Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 5.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20
Een gecombineerde hefboom/schuifplaat in een houten frame. De afmetingen zijn 17,5 cm  bij 10 cm.Wanneer het voorste glas wordt bewogen gaat de kaak van de man op en neer.....


..... en wanneer het achterste glas wordt uitgetrokken verschijnt een muis of rat die over het laken rent, linea recta in de richting van de wijd open staande mond van de man.
De muizen etende man.

Vanzelfsprekend mag in deze verzameling 'De muizen etende, of ratten etende, man' niet ontbreken. Het vast gemonteerde, met de hand geschilderde, glas laat een afbeelding zien van een man in bed, gekleed in een gestreepte pyjama en een slaapmuts.Een etiket dat op de plaat geplakt is toont de naam van de leverancier: 'G. Gray Opticians, 11 Crooked Lane, London Bridge'.

Meer muizen etende mannen.


Toverlantaarnplaat in een mahoniehouten frame, afmetingen ca 18 x 10 cm, met een Chinese man (een Mandarijn?) die aan het voetballen is.

 


 
Toverlantaarnplaat in een mahoniehouten frame, afm. ca 18 x 10 cm, met een halfnaakte heks op een bezemsteel, vliegend door de lucht. Achterop zit een aap die een fluit of een doedelzak bespeelt. Het is zwaar weer. Onweer en bliksemflitsen schijnen haar echter niet te deren.

 
Een mechanische toverlantaarnplaat met een tandwiel-en-tandrad-constructie met de afbeelding van een ronddraaiende watermolen in een idyllisch landschap.

 


Een tweetal grappige enkelvoudige schuifplaten in een houten frame met de afmetingen 18 x 10 cm.

Boven: Heer die wordt lastig gevallen door een vervelende wesp.
Rechts: Deze man heeft een probleem van een heel andere aard. Hij heeft geen geld op zak. Hij is volkomen blut.
 

 
 
 


COOK & BUTLER DISAGREE.
Een ruzie tussen kokkin en butler.

Een mahoniehouten schuifplaat van 17,7 cm x 10,2 cm.  

Op deze plaat is de naam van de fabrikant, 'Watson', in het houten frame geperst.

 


 
Twee grappige enkelvoudige schuifplaten in een houten frame als deze:Meer mensen aan het werk vind je op 'Werken voor de kost'.
Een gedicht met de naam 'IF' ?


Een op het frame gestempeld merkteken met de tekst 'J. W. & M. Butler decorators for Fetes, Bazaars etc, Haughton le Skerne, Darlington'.
Deze ongewone mechanische lantaarnplaat is ca 18 x 11,5 cm groot. De grappige afbeeldingen zijn allen met de hand geschilderd. De jongen in het midden blijft daar staan; de 11 kleinere afbeeldingen veranderen wanneer de kruk wordt rondgedraaid. De kleine plaatjes zijn allemaal voorzien van twee rijmende woorden. Misschien is dit een plaat die een kinderversje met de naam 'IF' illustreert.

 

Grappige, met de hand geschilderde, hefboomplaat met een amusante scŤne van een tandarts die de kies van een patiŽnt trekt. Wanneer de messing hendel wordt neerbewogen wordt het hoofd van de patiŽnt van zijn lijf getrokken. Laat deze plaat nooit zien aan mensen die een aangeboren angst voor tandartsen hebben.

Tandartsen waren altijd een favoriet onderwerp voor de makers van mechanische lantaarnplaten. U vindt er meer bij het item 'Werken voor de kost', een leuke verzameling van lantaarnplaten waarop staat afgebeeld hoe onze groot- en overgrootouders aan de kost kwamen.

De afmetingen van het houten frame zijn ca 18 x 10 cm; het glas met de afbeelding is 8,2 cm in diameter.

 

 

Family Umbrella. Gezellig met het hele gezin onder de plu. Toverlantaarnplaat in een mahoniehouten frame, afm. ca 18 x 10 cm. 


Een explicatie in de dierentuin.

Een enkelvoudige, met de hand geschilderde, schuifplaat geleverd door Millikin & Lawley uit Londen. Op de vaste glasplaat is een groepje mensen afgebeeld. Een man in fleurige kledij geeft met zijn aanwijsstok een uitleg over de verschillende dieren die voorbijtrekken. De dieren zijn geschilderd op de langwerpige, verschuifbare glasplaat. De plaat is 35,5 cm (14") lang.
Eens bekijken hoe zo'n animatie gemaakt wordt?
Klik
hier.

Meer .......
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......