Homepage 'de Luikerwaal'
Achter de (computer-)schermen van 'de Luikerwaal'  
of    Wat moet er zoal gebeuren voordat er één lantaarnplaat op de website verschijnt?
 

Voor de afbeeldingen op deze website gebruik ik natuurlijk bij voorkeur foto's van eigen verzamelstukken en die van andere verzamelaars. Die kan ik zelf maken zoals ik ze mooi vind en zo dat ze vrijwel meteen gebruiksklaar zijn voor de site. Vaak krijg ik echter ook wel foto's aangeboden die er minder fraai uit zien en daarom een flinke opknapbeurt nodig hebben.

Voor zo'n opknapbeurt heb je een fotobewerkingsprogramma nodig dat een aantal basisfuncties, zoals bijsnijden, verscherpen, verhelderen en dat soort dingen moet aankunnen. Daarboven is het noodzakelijk dat het programma perspectivische vertekeningen kan corrigeren.

De foto's worden namelijk nogal eens 'los uit het handje' genomen.



Nog lang niet geschikt voor publicatie, maar hier kunnen we wel iets mee.
Bovendien moet het programma met verschillende lagen kunnen werken. Daardoor kunnen delen van foto's gemakkelijker over elkaar of aan elkaar gemonteerd worden. Het hoeft echt geen Photo Shop of Lightroom te zijn. Ik gebruik Paint Shop Pro. Niet al te duur, wel eenvoudig om mee te werken en het doet alles wat ik nodig heb.

Veel bezoekers hebben geen idee wat er soms moet gebeuren voordat een foto rijp is voor de site. Dat kan toch nooit zo lastig zijn? Een eitje toch?
Bekijk de volgende reportage en oordeel zelf.
 
Een explicatie in de dierentuin.
Op het vaste glas is een groepje mensen afgebeeld. Een man in kleurige kledij staat voor hen en geeft hen een uitleg over de aanwezige dieren. Een olifant, een leeuw, een tijger, een beer, een zebra en een kameel. Deze dieren staan afgebeeld op het losse, verschuifbare glas van deze lantaarnplaat. Formaat van de oorspronkelijke foto is 1024 x 768 pixels. Ik kreeg gelukkig foto's van alle zes de dieren. Daar is dus wel een animatie van te maken. Natuurlijk zullen in werkelijkheid de dieren langzaam voorbijgeschoven zijn, terwijl zij zich in de animatie in één keer verplaatsen. Dat kan in dit geval niet anders. In ieder geval geeft het een aardige indruk van de voorstelling toentertijd.
In principe zouden alle zes de afbeeldingen zonder meer achter elkaar vertoond kunnen worden voor een animatie, maar omdat de foto's uit de hand zijn genomen zou dit een zeer slecht, onrustig en rommelig resultaat geven. De beelden zouden steeds heen en weer en op en neer springen. Het is veel beter om het stationaire gedeelte apart te nemen en daarop steeds het veranderende deel, in dit geval de kooi met steeds een ander dier, overheen te leggen en samen te voegen.


Van de originele afbeelding is eerst de perspectivische vertekening gecorrigeerd.


Daarna is er een bijna vierkante plaat van gemaakt. De kooi is in zijn geheel weggeretoucheerd en tot een groot zwart vlak geworden. Op deze manier hebben wij een basisplaat gemaakt waarop nu de zes kooien met dieren achtereenvolgens gemonteerd kunnen worden.


Uit alle zes de afbeeldingen met de dieren worden de kooien geknipt. Ook deze worden perspectivisch gecorrigeerd en daarna ongeveer op maat gebracht.
De afbeeldingen van de kooien met een dier worden dan stuk voor stuk op de basisplaat geplakt. Ze moeten daarbij natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten op de rest van de plaat en ook allemaal even groot zijn.
Ja inderdaad..... een heel werk al met al. Maar uiteindelijk hebben we dan zes platen met een vast deel (de groep mensen) en een veranderend deel (de kooi). Deze zes afbeeldingen worden nu op de gewenste maat gebracht. In ons geval 450 x 436 pixels. Daarna worden ze nog wat opgepoetst. Helderheid, contrast en scherpte worden nog wat verbeterd en dan gaan de zes afbeeldingen naar het animatie-programma. Dit is een onderdeel van het fotobewerkingsprogramma Paint Shop Pro.
Er wordt nog wat uitgeprobeerd hoe lang ieder beeld vertoond moet worden en dan wordt de animatie gemaakt. Animaties worden opgeslagen in een z.g. GIF-formaat.

Die vragen veel opslagruimte en het duurt daardoor op tragere computers soms vrij lang voordat ze geladen zijn. Gelukkig is dit met de voortschrijding van de techniek niet echt een probleem meer. De meeste computers kunnen dit tegenwoordig gemakkelijk aan.

Soms moet een compromis worden gezocht tussen een perfect verlopende animatie en de daarvoor benodigde opslagruimte en daarmee gepaard gaande laadtijd.

Natuurlijk willen we ook wel de lantaarnplaat in zijn geheel zien.........
Er is geen bruikbare afbeelding van de hele lantaarnplaat aanwezig. Wel twee halve platen, vastgehouden door een hand van de huidige eigenaar. Beide afbeeldingen zijn hieronder verkleind weergegeven. Zij zijn oorspronkelijk 1024 x 768 pixels. Om verder te bewerken is dit wel een prettig formaat. Voor de website is het echter te groot.
De foto's zijn genomen onder een bepaalde hoek en hebben dus een perspectivische vertekening. Die halen we er eerst maar uit.
De perspectivische vertekening is nu gecorrigeerd. De twee halve platen zullen nu moeten worden gecorrigeerd tot één hele. Eerst maar even wegsnijden wat we zeker niet nodig hebben.
Merk op dat de halve platen niet precies even groot zijn en dus niet perfect op elkaar aansluiten. Dit komt later wel goed.
We maken nu de doekgrootte van de rechter afbeelding tweemaal zo lang. De afbeelding wordt rechts geplaatst en behoudt de oorspronkelijke afmetingen.
De linkerhelft wordt wat bijgesneden langs de kont van de tijger. Een kleine overlapping is gewenst. Er zijn nu voldoende herkenningspunten aanwezig om alles goed op elkaar te laten aansluiten en zelfs iets te laten overlappen.
Nu wordt de afbeelding van het linker gedeelte er als een nieuwe laag overheen gelegd. Een beetje heen en weer schuiven totdat hij zo ongeveer aansluit.
De lagen worden nog niet samengevoegd, want er moeten nog wat correcties plaatsvinden.
We zien dat het linker gedeelte groter is dan het rechter gedeelte. Dat moet eerst worden gecorrigeerd.
Het aansluiten wordt wat gemakkelijker gemaakt door de nieuwe laag tijdelijk halftransparant te maken, zodat het rechter deel er doorheen zichtbaar is. Pas wanneer alles aansluit wordt dit deel weer ondoorzichtig gemaakt.
Hier sluiten de beide delen perfect op elkaar aan. Nou, perfect? Er zijn nog wel wat onvolkomenheden die nog gecorrigeerd moeten worden. Eerst maar even alles rond de plaat er af snijden. Dan ziet het er al een stuk netter uit.
Dan de scherpe overgangen, zoals bijvoorbeeld in de houten bovenrand van de plaat wegwerken. Dit gebeurt met het kloongereedschap. Er wordt een lage dekkingsgraad ingesteld, waardoor de overgang vloeiend en onzichtbaar kan worden gemaakt.
Aardig gelukt toch? O wacht....... die duim! een heel mooie duim hoor maar wij kunnen hem missen. Weg er mee.
Weg duim. We gaan nu de afbeelding verkleinen naar een formaat dat bruikbaar is voor de website. een breedte van 900 pixels is hier zeer geschikt. In bovengenoemde voorbeelden is dit verkleinen om webtechnische redenen al eerder gebeurd.
Het verkleinen van de afbeelding gebeurt pas op het laatst omdat dan de aangebrachte correcties het minst zichtbaar worden.
Nu moet de plaat nog digitaal wat worden opgepoetst. Helderheid, contrast, scherpte en dat soort dingen. De 'finishing touch'.


Van:
Naar:
Het eindresultaat.
Nog even een close-upje maken van de naam van de leverancier.
Dan moet er natuurlijk nog de tekst bij komen, in het Nederlands.... en in het Engels.


En zo ziet het er dan uiteindelijk uit op de webpagina.

Een explicatie in de dierentuin.

Een enkelvoudige, met de hand geschilderde, schuifplaat geleverd door Millikin & Lawley uit Londen. Op de vaste glasplaat is een groepje mensen afgebeeld. Een man in fleurige kledij geeft met zijn aanwijsstok een uitleg over de verschillende dieren die voorbijtrekken. De dieren zijn geschilderd op de langwerpige, verschuifbare glasplaat. De plaat is 35,5 cm (14") lang.




 

Eén lantaarnplaat.
Tijd om te bekijken: luttele seconden. Een minuut misschien?
Tijd om die plaat op de site te krijgen: heel vaak een ochtendje.

Een eitje?   Jaja!

 
  Zie ook: Het fotograferen van lantaarnplaten.

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 09-05-2021.
Naar bovenrand pagina......