesty Punished (oneerlijkheid bestraft)

Op deze lantaarnplaat zijn tenminste vier manieren om aan de kost te komen vertegenwoordigd: de zakkenroller in actie, de politieagent die de schavuit in de gaten heeft en zo te zien in actie gaat komen, de etalage van de juwelier, de heer die, afgaande op zijn kleding, het best betaalde beroep van dit groepje heeft. Is hij een notaris, een reder, een bankier? Natuurlijk is de vrouw op de plaat 'zonder beroep'. Wanneer we goed kijken zien we op de achtergrond een wagen vol agenten die iemand naar de, zo te zien, gevangenis brengen Is dit een voorteken van de dingen die komen gaan? Platen als deze werden vaak gebruikt door organisaties die begrepen hoe effectief de toverlantaarn kon zijn in de strijd  tegen allerlei soorten kwaad, zoals het Leger des Heils en de Engelse Church Army.

Deze 19e-eeuwse plaat is met de hand geschilderd en gemonteerd in een houten frame met de standaardmaten 7"x 4";  de doorsnede van de afbeelding is ongeveer 3". Op een papieren etiket staat de titel:

De Orde van de United American Mechanics was een anti-Katholieke Amerikaanse Nationalistische organisatie in het midden van de 19e eeuw. Zij werd opgericht in Philadelphia tijdens de 'anti-alien riots' (anti-vreemdelingen rellen) van 1844-45. Oorspronkelijk noemde zij zich de Union of Workers. De leden werden geacht publicaties te verspreiden en campagnes te voeren tegen het inhuren van goedkope arbeidskrachten en uitsluitend bij Amerikaanse bedrijven te kopen.

Waarschijnlijk moest deze zakkenroller dus een Ierse Rooms-Katholieke crimineel voorstellen.
 
Zeer zeldzame, met de hand geschilderde toverlantaarnplaat, gemaakt in Nederland in het midden van de 18e eeuw. De vijf afbeeldingen laten achtereenvolgens een boekdrukker, een kleermaker(?), een pasteibakker, een zilversmid(?) en een hoefsmid zien.

De plaatjes zijn geschilderd op handgemaakt glas, het glas heeft de typerende blauwachtige tint uit die periode, en zijn gevat in een eikenhouten frame. Opmerkelijk is de uitgezaagde handgreep, waarmee de platen in en uit de lantaarn konden worden geschoven. De afmetingen zijn 41.5 cm x 8.5 cm.

Foto: ©Pierre Patau, antiquetoysandgames.com.
 De dorpssmid.De stratenveger.
 
Meer beroepen.......

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 11-02-2024.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......