Homepage 'de Luikerwaal'

 

 

Bouw zelf een
Laterna Magica.
een voorgestanste bouwplaat voor een echt werkende toverlantaarn met batterijverlichting.

Deze bouwplaat van karton wordt vervaardigd door SunWatch Verlag in Essen, Duitsland. In de serie wetenschappelijke bouwplaten ´AstroMedia´ zijn onder meer al verschenen: De sextant, De periscoop, Een tafelplanetarium, De microscoop en .... De Laterna Magica.

Met een beetje geduld en een tube lijm kunt ook u nu zelf een echt werkende toverlantaarn bouwen.

Winkelprijs ca. € 22,90

Beoordeling:
Tegenstrijdige gevoelens tijdens het uitpakken van de doos. Enerzijds was daar teleurstelling.  De toverlantaarn op de foto zag er niet erg realistisch uit: het schoorsteentje op het dak is wel wat erg iel uitgevallen, de plaathouder is te smal om er echte, glazen lantaarnplaatjes mee te kunnen vertonen, en, iets wat de echte toverlantaarnliefhebber en –verzamelaar een gruwel moet zijn, op één van de zijwanden is een opvallende aan-uitschakelaar aangebracht. In de tijd dat dit type toverlantaarn in gebruikt was, werd de verlichting immers meestal verzorgd door een eenvoudige olielamp en die werd beslist niet bediend met zo'n elektrische draaischakelaar. Verder is het model niet te identificeren, ook niet door een kenner. Het apparaat op de foto lijkt op een toverlantaarn zoals een speelgoedauto op een auto lijkt: je ziet heus wel dat het een auto voorstelt, maar een natuurgetrouw schaalmodel van een Bentley Mk VI is toch leuker.

Aan de andere kant was er bewondering. Je ziet namelijk meteen dat er veel zorg besteed is aan het pakket. Er wordt een goede, uitgebreide bouwinstructie meegeleverd. In het Duits, want deze bouwplaat is van Duitse makelij, maar deze ‘Bauanleitung’ is ook volledig, en goed, vertaald in het Nederlands. De instructies zijn ‘stap-voor-stap’ en zijn zo uitgebreid dat je wel een erg grote sukkel moet zijn, wil je er niet uitkomen. Het karton is van een goede, stevige kwaliteit en alle delen zijn duidelijk genummerd, zodat je ze niet kunt verwisselen. Alle benodigde onderdelen, ook die voor de batterijverlichting, zijn meegeleverd.

Tijdens het bouwen neemt de bewondering toe. De delen zijn voorgestanst en laten zich gemakkelijk uit het vel karton drukken. De vouwlijnen zijn ook al ingeperst. Alles past precies en de montage is niet moeilijk. Wanneer het wel eens lastig wordt, zoals bij de montage van de schakelaar, zijn er tekeningen die het een en ander verduidelijken. Delen die tijdens het gebruik zouden kunnen beschadigen, zoals de grendel van het achterdeurtje, worden aan de binnenkant extra verstevigd. Drie plastic lenzen zijn meegeleverd en die moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Geen lijm morsen en niet verkeerd-om monteren. Het projectiegedeelte is opgebouwd als bij een echte toverlantaarn, compleet met lamp, reflector, condensor en objectief. De meegeleverde filmstrook kan dus ook echt geprojecteerd worden. 
 


Een blik in het inwendige. De lamphouder, de batterijhouder en de condensor.


Het optische systeem met v.l.n.r. de kleine objectiefbuis, de grote objectiefbuis, de condensor, de reflector en de lamp met batterijhouder.


Klaar! Filmstrook er in, schakelaar aan en... o ja, eerst nog even de kamer verduisteren.

Conclusie:
Het is een uitstekend initiatief van SunWatch Verlag om in hun serie wetenschappelijke bouwplaten ook een toverlantaarn uit te brengen. Hiermee zal de onbekendheid met het medium toverlantaarn, vooral voorkomend bij de jeugdigen, hopelijk afnemen. In het bijzonder bevelen wij deze bouwplaat dan ook aan bij scholen en dergelijke instellingen, waar zij, bijvoorbeeld ingepast in een project, zeker kan bijdragen aan een goed begrip van de optische wetten. De kwaliteit van dit bouwpakket is uitstekend. Ondanks de genoemde tekortkomingen zullen ook verzamelaars veel plezier kunnen beleven aan het zelf bouwen van hun eigen laterna magica.Rijk aan details en versiering.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
Bovenrand pagina......