Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 9.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20
De onwillige ezel.
Deze lantaarnplaat verschilt van de gebruikelijke enkelvoudige schuifplaten waarbij zwart geschilderde vlekken beurtelings het ene of het andere deel van het onderwerp maskeren.

Twee glazen zijn in een houten frame gemonteerd. Het ene, onbeweegbare, glas is bedekt met een zwarte verflaag waarin een rechthoekig venster is uitgespaard, zo dat deze een lijst vormt om de afbeelding heen. Het ander glas kan bewogen worden in een zijwaartse richting. Dit schuivende glas bevat de beide fases van het verhaal als één doorlopende afbeelding.
Door dit glas te verschuiven wordt beurtelings één helft van de afbeelding zichtbaar door het blanke venster terwijl de andere helft verborgen is onder de zwarte verflaag van het vaste glas.

 
Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat die ons een smid toont die bezig is een hoefijzer te smeden. De afmetingen zijn 18 cm lang x 10 cm breed x ruim 1 cm dik.
 

 
 


Een schitterende dubbele schuifplaat die laat zien hoe een dief een paard steelt terwijl de koetsier even een dutje doet.

De afmetingen van het mahoniehouten frame zijn 29 cm x 11 cm. De twee schuivende glazen platen zijn gemonteerd in een messing frame.
 
Mechanische toverlantaarnplaat die een kind toont dat veranderd wordt in een eend vice versa. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer bijzonder hefboommechanisme dat enkele gedeeltes van de afbeelding beurtelings afdekt en zichtbaar maakt. Op het houten frame is een etiket geplakt van de handelaar: EDWARD BRYAN OPTICIAN MANCHESTER.
 


Een andere mechanische lantaarnplaat met een heel bijzonder mechanisme die ook verkocht werd door de handelaar EDWARD BRYAN OPTICIAN MANCHESTER.

 


 
En dan nog een andere mechanische lantaarnplaat met een heel bijzonder mechanisme die werd verkocht door EDWARD BRYAN OPTICIAN MANCHESTER. Een man (Martin?) en een ezel wisselen hier van hoofd, of kop zo u wilt. Hoewel de constructie van al deze lantaarnplaten er nogal primitief uitziet, werken de systemen prima.Ook deze plaat is voorzien van een etiket van de verkoper, geplakt op de andere kant van het frame.

 Leuke enkelvoudige schuifplaat met daarop een slapende man die wakker schrikt van een vogel.
 


 


Sorry dames. Een bijzondere mechanische toverlantaarnplaat met een zeer vrouwonvriendelijke afbeelding. Man slaat zijn vrouw met een schoen op de billen. Dit is een soort hefboomplaat die bediend wordt door middel van een eindje metaaldraad.


Het frame is gemaakt van twee houten delen die op elkaar zijn geplakt. De afdekplaat van een soortgelijke plaat is verwijderd waardoor de metaaldraad en de bevestiging daarvan zichtbaar wordt.
Nog zes andere mechanische toverlantaarnplaten die worden bediend door middel van een eindje metaaldraad. Hierboven: een skelet verschijnt, het hoofd van een man komt tevoorschijn en een tong beweegt.
Het begon zo romantisch.... Maar toen verscheen de fles in huis... En dat veranderde alles.
 


Prachtige dubbele schuifplaat waarop een heftige zeeslag wordt afgebeeld. Een Frans en een Brits schip schieten over en weer naar elkaar. De winnaar is het Engelse schip dat de strijd beslist met een voltreffer.

Een merkteken van de maker is in het houten frame geperst: W.C. Hughes Optician, 151 Hoxton St, London.

De afmetingen van het frame zijn 18 x 10 x 1,3 cm.
 
Schuifplaat met de voorstelling van een slapende man in bed die wreed gewekt wordt door een andere man, verkleed als een zeemonster. In het houten frame is de naam van de maker geperst, Thompson of Liverpool. De afmetingen van het frame zijn 18 x 10 x 1.3 cm.

 
 


Met de hand geschilderde dubbele schuifplaat, gemonteerd in een houten frame met de afmetingen 18 x 10 cm. U ziet hier een circusacrobaat die een indrukwekkende back flip maakt wanneer de eerste van de twee bewegende glasplaten wordt uitgetrokken. Bij het uittrekken van het tweede glas ziet u de acrobaat een handstand maken.

Wanneer u meer artiesten wilt zien optreden dan kunt u een bezoek brengen aan Circus Luikerwalo.
 


Grappige, met de hand geschilderde, enkelvoudige hefboomplaat gemonteerd in een houten frame. Wanneer de hefboom in de onderste stand van het frame staat ziet het gezicht van de man er redelijk normaal uit, maar wanneer de hefboom omhoog bewogen wordt, wordt het steeds meer verwrongen. Het houten frame is ca 18 x 10 cm groot.
 
Meer......
   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......