Homepage 'de Luikerwaal' toverlantaarnplaat fotograaf


toverlantaarnplaat fotograaf portret duivel

Werken voor de kost deel 2
De fotograaf. Geestige enkelvoudige, met de hand geschilderde, schuifplaat, afmetingen 18 x 10 cm. Het resultaat komt waarschijnlijk niet helemaal overeen met de verwachtingen van de gefotografeerde klant.


 
"Adventure at the photographer's" (Een avontuur bij de fotograaf), ca 1900, ongeveer 10.5 x 11.5 cm. Gevat in een houten frame. Een andere lantaarnplaat waarop een fotograaf aan het werk is afgebeeld. Geschrokken door het agressieve gedrag van de hond, richt de arme man een ravage aan in zijn studio.
The equestrian photograph
Een foto van een ruiter
Een komische serie platen van een fotograaf die foto maakt van een man op een paard, gemaakt door een onbekende fabrikant.
Het gaat niet helemaal zoals het zou moeten.Twee schuifplaten met daarop een tandarts.

       
 


 


Een dubbele hefboomplaat gemonteerd in een houten frame met de afmetingen 7" x 4,5" (18 x 11,5 cm). Dit is wat hoger dan een standaard lantaarnplaat in een houten frame.

We zien twee schoorsteenvegers die verstoppertje aan het spelen zijn. Er moet nog een derde zijn, maar die laat zich niet zien. Te verlegen?


Enkelvoudige schuifplaat die deze schoenpoetser maar liefst negen verschillende gezichtsuitdrukkingen kan geven.

The Sweep and Whitewasher.
(De schoorsteenveger en de witschilder)


Het grappige verhaal is precies hetzelfde als afgebeeld op set nr 500 van de The Junior Lecturers Series, geproduceerd door W. Butcher & Sons, London.

Terwijl Butcher's set bestaat uit 8 platen heeft deze er 10. Zij is gemaakt door Bamforth & Co (1883-1888).
  Een rondtrekkende orgeldraaier met zijn hond.

 
Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame met een kleermaker die kleding naait.
 

Mechanische toverlantaarnplaat die bediend wordt door middel van een enkelvoudige schuivende glasplaat. De afmetingen zijn ca 18 x 10 cm.

We zien op de plaat een boze man die herhaaldelijk de notaris op zijn hoofd slaat. Waarschijnlijk is hij niet tevreden met het contract dat hij in zijn hand houdt.
(Mijn interpretatie.)
 De Notaris.

 
Een grappige, met de hand geschilderde Engelse schuifplaat met daarop een orgeldraaier met zijn aap. Wanneer het beweegbare glas verschoven wordt, springt de aap bovenop het orgeltje. Afmetingen: 18 cm x 10 cm.
 
De beroepsmilitair. Een prachtige serie van vijf met de hand geschilderde glazen toverlantaarnplaten, rond 1860 gemaakt door Carpenter and Westley.
De titels zijn: General Officer, Colour Sergeant, Staff Officer (undress), Staff Officer, Royal Artillery.

Afmetingen 18 cm x 10 cm of circa 7" x 3 3/4".
 
Drie platen uit een grotere set life model lantaarnplaten met de titel PLEASE MR. CONDUCTOR DON'T PUT ME OFF THE TRAIN. Copyright 1899 by J. D. Cress, die als fotograaf actief was in Upper Sandusky (Wyandot U.S.A.) in 1887.
De platen zijn 4 inches breed en 3 1/4 inches hoog (8,2 x 10 cm) en zijn gemaakt naar een populaire song in die dagen: Een strenge, wat oudere conducteur controleert de kaartjes in de trein. 'Ik heb geen kaartje,' bekent de jongen, 'maar ik betaal u terug zodra ik geld heb.' 'Dan moet ik je er toch uitzetten bij het volgende station!' zegt de conducteur, maar hij houdt zich in wanneer hij de jongen hoort zeggen: 'Alsjeblieft conducteur, zet me niet uit de trein. Vanmorgen kreeg ik een brief die zei - Kom naar huis, moeder is stervende-. Ze kan ieder moment dood gaan en zal het eind van de dag waarschijnlijk niet halen. Ik wil haar nog zo graag vaarwel zeggen voordat God haar weg neemt.'
Een klein meisje dat in de buurt zat staat op en zegt: 'U mag de jongen er niet uitzetten. Dat zou een schande zijn.' Ze pakt de hoed van de jongen en houdt een collecte onder de medepassagiers. Al snel heeft ze het geld voor een kaartje ingezameld.

Een andere set met dezelfde naam is gemaakt door Bamforth en bestaat uit ca 21 platen (zie voorbeeld).
 
A Collier's Story (Het verhaal van een mijnwerker).
Zes lantaarnplaten uit een grote set van achttien platen, gemaakt door Bamforth & Co., waarop het delven van steenkool en het leven van de mijnwerkers wordt getoond.
De afmetingen zijn 8,2 cm in het vierkant.

Melkman van de Landbouw lantaarnplaat
Een Hollandse melkman met zijn handkar.

Een prachtige, met de hand ingekleurde, lantaarnplaat met een Hollandse melkman die trots naast zijn handkar poseert. De kar is volgeladen met flessen en twee grote gepoetste koperen ketels. Op de zijkanten van de wagen is de tekst 'De Landbouw' geschilderd. De plaat is 8,2 cm in het vierkant.
  
Enkelvoudige schuifplaat met een schoolmeester die probeert met zijn wandelstok een leerling een tik op de vingers te geven. De jongen trekt precies op het goede moment zijn hand terug.
Afmetingen 18 x 10 cm. Fabrikant onbekend.
 
Schijfvormige toverlantaarnplaat met 6 afbeeldingen gemaakt door Ernst Plank (E.P.). Voorzien van een metalen rand. De doorsnede is 4,3 inches (11 cm).


De banketbakker.
Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat, afmetingen 24,5 x 11 x 1 cm.

    Meer beroepen.......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-03-2023.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......