Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 10.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20

Deze enkelvoudige schuifplaat werd met de hand geschilderd en gemonteerd in een houten frame. Wanneer het schuivende glas is ingeschoven zien we een vrouw die bij het haardvuur zit met een blaasbalg op haar schoot en wanneer de glasplaat wordt uitgetrokken verschijnt een man achter haar terwijl zijn spiegelbeeld zichtbaar wordt in de spiegel boven de haard. Het houten frame is ongeveer 18 x 10 cm groot.
 
Deze dubbele schuifplaat laat zien hoe een dief met zijn gestolen waar over een kerkhof wandelt. Wanneer het eerste glas wordt verschoven verschijnt er plotseling een ezel vlak voor de dief; wanneer je het tweede glas uittrekt schrikt de dief, laat zijn buit vallen en gaat er snel vandoor.
 


 
Enkelvoudige schuifplaat.
Wanneer het glas heen en weer wordt geschoven krijgt de ene man een Pinoccio-neus, terwijl de dikke neus van de ander kleiner wordt. En dat vice versa.

 
 


Spring and Fall. Springen en vallen (woordspeling: Lente en Herfst). Afm. 7" x 4" (18 x 10 cm).
 Enkelvoudige schuifplaat. Het bewegende glas is gemonteerd in een messing frame dat wordt verschoven met behulp van een messing strip.
Een heleboel vaardige collega's van deze jonglerende clown treden dagelijks op met hun ongelofelijke kunsten in het beroemde
Circus Luikerwalo.
 


Wanneer de hefboom wordt bewogen lijkt het alsof het schip deint op de golven. Daarbij komt steeds de maan achter de zeilen tevoorschijn.


Een schip bij het licht van de maan.
Een fraai voorbeeld van een oude mechanische lantaarnplaat.
Het houten frame is ca 18 x 10 cm groot en de afbeelding op glas is 7.5 cm in diameter.

Naam en adres van Carpenter & Westley, 24 Regent Street London zijn in het houten frame geperst.Dansende vrouw. Enkelvoudige schuifplaat gemaakt door McAllister, New York.
 Een lange man en een korte man maken samen een dansje. Dubbele schuifplaat.


Enkelvoudige schuifplaat met twee pikkende kippen.


 Drie soldaten verliezen hun hoofd door één goed gerichte kanonskogel. Enkelvoudige schuifplaat van McAllister, opticien, New York.
 

 
Enkelvoudige hefboomplaat met een man die zijn laarzen staat te poetsen.

De plaat is volgens het stempel op het houten frame gemaakt in Groot Brittannië voor McAllister, opticien, New York.

Door de koperen hendel op en neer te bewegen, kunnen we zijn arm een poetsende beweging laten maken. De plaat is ca 18 x 10 cm groot.
 


Zeer bijzondere en zeldzame mechanische toverlantaarnplaat.
Door het draaien aan de slinger wordt een houten frame met daarin een langwerpig glas met afbeeldingen getransporteerd, waardoor de afbeeldingen op de glazen strook beurtelings zichtbaar worden in een uitgesneden venster. Naast de plaat die op de foto in het apparaat zit (een man die een vis wil vangen) werden nog 6 extra stroken meegeleverd.

Deze bijzondere mechanische lantaarnplaat werd verkocht op Ebay voor de prijs van maar liefst US$ 4.094, GPB 3.200, 3.470 euro.
 


Wat is dit? Een bewegende lantaarnplaat of een op zich zelf staand stukje speelgoed dat kan worden bekeken door het tegen het licht te houden? Het bestaat uit twee glazen schijven; de één met een man met een blank gezicht en de ander beschilderd met twaalf gezichtsuitdrukkingen. Door aan de houten knop in het midden van de laatste schijf te draaien veranderen de gezichten.
 


Enkelvoudige hefboomplaat.


 
  Meer...... 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......