Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 6.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20Mechanische toverlantaarnplaat die bediend wordt met een hefboom. 'The new Recruits' (De nieuwe rekruten). De afmetingen zijn 18 x 12 cm.  


 


Een brutale nar met zijn Marotte.
Mahoniehouten enkelvoudige schuifplaat, ca 18 x 10 cm groot.


 


 


Een politieagent krijgt koffie aangeboden.

 


De ogen van deze man bewegen heen en weer wanneer de verschuifbare glasplaat heen en weer wordt bewogen. De afmetingen van de plaat zijn 18 cm (7") bij 10 cm (4").

 


Deze enkelvoudige schuifplaat met de afbeelding van een vrouw in ouderwetse kledij die wat snuif uit een snuifdoos gebruikt mist het verschuivende glas dat gedeeltelijk haar linkerarm bedekt waardoor het lijkt alsof zij snuif snuift.
 


Het zou er zo uit moeten hebben gezien.

 


Enkelvoudige schuifplaat met daarop een 'Greenwich Pensioner'. Afmetingen frame ca 18 x 8 cm.

De naam van de fabrikant is op het frame gedrukt: Newton 3 Fleet Street, London.
Het Engelse Greenwich Hospital werd gebouwd in 1695 als een inrichting voor gepensioneerde zeelieden die gewond waren geraakt of oud waren geworden in dienst van de Kroon.

Zeelui betaalden sixpence per maand van hun gage totdat ze werden opgenomen in het hospitaal. Gepensioneerden werden toegelaten vanaf 1705 en droegen aanvankelijk een donker grijs uniform met blauwe strepen en koperen knopen. De kleur van het uniform werd later bruin en nog later blauw. Halverwege de 19e eeuw werden de pensioenen bij voorkeur uitbetaald en in 1869 sloot het hospitaal zijn deuren.

  
Wat is dit? Een gezagsondermijnende spotprent of gewoon zomaar een grappig plaatje?
Politieagent die er op uit trekt met zijn 'politiehond'?
Een aardige mechanische toverlantaarnplaat in een houten frame met afmetingen van 17,5 x 10,5 cm.

 


De collega van de politieagent is ook al geen lichtend voorbeeld door zomaar een onschuldige koopvrouw te schoppen. De afmetingen van het houten frame zijn 17.8 cm x 9.8 cm.

 


 
Deze grappige enkelvoudige schuifplaat laat een stevig drinkende man zien. Wanneer je aan het losse glas trekt dan neemt zijn buik zienderogen in omvang toe.
Het frame is ca 18 x 10 cm groot.

 


 
Dubbele schuifplaat met daarop een slagersjongen die voor een bakkerswinkel staat. Twee paar honden zijn bijzonder geļnteresseerd in de schaal met vlees die hij bij zich heeft. De naam van de fabrikant, Thompson of Liverpool, is in het houten frame geperst.

 
Mechanische toverlantaarnplaat met daarop een drinkende koe die met zijn poten in een rivier staat. Door de hefboom te bewegen gaat haar hoofd op en neer. De afmetingen zijn ca 18 x 9 cm.

 

Nogal gecompliceerde mechanische toverlantaarnplaat die een jongleur met messen laat zien die een voorstelling geeft. Het houten frame meet ca 21,3 x 9 cm.
 

Bekijk een groot aantal circusartiesten die optreden in het wereldberoemde Circus Luikerwalo.

 
 


"Dioramic - Noah Entering the Ark". De prachtige, met de hand geschilderde, afbeelding laat Noach zien die de dieren de ark in leidt. Het glazen gedeelte schuift langzaam over de opening in het frame, waardoor de illusie ontstaat dat de dieren zich voortbewegen. Het houten frame is ca 35,5 x 10 x 1,25 cm groot.


  

Man met een steeds langer wordende Pinocchio-neus. Een grappige, met de hand geschilderde dubbele schuifplaat gemonteerd in een houten frame. Wanneer aan het glas aan de ene kant wordt getrokken dan groeit de neus; wanneer het glas aan de ander kant wordt bewogen dan rollen de ogen in hun kassen. Deze plaat is 17,5 x 10,5 cm groot, inclusief het frame.

 


Meer bewegende platen....
 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......