Homepage 'de Luikerwaal' Zomaar een heleboel
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 2.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20

Raising hat. Hoed afnemen. Enkelvoudige hefboomplaat, 18 x 10 cm. De lantaarnplaat is voorzien van een stempel "Pat'd June 17, 1890". De arm met de hoge hoed beweegt wanneer de hefboom wordt bewogen.
 
Dancing Jester, Dansende nar. Enkelvoudige hefboomplaat, 18 cm x 10 cm.
 
Mr. Pyro. Een 18 x 10 cm grote enkelvoudige schuifplaat in een mahoniehouten frame. Op de bovenrand van het frame is de titel, 'Mr Pyro', in inkt geschreven. We zien hier Meneer Pyro in zijn fotografische donkere kamer terwijl hij chemicaliŽn uit een fles in een maatbeker schenkt.
 Interchangeable heads.
Verwisselbare hoofden.
Mechanische toverlantaarnplaat met een zeer bijzonder mechanisme.
Het houten deel is gemaakt van mahonie. Op het vaste glas staat een lichaam afgebeeld, gekleed in een schitterende rood met witte jurk met veel kant. Op het bewegende glas staan 14 hoofden: een mooi meisje, een monster met een rode kuif, een schedel, een tovenaar, een Turk, een schurk, een groot hoofd met bril, een Arabier, een Pierrot, een heer, een ezel, een papegaai, een kat en een aap. Het bewegende glas is gevat in een messing houder. De lange trekstang is ook van messing gemaakt. Iedere keer wanneer je aan de stang trekt en duwt verschijnt een nieuw hoofd bovenop het lichaam. De plaat is 24,5 x 12,5 cm groot.
 


 Changing faces.
Veranderende gezichten. Een grappige antieke toverlantaarnplaat van rond 1890.
Het frame is gemaakt van grenenhout. Het vaste glas toont een heer die gekleed is in een groengeel kostuum. Het verschuivende glas is met de hand beschilderd met een zevental hoofden: een kok, een clown, een bakker, een Franse generaal, een kolonialist, een boer en een burger. De plaat wordt verschoven met twee linten. De afmetingen zijn 48,5 x 9,5 cm.
 


Oeps!!!! Het ijs is hard.
Enkele schuifplaat bediend met een messing strip. Ca. 1900.

 

 
Deze met de hand geschilderde dubbele schuifplaat in een houten frame dateert uit de jaren 1880. Ze heeft twee verschuivende glasplaten. Wanneer die in de goede volgorde worden verschoven ontstaat het effect van een gymnast of acrobaat die een salto maakt.

Afmetingen: 17,8 cm) x 10,2 cm.

 

De Vlieg. Nog een schitterende plaat met wisselende gezichten, dit keer van een oude man die wordt geplaagd door een vlieg. Door het draaien aan de slinger worden acht verschillende gezichtsuitdrukkingen zichtbaar.

 
De Hemelvaart
Prachtige toverlantaarnplaat met een tandwiel mechanisme. Wanneer men aan het slingertje aan de zijkant draait, schuift een glas met de afbeelding van Jezus over de afbeelding van zijn discipelen waardoor Jezus lijkt op te stijgen met de rode tekens van zijn kruisiging nog op beide handen.

Afmetingen: ca 23.5 x 10 cm.

 
Schotse danser met kilt.

Wanneer het schuifbare glas wordt bewogen maakt de danser een sprong in de lucht.
Het houten frame is 1,8 cm x 10,2 cm.

Gemaakt door Carpenter & Westley, 24 Regent Street London.

 
Een tweetal met de hand geschilderde bewegende lantaarnplaten met de voorstelling van een boer die aan de staart van een varken trekt en een Ierse boer die een biggetje naar de markt brengt.

De afmetingen zijn 178 mm x 102 mm.
 


Grooming the Horse.

Wanneer de hefboom wordt bewogen ontstaat de illusie dat de jonge stalknecht zijn paard borstelt.

Meer .......
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 08-06-2021.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......