Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 3.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20Een mechanische hefboomplaat waarop twee vrouwen zijn afgebeeld die voor het badkoetsje staan dat hen naar de rand van de zee heeft gebracht. De twee vrouwen zijn allebei volledig gekleed in ouderwetse badkleding. Wanneer de hefboom op en neer wordt bewogen danst de jonge vrouw op en neer in het water terwijl de oudere vrouw haar handen vasthoudt.

 Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat. Wanneer het bewegende glas wordt bewogen rollen de ogen van de jongen heen en weer. Wanneer he glas volledig bediend wordt zien we hoe de jongen zijn vinger in de vlaai stopt.
Het mahoniehouten frame is 18 x 10 cm groot.
 


 

 

Bengaalse tijger.  Een schuifplaat in een houten frame. 7 x 4 inches. Een afbeelding van een tijger die furieus met de ogen rolt. Met de hand geschilderd.

 

  


 
SPQR is de afkorting van de Latijnse uitdrukking Senātus Populusque Rōmānus (De Senaat en het Volk van Rome), een verwijzing naar de regering van de oude Romeinse Republiek.
Bijzondere mechanische schuifplaat die de hoofden van de personen verandert. Twee Romeinse mensen, misschien Julius Caesar en een van zijn vrouwen, veranderen in ezels tijdens hun diner.

 


 


Twee enkelvoudige schuifplaten van dezelfde fabrikant.
De eerste laat een jongen zien die een dame op de slee over het ijs duwt en daarbij ten val komt; de tweede laat zien hoe een politieman in een riool valt terwijl hij een boef probeert te vangen.

Naam en adres van Thompson uit Liverpool zijn in het houten frame geperst. Afm. 18 x 10 cm.


 
Les Danseurs de Corde. (De Koorddansers).

Dubbele schuifplaat van rond 1880. Het frame is gemaakt van mahoniehout. De glazen platen zijn gemonteerd in een verschuifbaar messing frame. Zij zijn met de hand geschilderd en laten een paar dansers zien (op het etiket staat: Les Danseurs de Corde) die balanceren op een koord. Wanneer een orgeldraaier de rust komt verstoren verliezen zij hun concentratie en vallen van het touw! Het houten frame is 29 cm x 11 cm groot.

Deze plaat is waarschijnlijk in Frankrijk gemaakt.

 


 
Afmetingen 18 x 10 cm.
 

 Schijf met enge creaturen, afkomstig van een soortgelijke lantaarnplaat.
Deze enkelvoudige mechanische lantaarnplaat met een tandwielconstructie toont een tovenaar die een spreuk uitspreekt bij zijn ketel. In de rook die daaruit opstijgt zijn angstaanjagende verschijningen te zien, zoals een slang, een skelet, een draak en veel meer. De plaat wordt bediend met een slingertje met een houten handvat. Het glas wordt op de plek gehouden door draaibare klemmetjes, dus het glas kan worden verwijderd en vervangen door een glas met andere afbeeldingen. 

 

 

Münchener Wettrennen (De paardenrace in München). De paarden met hun ruiters bevinden zich op een glasplaat die achter de vaste plaat, waarop het publiek is afgebeeld, wordt doorgetrokken.

 


'Exploding Barrel'. Enkelvoudige schuifplaat.

Burg Yestra (Engeland).
Geweldige enkelvoudige schuifplaat uit ca 1880.Het frame is gemaakt van mahoniehout. Het beweegbare glas is met de hand geschilderd en moet langzaam achter het vaste glas, waarop de Burg Yestra is afgebeeld) langs geschoven worden. Daar staan 13 personen op, en nog een hond, die aan het schaatsen zijn op de vijver voor het kasteel. Het etiket is beschreven in het Frans, De afmetingen van de plaat: 36 cm x 11 cm.

  


Een schitterende antieke enkelvoudige schuifplaat uit ca 1880.


Het frame is gemaakt van mahoniehout. Het beweegbare glas is gevat in een messing frame. Het is met de hand geschilderd en laat een lachende-huilende clown zien. De plaat is 25 x 11 cm groot.

Meer .......
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......