Homepage 'de Luikerwaal'
MOTTO-PLATEN 1

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10


Motto-platen zijn lantaarnplaten die voorzien zijn van een korte boodschap of groet. Zij werden voornamelijk door de lanternist gebruikt om zijn publiek welkom te heten en afscheid van hen te nemen, maar werden ook gebruikt om de toeschouwers te manen tot een goed gedrag ('Silence, Stilte!'). In een Engelse catalogus van 1894 zijn wel meer dan honderd van deze tekstplaten opgenomen. De in- en uitleidende platen en plaatjes met teksten als 'Welcome - Welkom', 'Good Evening - Goedenavond', 'Good Night - Goedenacht', 'Adieu - Tot ziens' en 'Farewell - Vaarwel' zijn het meest gebruikelijk.

De teksten kunnen ook gericht zijn op de feestdagen; om u een ‘Merry Christmas - Prettige Kerstdagen’, een ‘Happy New Year - Gelukkig Nieuwjaar’ of ‘Compliments of the Season - Fijne Feestdagen’ te wensen. Ook vaderlandslievende (‘God Save the Queen’) of gewijde (‘God bless you - God zegene u) tekstplaten werden regelmatig gebruikt. Speciaal voor een voorstelling ter gelegenheid van een verjaardag was ‘Many Happy Returns of the Day- Nog vele jaren!’ heel geschikt.

Een bijzonder soort tekstplaten zijn de platen met reclame. De lantaarnist van het plaatselijke theater kon deze fraai gekleurde platen meestal helemaal gratis krijgen van een groot aantal bedrijven, waaronder de fabrikanten van chocolade, koekjes, fietsen, zeep en nog veel meer uiteenlopende artikelen. Sommige reclameplaten, zoals die van Cadbury's Cacao, combineren de reclame met een tekst als 'Goede nacht' of 'Welkom'. Zelfs politieke partijen gebruikte dit soort lantaarnplaten soms om hun idealen te verkondigen.

Op veel tekstplaten is de naam van de fabrikant en soms ook nog een copyright-boodschap vermeld, soms verborgen onder de papieren omranding.
Een serie mottoplaten van John Theobald.

Mottoplaten konden per stuk worden aangeschaft, maar soms brachten fabrikanten en leveranciers ze ook als een serie platen op de markt.

De Engelse fabrikant en grossier van een indrukwekkende hoeveelheid toverlantaarnseries John Theobald (1858-1926) verkocht dit doosje met een serie van twaalf mottoplaten. De onderwerpen waren divers: welkoms- en goedenacht groeten, een kerstgroet, oproepen tot stilte en het kenbaar maken van tevredenheid en zelfs een lang leve de koning.


Deze website bevat een zeer uitgebreide catalogus van de lantaarnplaten van Theobald.


 
3. Engelse schuifplaat van ca.18 x 10 cm. Heraut die een rol perkament met daarop een goede nacht boodschap op- en uitrolt, daarbij steeds weer zijn stevige kuiten onthullend. 
7. Handgeschilderde plaat die een lantaarnist gebruikt zou kunnen hebben om zijn voorstelling mee te beginnen. De plaat is gevat in een mahoniehouten frame.


       

 

 

 

  

     1. Ongegeneerd gapend meisje (Hand voor je mond!!!) met een kaars in de hand dat ons, omringd door een kleurige bloemenkrans, een GOOD NIGHT wenst. Schuifplaat. Het houten frame meet 18 x 10 x 1 cm. 
2-5. Reclameplaten van Cadbury's Cocoa. 
8. Een streng kijkende schoolmeester met een rotan stokje. Zijn ogen rollen angstaanjagend heen en weer en hij roept om STILTE! Deze schuifplaat zal de lanternist hebben ingezet wanneer hij weer eens doodziek werd van zijn jeugdige publiek. (18 x 24 cm). 
9. De laatste van een leuke serie van twaalf stuks over Punch and Judy (Jan Klaassen en Katrijn) (8 x 8 cm).

  2. Nederlandse raadselplaat. De letters klinken als: 'Ha Ha, ik zie Emma thee zetten!' wanneer zij worden uitgesproken.
4. Fraaie met de hand gekleurde lantaarnplaat voor het afsluiten van een voorstelling, met een tweetal schaars geklede nimfen die onder de tekst 'GOOD NIGHT' tussen de sterren vliegen.
5. Willen de ouders of degenen die hen vervangen ALSJEBLIEFT DE KINDEREN RUSTIG houden en er op toezien dat ze zich gedragen? U doet er anderen een plezier mee. Deze plaat werd gemaakt door de U.S. Slide Co., 3112 1/2 Troost Ave, Kansas City. Afmetingen 3 1/4" x 4".

    
7. Schitterende oude zwart/wit plaat om de show mee af te sluiten met dansende engeltjes en een kaars die zal worden uitgeblazen. Vervaardigd door McAllister, New York. Afmetingen 3 1/4" x 4".  8. Nederlandse welkom-plaat met de tekst 'Welkom!'. 
9. Mahonie mechanische lantaarnplaat met een chromatroop. Afm. 18 cm (7") breed zonder de slinger.Heraut.

Mechanische schuifplaat in een houten
      frame, 18 x 10 cm.


     
 

 

      1-9.
Alle onderstaande platen zijn van het formaat 8,2 cm (3 ¼") in het vierkant. 
9. Ik hou je in de gaten!!! 

 


1
. Cirkelvormige lantaarnplaat, gemonteerd in een houten frame. 
2. Ik kan niet stoppen, een goede nacht dus maar.... 3. McAllister, New York. afm. 8,2 x 10 cm.
6. Gemonteerd in een houten frame van 18 x 10 cm. 
8. Deze feestelijke plaat is 8,2 cm in het vierkant en laat een vrolijk groepje kerstvierders zien in het centrum van de plaat. 
7. Laat God bij u zijn tot wij elkaar weer ontmoeten (uit mijn buurt blijven dus!  :-)   )
9
. De plaat is 8,2 x 8,2 cm en heeft een etiketje onder het glas met de tekst: "W. Tyler. Magic Lantern and Slide Manufacturer 48 Waterloo Road S.E."
     
 
Deze charmante jongeman beëindigt de toverlantaarnvoorstelling door zijn publiek een "Goede nacht" te wensen. De schuifplaat is gemonteerd in een blikken frame; een enkele glasplaat wordt langs een cirkelvormige opening geschoven zodat de twee afbeeldingen beurtelings worden vertoond.
  
       

1-9.
Afmetingen van al deze lantaarnplaten: 8,2 x 8,2 cm.
8. Droom maar lekker....


Meer...................   

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 26-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......