Homepage 'de Luikerwaal' Het fotograferen van uw toverlantaarnplaten.

Als webmaster moet ik natuurlijk regelmatig series glazen lantaarnplaten fotograferen voordat ik ze op de site kan zetten. Ook andere verzamelaars zullen vaak de behoefte hebben de platen uit hun verzameling ook in een digitale vorm te kunnen bewaren. Ik krijg dan ook nogal eens de vraag hoe de lantaarnplaten het beste gefotografeerd kunnen worden. Hieronder een aantal mogelijkheden en tips.
 
Op tafel.

Verreweg de simpelste methode is natuurlijk de lantaarnplaten gewoon op tafel te leggen, bij voorkeur met een vel wit papier er onder, en dan uit de hand een foto te nemen. Het resultaat is meestal niet bevredigend. De foto wordt te donker, het perspectief is vertekend en de kleuren zijn niet fris en helder. Natuurlijk kan met een programma als Photoshop of het door mij gebruikte Paint Shop Pro, daar nog veel aan verbeterd worden, maar dat kost veel tijd en het resultaat blijft meestal matig.
Uit de hand.

Een wat betere methode is het fotograferen uit de hand omdat hierbij de plaat vanachter belicht wordt door het aanwezige zon- of kunstlicht. Zorg dan wel voor een rustige, lichte, egale achtergrond. Goede resultaten kunnen eigenlijk alleen bereikt worden wanneer iemand de platen vasthoudt en een ander ze fotografeert. Ook hier kan een goed fotobewerkingsprogramma wonderen verrichten, zoals het plaatsen van de foto in het juiste perspectief.
Scannen.

Vrijwel iedere computerbezitter bezit een printer gecombineerd met een scanner. Het is verleidelijk hiermee aan de gang te gaan omdat hiermee gemakkelijk meerdere lantaarnplaten tegelijkertijd kunnen worden gescand. De resultaten vallen echter vrijwel altijd erg tegen. Afbeeldingen worden te donker en onscherp. In ieder geval moet er voor gezorgd worden dat de afbeelding op de lantaarnplaat direct op de glasplaat komt te liggen, dus zonder een beschermend afdekglas zoals dat vaak het geval is. Ander komt de afbeelding op de lantaarnplaat enkele millimeters boven de glasplaat te liggen en is daardoor 'out of focus' en wordt zo onscherp dat dit ook niet meer met een fotobewerkingsprogramma gecorrigeerd kan worden.
Lichtbak.

Sterk lijkend op de 'op tafel-methode' is het gebruik van een lichtbak(je). Dit lijkt eenvoudig, maar is het niet, omdat het licht in het bakje volkomen egaal moet zijn voor een goed resultaat. Een simpele gloeilamp voldoet hier dus beslist niet. Na veel geëxperimenteer met tl-balkjes en dergelijke vond ik de beste oplossing in een eenvoudige plafonnière voorzien van led-verlichting, die voor weinig geld te koop is. Omdat zo'n lamp gewoonlijk bevestigd wordt aan de wand of het plafond moest ik natuurlijk wel een snoer met steker aan de lamp monteren, maar dit is niet zo'n lastige ingreep. Natuurlijk moet het oppervlak van zo'n lamp wel volkomen egaal mat en vlak zijn en natuurlijk ook groot genoeg zijn voor de meeste lantaarnplaten. Het resultaat is een stuk beter als de gewone 'op tafel-methode', maar een aantal nadelen daarvan blijven bestaan. Ook zijn niet alle uit de hand genomen foto's van een serie platen even groot. Wederom dus een heleboel werk om ze bij te werken.

Permanente opstelling.

Ik zocht dus naar een oplossing waarmee ik zonder veel voorbereidingen foto's van series lantaarnplaten kon maken met een redelijk constante kwaliteit en die ook weinig bijgewerkt hoefden te worden, bijvoorbeeld omdat zij meteen al allemaal dezelfde afmetingen hebben.
Ik gebruikte hiervoor een oud vergrotingsapparaat. Deze apparaten zijn goedkoop te vinden in kringlopen en op rommelmarkten, want wie drukt er nu nog zelf zijn analoge foto's af in een donkere kamer?! Ik verving de vergroter door een digitale camera en plaatste het lichtbakje op de houten basisplank. De hoogte en positie van de camera is steeds gemakkelijk in te stellen en blijft bij het fotograferen van een serie ook gelijk.

Wanneer voor dit doel een speciale camera gebruikt wordt kan de hele opstelling zo blijven staan (vuilniszak erover tegen het stof) en kan men bij een volgende serie direct aan de slag.

Kosten:
deel vergrotingsapparaat € 3,00  (rommelmarkt)
wand/plafond lamp € 7,00  (aldi)
snoer/schakelaar € 0,00  (rommelbak)
canon digitale camera € 5,00  (kringloop)

totaal:  € 15,00.Voor het maken van foto's van langwerpige lantaarnplaten schafte ik nog een dia-lichtbakje aan (Geef-en-neem winkel, kosten € 0,00). De verlichting bestaat uit een stel led-strippen, die voor een redelijk gelijkmatig verspreid licht zorgen. Door het verwijderen van één van de regels werd het bakje ook geschikt voor de wat grotere platen.
 
  Zie ook: Achter de schermen van de Luikerwaal.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....