Homepage 'de Luikerwaal' Werken voor de kost
deel 3


Een langwerpige glazen toverlantaarnplaat van een onbekende fabrikant met een bezoekje aan de kapper dat zo te zien niet helemaal naar de wens van de klant verloopt.


Een serie zwart/wit platen van Newton & Co., London. Een imker aan het werk. De afmetingen zijn 3.25" oftewel 8,2 cm in het vierkant.
Langwerpige toverlantaarnplaat met een getergde schoolmeester.
 
Het zien van een tandarts die kiezen trok vond men amusant. Het bezoek aan een tandarts was in die dagen waarschijnlijk minder populair.
     
Bezoek aan de tandarts.
(niet de officiële titel van de serie)Een klein etiket in de linker bovenhoek toont aan dat de maker van deze komische serie lantaarnplaten de Engelse fabrikant W.C. Hughes, London is.
Ontbreekt hier plaat # 1?
 
Italian Fortune Teller.  Italiaanse toekomstvoorspelster.
Zwart/wit lantaarnplaat 8,2 x 8,2 cm.
 
Een plaat uit een serie Characters and Scenes gemaakt door Colombia met een smid met de hamer in de hand.
 


The House Maid Cleaning Front Step. Een werkster die de stoep voor het huis boent (dat gebeurde toen nog). De afmetingen van het houten frame zijn 19,5 cm by 10,5 cm.
 
We zijn 10 minuten te laat.
Het beroep van deze fluitende man is wat onduidelijk. Een treinconducteur? Een politieagent? De omgeving waarin hij zijn werk doet lijkt wel op het interieur van een schip. Ik hou het dus maar op een pontbaas die het sein van vertrek geeft.
Deze hefboom-plaat is gevat in een mahonie frame met de afmetingen 10 x 18 cm. De opening voor de glasplaat is 7,5 cm in doorsnede.
Op het frame is een etiket geplakt 'PHOTOGRAPHIC LEVER SLIDE NO.16', de titel van de plaat 'Right behind. We are 10 minutes late', en een verwijzing naar de fabrikant W.A.W. Bijzonder: Het handelsmerk WAW vinden we ook terug op de afbeelding, onder de boomtakken.

Nog wat grappige bewegende lantaarnplaten.
Smid. Schoolmeester. Kolenboer.
Kapper. Inbreker/Politieagent. Schoenlapper.

Peter the fisherman. First series.
Peter de visser. Eerste serie.
Een serie van twaalf toverlantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co., Engeland, ca 1900.  
Het complete verhaal bestaat uit twee sets toverlantaarnplaten, de Series I en Series II, elk bestaande uit 12 platen, dus 24 totaal. Het volledige verhaal wordt in één deel gepubliceerd, met de volledige details van elke lantaarnplaat, en bevat ook de muziek waarmee een musical of een kerkdienst met liederen kan worden samengesteld. (vertaalde tekst van de originele reading)
Second series.
 
Deze set van 11 toverlantaarnplaten "Brotherhood of Railroad Trainmen" laat de voordelen zien van het lid worden van hun vakbond voor het geval een geliefde zou overlijden terwijl hij aan het werk was.

De Brotherhood of Railroad Trainmen (BRT) was een arbeidsorganisatie voor spoorwegpersoneel, opgericht op 23 september 1883 in Oneonta, New York door acht remmers. In die tijd waren de lonen iets meer dan $ 1 per dag. Het werk was gevaarlijk: in het jaar van oprichting raakte 33% van de remmers gewond. De Broederschap bood een overlijdensdekking aan tot $ 300, en was de enige manier waarop leden een verzekering konden krijgen. De broederschappen zorgden voor sociale en educatieve voordelen, verzekeringen en hulp, en hielpen bij het oplossen van geschillen tussen leden en werknemers. Over het algemeen waren ze erg zorgvuldig met hun toevlucht tot stakingen.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-06-2022.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......