Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 7.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20 


 
Deze lieflijke mechanische toverlantaarnplaat wordt bediend door middel van een slingertje dat, via een stang met een tandwieltje, het bewegende glas met de getande ring laat rondraaien waardoor de illusie ontstaat dat de wieken in het rond draaien.
Het houten frame is ca 17,5 x 11 cm groot.

 Een van de, voor kleine kinderen, meest imponerende bewegende toverlantaarnplaten is zonder enige twijfel die van de schoolmeester met zijn dreigende stok en zijn vervaarlijk rollende ogen, die iedereen nauwgezet in de gaten houdt.
Deze zogenoemde Motto plaat werd ingezet wanneer een groepje kinderen wat al te luidruchtig of baldadig werd tijdens een voorstelling met de toverlantaarn.

Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame van ca 17,5 x 10,5 cm.

 
Deze zeer bijzondere lantaarnplaat met silhouetten laat een schoolmeester zien die een leerling een pak slaag geeft.

De plaat is ca 20 x 11,5 cm groot.
Zij wordt bediend door middel van een tweetal hefbomen die verborgen zijn in een stuk hout dat op en neer glijdt. De een beweegt de arm van de onderwijzer met de stok, de ander een been van het kind.
 


 
Dubbele schuifplaat met het optreden van drie acrobaten (de titel van de plaat, Performing Acrobats, is vermeld op een etiket aan de zijkant van het houten frame).

Bekijk een groot aantal circusartiesten die optreden in het wereldberoemde Circus Luikerwalo.

 

Enkelvoudige, met de hand geschilderde schuifplaat met de afbeelding van een man die een beer kunstjes leert.Man met beer.Rechts: Clown die zijn hooft omhoog gooit. Afm: 4 x 7 inches. Maker onbekend.

 


 


Een jockey die door elkaar gerammeld wordt op zijn paard. De lantaarnplaat is gemonteerd in een houten frame van 18 x 10 cm.
 
Motto plaat.
Enkelvoudige schuifplaat met de afbeelding van een heer die zijn hoed afneemt en daarbij een rol perkament ontrolt met de tekst 'GOOD NIGHT'.
 

 
Enkelvoudige schuifplaat die ons een man laat zien die een wandeling maakt en ondertussen verdiept is in de krant die hij aan het lezen is, waardoor hij een lelijke val maakt over een metalen paal op het trottoir.
De afbeeldingen van het houten frame zijn ca 18 x 10 cm.
 Deze enkelvoudige schuifplaat is gemonteerd in een houten frame met de afmetingen 7" x 4". Op het frame een etiket met de tekst "Assassination of Lincoln--Figure of Booth--Movable".  De Amerikaanse president Abraham Lincoln werd doodgeschoten op Goede Vrijdag, 14 april 1865, toen hij een opvoering van het toneelstuk Our American Cousin bijwoonde in het Ford's Theatre, Washington D.C. De aanslag werd gepland en uitgevoerd door de bekende toneelspeler John Wilkes Booth.

Rechts: Dezelfde scene afgebeeld op een vaste glazen lantaarnplaat. De afmetingen zijn 3.25" x 4" en de titel is: "Assassination of Lincoln." De plaat is aan de zijkanten gemerkt: "T.H. McAllister, Manufacturing Optician; 49 Nassau Street, New York".
 
 
Deze enkelvoudige schuifplaten zijn gelabeld "Village Gossip, Tongue Grows." en "Gossip Man, Tongue Grows." (door te roddelen groeit je tong). Afmetingen van het houten frame zijn 10 x 18 cm.

 
Enkelvoudige schuifplaat met een oudere man die een pijp rookt. Het is geen man die het roken niet laten kan.

De afmetingen van het houten frame zijn c. 18 x 10 cm.

 


 


 


De tovenaar in zijn veelkleurige gewaad en met zijn puntige hoed beweegt zijn toverstaf van de toverspreuk naar de vlammen in zijn ketel. Hij wordt daarbij nauwgezet gadegeslagen door zijn kikvors en staat in een cirkel van schedels met vurige, rode ogen en gekruiste beenderen terwijl de ketel wordt gedragen door afstotelijke duivels. Een slang sluipt de keldertrap trap op.


Tovenaar die een toverspreuk uitspreekt over zijn ketel.
Het mahoniehouten frame is 18 x 10 cm groot.


Een met de hand gemaakte enkelvoudige schuifplaat. De lantaarnist laat het publiek enige tijd een afbeelding zien van een heer die rustig zijn krantje zit te lezen terwijl een golfspeler op de achtergrond zijn bal richt. Nadat het publiek de tijd heeft gekregen deze scène in zich op te nemen verschuift de lantaarnist de achterste glasplaat door het frame. Dit heeft tot gevolg dat een verduisterd gedeelte van de plaat verschijnt en dat een ander deel wordt verduisterd, hetgeen de illusie geeft dat de bal richting krantenlezer vliegt en daar de hoed van zijn hoofd schiet.

 
De afmetingen van het frame zijn ca 10 x 18 cm;  het zichtbare gedeelte van de glazen plaat is ca 7,5 cm x 7,5 cm).

 
Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame. Op een zijkant zit een etiket geplakt met de tekst: Comic Slip 24. Lady Catches Man in Net (Dame vangt een man in haar net). De plaat toont een dame die zo te zien een vlinder probeert te vangen in haar net. Wanneer het verschuifbare glas wordt bewogen gaat het net in de hand van de dame omlaag en vangt een knielende man die haar ten huwelijk schijnt te vragen. Het net vertegenwoordigt hier waarschijnlijk haar 'grote vangst'.

  


 
Een aap die een kat misbruikt om er gitaar mee te spelen. Hoe kom je op het idee?!!

De plaat is met de hand geschilderd. De beweging wordt tot stand gebracht d.m.v. een messing hefboom. Het houten frame is ca 18 x 10 cm groot.
 
 
Enkelvoudige schuifplaat met een wrede aap die een kat boven een kuip met water houdt en hem vervolgens steeds maar weer onder water laat zakken.
Apen en katten zijn kennelijk geen vrienden. Een andere versie van dit verschrikkelijke tafereel. Die aap die een arme kat laat verdrinken.Het houten fram draagt een stempel 'Murphy, Solicitor.'

Meer bewegende lantaarnplaten.....

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......