Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 4.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20

Un demenagement la cloche de bois (Vertrekken met de noorderzon).
Dubbele schuifplaat, met de hand geschilderd door Desh, een van de weinige miniaturistische schilders van toverlantaarnplaten die nu nog beroemd zijn (ca 1880).
 
Het frame is gemaakt van mahoniehout. De twee beweegbare glazen zijn gemonteerd in een messing frame. Zij laten een man op een balkon zien die een stoel laat zakken. Een bediende kijkt naar hem op. Maar owee.... het touw breekt en de stoel valt bovenop de arme man! Op het etiket is geschreven "Un demenagement la cloche de bois" (Een Franse uidrukking voor "met de noorderzon vertrekken").
Afm.: 29 cm x 11 cm.
Tafereeltje van een blauw verlichte mooie avond met een oud kasteel op een rotsachtig eiland en bergen op de achtergrond. Het schommelende glas veroorzaakt het wonderlijke effect van bewegend water op de voorgrond. Met de hand geschilderd. Gevat in een mahoniehouten frame met de afmetingen 17,5 x 10 cm.

 
Gemaakt door Carpenter and Westley. Beiden zijn voorzien van een etiket: McAllister, MFG OPTICIAN, 49 NASSAU ST. NY en resp. genummerd 614 en 615.
Afmetingen 7" x 4".
Dit keer is het verhaal verdeeld over een tweetal enkelvoudige schuifplaten. De een laat zien hoe de aap de hond aan het treiteren is en de ander laat zien hoe de hond wraak neemt.
 

 

 
PONT EN ROYANS
De brug van Royans.

Deze enkelvoudige schuifplaat met dat bijzondere blauw is zeker met de hand geschilderd door de Franse kunstschilder Desch.


Afmetingen 33 x 11,5 cm. Gedateerd circa 1850.
 

 


Enkelvoudige schuifplaat. Man met wandelstok. Afm.: 18 x 10 cm.
Engels, ca. 1895.
 


Enkelvoudige hefboomplaat.
Enkelvoudige hefboomplaat. Dame op de schommel.Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat waarop een man te zien is onder de douche, die bediend wordt door zijn dienstbode. Hij ziet er zeer tevreden uit.
Waarschijnlijk ca 1880; afmetingen 17,5 x 10 cm.

Moraal van dit verhaal: Wees altijd voorzichtig met vuur, vooral wanneer u een hoed draagt.


 Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame waarmee de illusie wordt opgewekt dat een oude stroomtrein over een brug rijdt. De trein is met de hand geschilderd op het glas dat langzaam achter het vaste glas wordt doorgeschoven.

Het frame meet 8,2 x  20,3 cm.

 
 


 

Enkelvoudige hefboomplaat. Wanneer de hefboom op en neer wordt bewogen geeft dit de indruk dat een dwangarbeider (?) stukken van een rots slaat met een pikhouweel. Een andere boef wordt gevangen gehouden in een schandblok.
Het mahoniehouten frame is 17,5 x 10 cm.


 
 


Mahoniehouten, door middel van een hefboom bediende, toverlantaarnplaat. Afm.: 17.7 cm x 10.2 cm. Een touwtje springende soldaat.
Een soortgelijke lantaarnplaat toont een oude vrouw die aan het touwtje springen is, daarbij geholpen door haar echtgenoot en een varken!
Afmetingen 17,7 cm x 10,2 cm.

Fraaie dubbele schuifplaat die laat zien hoe een hulpbehoevende jonkvrouw 's nachts wordt geschaakt door een paar mannen in een boot.

De jonkvrouw en de mannen in de boot kunnen onafhankelijk van elkaar bediend worden door middel van twee schuivende glazen platen.

Het houten frame is 18 x 10 cm groot.
 
Meer ....... 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......