Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 12.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20
"Mr. Punch and His Little Dog Toby", de Engelse Jan Klaassen en zijn hond. Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame van 10 x 18 cm. Afmetingen middenraam 7.5 x 7.5 cm.  Ca jaren 1880.
 Mechanische toverlantaarnplaat. Door de handel te draaien verschijnt deze man met maar liefst zes verschillende hoofden.

Weer wat eenvoudige, maar amusante, enkelvoudige schuifplaten in een houten frame.
 


Twee hefboomplaten in een houten frame. Lady Equestrian op een koppig paard .....


.... en een meisje dat bellen blaast.
Dream of Witches.
Een schitterende enkelvoudige schuifplaat bestaande uit een vaste glazen plaat in een mahoniehouten frame met de afbeelding van een slapend meisje in het bos, en een lange glazen plaat die door het frame schuift met de afbeelding van een groep kleurige heksen op hun vliegende bezemsteel. Samen laten zij de droom van het meisje zien: de heksen die door het bos vliegen.
De plaat is gemaakt door W.C. Hughes, Brewster House, 82 Mortimer Rd. Kingsland Road. London. Etiketje met naam en adres in een van de hoeken van de glazen plaat. Afmetingen van het frame. 26 cm x 11,5 cm.
 


Man zwaait met vuurkorf. Enkelvoudige hefboomplaat met een opvallend wiebelglas.
 
Enkelvoudige schuifplaat met een dirigent die de maat slaat wanneer het bewegende glas heen en weer wordt geschoven.

Afmetingen ca 18 x 10 cm.

Zie ook: Daar zit muziek in!

 

 


Bear Hunting / IJsberenjacht.

Interessante dubbele schuifplaat die een ijsberenjacht laat zien.
Deze mechanische lantaarnplaat bestaat uit drie delen: een vast glas met een afbeelding van een poollandschap gevat in een houten frame, en aan weerszijden van dit glas een langwerpig bewegend glas met de afbeeldingen van de jagers en de beren. Natuurlijk geeft bovenstaande animatie slechts enigszins een indruk van de manier waarop deze plaat vertoond moet worden. Door het langzaam verschuiven van de juiste glasplaat op het juiste moment kan een spannend verhaal worden opgebouwd.
 
Een tweetal bijzondere uitvoeringen van een bewegende lantaarnplaat zijn de
Dissolving View  (overvloeier) en de Effectplaat.

Er is een klein maar belangrijk verschil tussen overvloeiers en effectplaten. Overvloeiers vloeien, zoals de naam al doet vermoeden, in elkaar over. De afbeeldingen zijn in grote lijnen hetzelfde. Zij overlappen elkaar volledig.

Effectplaten daarentegen plaatsen een speciaal effect 'bovenop' een geprojecteerd tafereel. Veel gebruikte effecten zijn bijvoorbeeld regenbogen, dromen en visioenen, branden, en uit het niets verschijnende engelen en geesten.

Bekende effectplaten zijn 'A Soldiers Dream' (zie hieronder) waarin een gewonde soldaat aan het front droomt van zijn geliefde gezinsleden thuis, en de 'Tower of London on Fire' waarin de Londense Tower in brand staat. Ook sommige series met Levende Modellen maken gebruik van deze effecten. Wanneer Jane Conquest bidt om kracht en goede raad verschijnt een engel in haar eenvoudige huisje. De twee of meer lantaarnplaten die we gebruiken voor zo'n effect verschillen totaal van elkaar. We onderscheiden een plaat met het tafereel, bijvoorbeeld het huisje van Jane, en de plaat met het object dat hier overheen moet worden geprojecteerd, in dit geval de engel.
Er waren twee toverlantaarns of een biunial nodig om een realistisch overvloeiend  effect te verkrijgen, waarbij een scène heel geleidelijk vervaagde, terwijl tegelijkertijd een andere scène geleidelijk verscheen.

Meestal waren de afbeeldingen gerelateerd, zoals een scène bij daglicht die overgaat in de identieke scène bij nacht. Een ander populair onderwerp was de wisseling van de seizoenen, met soms toevoegingen als vallende sneeuw met behulp van een sneeuweffect-plaat.
Vanzelfsprekend vereiste het projecteren van dissolving views een grote behendigheid van de lantaarnist. De lenzen van de beide lantaarns moesten precies op elkaar worden afgesteld zodat de afbeeldingen samenvielen op het scherm. Het instellen van de lenzen kon het beste worden gedaan met behulp van registratie-lantaarnplaten.

Meer over Dissolving Views (overvloeiers).
 
De Blauwe Grot van Capri. Door het verschuiven van het beweegbare glas verandert de omgevingskleur en vaart een bootje met passagiers door de grot. Lengte 28,5 cm!


 


A Soldiers Dream. De complete set bestaat uit zes glazen platen in een houten frame, één die de slapende soldaat laat zien en de andere vijf met een afbeelding van zijn droom. Afm. frame ca 18 cm x 10 cm.


Effectplaten maken het mogelijk effecten als een droom of een visioen in te voegen in een scène. Een populair voorbeeld van een dergelijke set was 'The Soldiers Dream': een soldaat ligt op het slagveld, terwijl wisselende scènes met herinneringen aan thuis in de lucht boven zijn hoofd verschijnen.
 

Groot formaat schuifplaat. Ruim 28 cm lang! De afbeelding toont de Egyptische piramiden en een Sfinx met op de voorgrond een troep reizigers op kamelen, voorafgegaan door een gids te voet. De achterkant van de lantaarnplaat laat zien hoe een los glas met daarop de stoet kamelen achter de vaste plaat met de piramiden wordt doorgeschoven.

 
Meer .....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 05-03-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......