Homepage 'de Luikerwaal'

Deel 1.
Bloopers

Op veilingsites en andere plekken kom je soms foto's tegen die verraden dat de eigenaar van het aangeboden of tentoongestelde artikel geen idee heeft van wat het is of hoe het werkt.
Waarschijnlijk de meest voorkomende fout bij het tentoonstellen van toverlantaarns is het verkeerd, d.w.z. rechtop i.p.v. op zijn kop plaatsen van de lantaarnplaat.
En als we er dan toch een potje van maken (derde foto) dan zetten we de schoorsteen er ook maar meteen op alle mogelijke manieren verkeerd bovenop.

 
Wat moeten we nou toch met dat rare glazen ding? Ach, zet het er maar bovenop. Staat wel grappig.

Ook musea kunnen er wat van......
In een vitrine van het Historisch Museum in Lunteren staat deze stereo-viewer opgesteld met in de kaarthouder een..... toverlantaarnplaat. Nou ja..... stond, want na een bezoek van de webmaster is dit snel gecorrigeerd.
 
Een stuk of tien van dit soort holle spiegels...... .... die gebruikt werden om prentbriefkaarten te bekijken met een beetje 3d-effect..... .... zijn opgesteld in deze kapperszaak......
.... van het Ambachtenmuseum in Terschuur. 'De man die ze bracht vertelde dat zijn opa hem altijd gebruikte om zich er in te scheren, dus hebben we ze maar bij de kappersspullen gezet.'    Tsja....!
 

 

Een heel rare schoorsteen, maar........ het kan altijd nog gekker (foto 3)!

 
Wat doet dat rare dopje bovenop dat lampglas?
 
Zo zal die lamp echt niet goed branden. Zou dit niet beter passen?
Is het nou echt zo vreselijk moeilijk zo'n schoorsteen er goed bovenop te zetten?!
 
Zoekplaatje. De adverteerder schrijft: 'De lantaarn is in een heel goede conditie, maar de schoorsteen ontbreekt. Ik ben niet deskundig, dus ik weet niet of er nog iets anders weg is.'  Kunt u de schoorsteen vinden?

 
Oplossing: Zo zou het er dus uit moeten zien. Ziet er toch wel een heel stuk beter uit, nietwaar??
Electro-Radiant Magic Lantern No.2, gemaakt door de World Manufacturing Co. en geleverd door Peck and Snyder, 126 Nassaustreet, New York, 1900. Afmetingen 43 cm hoog, 29 cm lang. Links: zoals hij werd aangeboden op Ebay, met een wel zeer bijzondere verticale plaathouder; Rechts: zoals hij hoort te zijn.

 


'En nog een knik en nog een knak..... net zolang totdat hij met die rare stang in de doos past.'
 


De filmspoelen op deze cinematograaf zijn zo gemonteerd dat de film wordt afgedraaid NAAST het filmtransport.
 


De schoorsteen van deze Hoffmann lantaarn schijnt te zijn ontworpen voor het opvangen van regenwater. Of is het een koffiebekertje waarin de koffie warm wordt gehouden tot het einde van de voorstelling?
 


En hier is gewoon het lampglas compleet met de lonthouder op zijn kop in de schoorsteen geplaatst.
Te koop aangeboden op EBAY:
Here is a VICTORIAN Magic Lantern Slide. Or, I think that is what this is called. I guess the image is of Siamese twin weightlifters. I know NOTHING about this.
(Dit is een VICTORIAANSE toverlantaarnplaat. Tenminste, ik denk dat het dat is. Ik veronderstel dat het de afbeelding is van een Siamese tweeling die gewichten heft. Ik weet hier NIETS van af.)

De verkoper is eerlijk en heeft gelijk: Hij weet inderdaad helemaal niets over toverlantaarnplaten.
Dit is natuurlijk heel gewoon een enkelvoudige schuifplaat die niet compleet is. Zij mist de schuivende glasplaat met daarop de zwart geschilderde vlekken die beurtelings delen van de gewichtheffer afdekken wanneer het glas wordt heen en weer geschoven door de groeven in het frame.

Een handige koper kan gemakkelijk zo'n schuivend glas maken. Het resultaat zou dan zoiets moeten zijn als op de afbeelding hiernaast. Met een enkele gewichtheffer en niet een sportieve Siamese tweeling.

 


 
O ja, natuurlijk. I snap het. Bij huizen is immers ook meestal het grootste deel van de schoorsteen verborgen binnenin het huis.
 

 

 


Hoewel deze vreemdsoortige toverlantaarn verpakt is in een houten kistje met een etiket van de fabrikant Jean Schoenner is zij in werkelijkheid samengesteld uit wat onderdelen van andere lantaarns en nog een paar zeer merkwaardige  onderdelen (trechter?, blikken emmertje?).

 


Aangeboden op eBay...
An unusual subject but not much action, as operating the lever only moves the coal sack about a quarter of an inch!.... schreef de aanbieder.

Bijzonder, maar met weinig actie dus...

Het enige dat hij had moeten doen was de hefboom even over dat ene schroefje tillen.
 Boven: Een toverlantaarn van Ernst Plank die nogal 'naar binnen gericht' is. Het voorstuk met de projectielens is omgekeerd op de basisplank gemonteerd.

Rechts: Een eh.... bloemenvaas als lamphuis, heel apart! De inzet laat zien hoe deze wel heel vreemde toverlantaarn er eigenlijk uit zou moeten zien. Een toverlantaarn van Max Dannhorn, Neurenberg. Messing boven- en onderdeel. Middendeel van rood geschilderd blik. 1885.
 

 
 
Een zeer bijzondere projectielens bevindt zich op deze 'ANTIKE LATERNA MAGICA "ZAUBERLATERNE" AUS DEN 18. JARHUNDERT', aangeboden op eBay.
 
 
E.P. toverlantaarn, niet met een kort lontje, maar wel met een heel kort lensje. Te lang in het ijskoude water gezwommen?

Rechts: Tsja, wat moet je daar nu van zeggen? Wat is nou de kop en wat de kont?
 
    Meer bloopers....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
Naar bovenrand pagina......