Homepage 'de Luikerwaal'

deel 2
En nog meer MOTTO-PLATEN

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10


2. Stilte!
4
. Kleurrijke plaat in een mahoniehouten frame van 18 x 10 cm.
5. Deze, door middel van een snaar aangedreven chromatroop in een frame van 24 x 11 cm, is met de hand geschilderd. In het centrum staat een aardige Merry Christmas kerstgroet.
7. GOD SAVE OUR QUEEN. De afbeelding in het centrum lijkt van een marmeren beeld van koningin Victoria te zijn.

     
   Prachtige mottoplaat met een chromatroop.

 
      

2. Deze originele Victoriaanse motto plaat is gemonteerd in een mahoniehouten frame van 18 x 10 cm. De afbeelding op het glas is 8,2 cm in het vierkant.
 

Heel fraaie Good Night plaat met een aardig meisje dat gaat slapen. Zij is gemonteerd in een houten frame waarin de naam van de fabrikant is geperst: T.H. Mc Allister, Optician New York.

1. God Bless our King and Queen. Koning George V en Koningin Mary.
 
 
 
 
 
 
 Gefeliciteerd
.
Ed. Liesegang was een Duitse familie die betrokken was bij de fabricage, ontwikkeling en verkoop van toverlantaarns, lantaarnplaten en fotografische apparatuur. De firma, die nog steeds bestaat, werd opgericht in 1854. Deze prachtige mottoplaat is genummerd #1. De titel is 'Wir gratulieren'. Wij feliciteren. Feliciteren, waarmee? Het meisje dat een papier vasthoud met de tekst 'Zum Geburtstag' geeft de oplossing...... met je verjaardag. 


 
1-9. Negen schitterende motto platen gemaakt door de beroemde fabrikant Scott & Van Altena. De afmetingen zijn 4" x 3 1/4" en op de randen staat de tekst "Scott & Van Altena, 6 East 39th ST NYC". 
 


Grappige mottoplaat gemaakt door de Amerikaanse fabrikanten van singalong slides (meezingers) John Duer Scott and Edward Van Altena: 'Please don't spit on the floor' (Niet op de grond spugen.) De daaraan toegevoegde tekst 'Remember the Johntown Flood' zal wel wat ironisch bedoeld zijn want zij verwijst naar een grote ramp.

Op 31 mei leidden een verwaarloosde dam en een buitengewoon heftige storm tot een catastrofe waarbij 2,209 mensen omkwamen.

Het was de ergste stormramp die de U.S. in de 19e eeuw getroffen heeft. Zestienhonderd huizen werden vernietigd. Er was voor 17 miljoen dollar aan schade aan goederen en een gebied van 10 vierkante meter rond Johnstown werd volledig verwoest. De herstelwerkzaamheden namen vele jaren in beslag.


De lantaarnplaat laat ook het adres van de fabrikanten zien: 59 Pearl Street New York.
1-7. Zeven schitterende motto platen gemaakt door de beroemde fabrikant Scott & Van Altena. De afmetingen zijn 4" x 3 1/4" en op de randen staat de tekst "Scott & Van Altena, 6 East 39th ST NYC". 
Het slingertje aan de zijkant laat aan beide zijden van het frame een stel cirkelvormige ringen ronddraaien in een tegengestelde richting. Beide ringen bevatten een gedecoreerde ronde glazen schijf. Een messing klemring houdt de schijven op hun plaats. Platen met een rond motief kunnen in een gleuf aan de bovenkant worden geschoven; zij bewegen niet. Als voorbeeld een tweetal handgeschilderde motto-platen. De één wenst een "Merry Christmas and Happy New Year", de ander wenst "Good Night". De afmetingen van het houten frame zijn 17,7 cm x 10 cm x 1,8 cm. De glazen platen zijn 8.2 cm in het vierkant.


 
Chromatroop met twee handgeschilderde verwisselbare glazen motto-platen.

 
Meer Mottoplaten......

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2017 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-02-2017.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......