Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 12.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20
"Mr. Punch and His Little Dog Toby", de Engelse Jan Klaassen en zijn hond. Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame van 10 x 18 cm. Afmetingen middenraam 7.5 x 7.5 cm.  Ca jaren 1880.
 Mechanische toverlantaarnplaat. Door de handel te draaien verschijnt deze man met maar liefst zes verschillende hoofden.

Weer wat eenvoudige, maar amusante, enkelvoudige schuifplaten in een houten frame.


Twee hefboomplaten in een houten frame. Lady Equestrian op een koppig paard .....
 


.... en een meisje dat bellen blaast.


Dubbele schuifplaat 18 x 10 cm met kinderen die haasje-over spelen.
Fabrikant onbekend.
Dream of Witches.
Een schitterende enkelvoudige schuifplaat bestaande uit een vaste glazen plaat in een mahoniehouten frame met de afbeelding van een slapend meisje in het bos, en een lange glazen plaat die door het frame schuift met de afbeelding van een groep kleurige heksen op hun vliegende bezemsteel. Samen laten zij de droom van het meisje zien: de heksen die door het bos vliegen.
De plaat is gemaakt door W.C. Hughes, Brewster House, 82 Mortimer Rd. Kingsland Road. London. Etiketje met naam en adres in een van de hoeken van de glazen plaat. Afmetingen van het frame. 26 cm x 11,5 cm.

 


Man zwaait met vuurkorf. Enkelvoudige hefboomplaat met een opvallend wiebelglas.
Enkelvoudige schuifplaat met een dirigent die de maat slaat wanneer het bewegende glas heen en weer wordt geschoven.

Afmetingen ca 18 x 10 cm.

Zie ook: Daar zit muziek in!

 Bear Hunting / IJsberenjacht.

Interessante dubbele schuifplaat die een ijsberenjacht laat zien.
Deze mechanische lantaarnplaat bestaat uit drie delen: een vast glas met een afbeelding van een poollandschap gevat in een houten frame, en aan weerszijden van dit glas een langwerpig bewegend glas met de afbeeldingen van de jagers en de beren. Natuurlijk geeft bovenstaande animatie slechts enigszins een indruk van de manier waarop deze plaat vertoond moet worden. Door het langzaam verschuiven van de juiste glasplaat op het juiste moment kan een spannend verhaal worden opgebouwd.
 
De Blauwe Grot van Capri. Door het verschuiven van het beweegbare glas verandert de omgevingskleur en vaart een bootje met passagiers door de grot. Lengte 28,5 cm!


 
Groot formaat schuifplaat. Ruim 28 cm lang! De afbeelding toont de Egyptische piramiden en een Sfinx met op de voorgrond een troep reizigers op kamelen, voorafgegaan door een gids te voet. De achterkant van de lantaarnplaat laat zien hoe een los glas met daarop de stoet kamelen achter de vaste plaat met de piramiden wordt doorgeschoven.
 


Een oude, wat beschadigde, maar mede daardoor toch wel erg charmante hefboomplaat. Een man die zonder ophouden timmert op......... iets.

 
Meer .....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 05-11-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......