Homepage 'de Luikerwaal'
 

 
Daar zit muziek in!

Toverlantaarnplaten met muziek, musici en muziek instrumenten.


Een geweldige openingsplaat voor onze Muzikale Toverlantaarnvoorstelling. Een dansend zigeunermeisje met een rinkelende tamboerijn heet u van harte welkom. Deze motto-lantaarnplaat is 8,2 x 8,2 cm groot.

Motto platen zijn lantaarnplaten voorzien van kleine teksten die meestal verband houden met presentatie van de show, zoals 'Welcome', 'Silence', Good Night', enzovoort.
 

 


In einer Dorfschule - In een dorpsschool. Panoramaplaat met een groepje kinderen dat een muziekles volgt op school.
De lantaarnplaat is gemaakt door Ernst Plank (E.P.) Duitsland, Serie II.
 


Een andere plaat van E.P. Een grappig groepje kinderen die een andere inhoud geven aan het begrip 'muziek'.


Wanneer ze terugmarcheren is hun groepje aanmerkelijk in aantal toegenomen. E.P.-plaat, 22 x 7 cm.
 


Standaard Amerikaanse 3.25" x 4" (8.2 x 4 cm) glazen toverlantaarnplaat. Grappige karikaturen van een fluitspeler, een piccolospeler, een tubaspeler en een trompetspeler, staande op een straat met ronde keien. Op het papieren etiket staat: "K No. 1 -- Dot Leedle German Band."

"Dot Leedle" is niet de naam van de bandleider. Het betekent gewoon "That Little," zoals het wordt uitgesproken door iemand met een Duits accent.


Schitterende met de hand geschilderde lantaarnplaat getiteld "Grandmother's Dancing Lesson" (Grootmoeders dansles). Afmetingen 3 1/4 x 4 inch (8.2 x 4 cm). Op deze plaat is geen muziekinstrument te zien, maar wanneer je de afbeelding ziet, hoor je automatisch de bijbehorende muziek.

(Ik hoor steeds een van Mozarts Menuetten wanneer ik naar deze plaat kijk.)
'Fiddler and Monkey' (Een violist met zijn aap), Een lantaarnplaat met een tweetal bewegingen.
Bekoorlijk tafereel van een groepje dorpbewoners die op een plein naar een violist met zijn dansende aap staan te kijken. De arm van de violist en de strijkstok worden met een messing hefboom bewogen terwijl de aap op en neer springt door middel van een rond een spil bewegende glasplaat.
Het houten frame van dit met de hand geschilderde laat 19e-eeuwse exemplaar meet 18 x 11,5 cm.
 


Glazen langwerpige lantaarnplaat met een aantal muziekanten in concert. Afmetingen 14,5 x 4 cm. Voorzien van een nummer '11'.
Tweede van rechts André Rieu.

 


Coster en Concertina.
Man die een trekharmonica bespeeld.

Eenvoudige enkelvoudige schuifplaat van 10 x 18 cm (4 x 7 inch).


Leuke schuifplaat van een man die op zijn grote trommel slaat. De plaat is gemonteerd in een houten frame. Hij is gemaakt door C. Wright uit Edinburgh.
 
Twee uit een serie van twaalf vierkante 3.25" (8.2 cm) toverlantaarnplaten waarop het bekende sprookje van de 'Rattenvanger van Hamelen' staat afgebeeld. Met de hand geschilderd.
 
            
Enkelvoudige schuifplaat. Wanneer het beweegbare glas heen en weer wordt geschoven, worden enkele vingers van de fluitist bedekt, waardoor het lijkt alsof hij voor ons een liedje speelt.
 

 
Eén plaat uit een serie van vier vroeg 19e-eeuwse lantaarnplaten. De vier platen illustreren het gedicht van John Howard Payne, "Home Sweet Home, Be it ever so humble there's no place like home." (Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.)

De glazen zijn gevat in een houten frame en geheel met de hand geschilderd. Elk is voorzien van een etiket met een deel van het gedicht. Ze hebben ook een origineel stempel van TH McAllister, Optician, NY. c. 1870. Afmetingen 18 x 10 x 1 cm, Diameter glasplaat: 7,6 cm.
 
Het bespelen van een muziekinstrument verloopt niet altijd zo vlekkeloos als op de plaat hierboven. Soms gaat er wel eens iets heel erg mis.
 
                       

Christies Old Organ (Het orgeltje van Christoffel). Drie prachtige platen uit een serie van 28 vierkante 'Life Model platen'. Zij vertellen ons het droevige verhaal van een jongen die de oude orgeldraaier Old Treffy ziek en door de kou bevangen aantreft. Hij neemt het orgel van hem over en probeert wat geld bij elkaar te krijgen voor een dokter. Op straat ontmoet hij het meisje Mabel met wie hij vriendschap sluit. Wanneer zij geld genoeg hebben haalt hij een dokter die de oude man onderzoekt. Het is helaas te laat; Old Treffy gaat dood.
Zie ook: Christie's old Organ (Christoffels oude orgel). Enkele toverlantaarnseries naar het boek van Mrs O.F. Walton.

 


Fantastische enkelvoudige schuifplaat in een mahoniehouten frame.


 
Wanneer het beweegbare glas wordt verschoven lijkt het of de pianist de piano bespeelt. Afmetingen 17,5 x 10 cm.Langwerpige toverlantaarnplaat met een viertal talentvolle muziekmakers.
 


(hierboven) Enkelvoudige schuifplaat met de afbeelding van een dirigent die de maat slaat door zijn arm en been te bewegen. Afmetingen ca 18 x 10 cm.

(rechts) Prachtige, met de hand geschilderde, hefboomplaat in een mahoniehouten frame met een man die op een muurtje zit terwijl hij een mandoline bespeelt met Venetië op de achtergrond.
Afmetingen: ca 18 x 10 cm.
Wanneer de hefboom wordt bewogen tokkelt de man op zijn mandoline. (afbeelding niet geanimeerd)


 
The Quartette Party.
Een serie van negen vierkante komische lantaarnplaten gemaakt door York & Son, Engeland.


The indispensible Handbook to the Optical Lantern. Londen 1888.
1. Here is one who was very well known.
Deze man was heel bekend.
2. I'm a Genius! a Star!
Ik ben een genie! Een ster!
3. Here's Charley Crotchet and Simmy Breeves.
Daar zijn Charley Crotchet en Simmy Breeves.
4. The Quartette is arranged.
Het Kwartet gaat van start.
5. The complications begin.
De complicaties beginnen al.
6. When, grab! a rough hand seizes hold of his hair.
Wanneer een ruwe hand zijn haar vastgrijpt.
Helaas ontbreekt nog plaat # 9.
7. Each starts from his chair.
Iedereen springt uit zijn stoel.
 
8. A tempest of discord now reigns.
Een storm van disharmonie heerst nu.
 
9. In the end poor Piper was left on the floor.
De arme Piper werd achtergelaten op de grond.
 
Dame die piano speelt door haar handen op en neer te bewegen. Ze begeleid een tweetal zangers en zingt zelf ook mee uit volle borst.
Hefboomplaat, afmetingen ca 14 x 8,5 cm.
 

 


Langwerpige toverlantaarnplaat waarop een aantal rondtrekkende musici worden afgebeeld.

Het einde van onze Muzikale Toverlantaarnvoorstelling wordt aangekondigd door een kleurig geklede heraut met de tekst 'Adieu'. Farewell, Lebewohl, Vaarwel, Adíos!
Enkelvoudige schuif-mottoplaat in een houten frame, 18 x 10 cm.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-04-2023.
Naar bovenrand pagina......