Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten. 
Deel 1.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20Een jongen en een meisje op de wip.
 
Deze grappige mechanische toverlantaarnplaat is 10 x 18 cm groot en de diameter van de 2 glazen schijven is 7,5 cm. Wanneer één van de schijven wordt gekanteld door de hefboom te bewegen, komt de afbeelding tot leven. Er is geen naam van de fabrikant vermeld, maar de tekst 'Patd June 17, 1890' is in het houten frame gestempeld.

   
Een andere versie van een 'wip-plaat'. De afmetingen zijn ca 14 x 7,5 cm.
 


 

..... en nog zo'n leuke 'wip-plaat'; de afmetingen zijn 18 x 10 cm.
 

 
De Niezende Visser.

Wanneer de messing hefboom wordt bediend, lijkt de visser last te krijgen van een heftige niesbui, waarbij hij zich proestend voorover buigt. De afmetingen van deze plaat zijn 17.5 x 10 cm.

 


 


De trommelaar. Enkelvoudige schuifplaat.
 


De Arabier. Wanneer het verschuifbare glas wordt bewogen, bewegen zijn ogen spiedend heen en weer.
Gemonteerd in een mahoniehouten frame van 18 x 9,5 cm.
 

 


Juno in the Cauliflower (bloemkool).
Een heel fraaie schuifplaat met rijke, kleurige met de hand geschilderde details. De afmetingen van het houten frame zijn 10 x 18 cm.
De lantaarnist verschuift een glazen plaat om de afbeelding te veranderen van een bloemkool naar een karikatuur van een vrouw die zich nogal schijnt op te winden over het vinden van de plant.
 
Op de lantaarnplaat is een papieren etiket geplakt:


 
Cutting Corns (Het afhakken van een likdoorn).

Een wat bizarre mechanische toverlantaarnplaat met een man die een likdoorn van zijn voet verwijdert op een nogal ongebruikelijke, brute wijze.... door het gebruik van een scherpe bijl. Afmetingen 10 x 18 cm.

Don't Do This At Home!
Probeer dit niet thuis na te doen!
 

 


Vom Regen in die Traufe (Van de regen in de drup).
Schuifplaat gemaakt door de Duitse fabrikant van toverlantaarns en lantaarnplaten Ernst Plank (E.P.).
De twee afbeeldingen worden razendsnel verwisseld door het glas in het houten frame te verschuiven.
 

 
Lantaarnplaat 'Girl Skipping (Touwtje springen)'
Hefboom met spil plaat. Door de hefboom te bewegen worden de afbeeldingen van het springtouw (hoog) en springtouw (laag) beurtelings bedekt en zichtbaar gemaakt. De snelheid waarmee het meisje springt kan worden gevarieerd, afhankelijk van het enthousiasme van de lantaarnist en van zijn publiek.
 
 
Een Chromatroop is een zeer bijzondere mechanische toverlantaarnplaat bestaande uit twee (of meer) glazen schijven die beschilderd zijn met abstracte patronen en ronddraaien in een tegengestelde richting, waardoor een complex en bijna hypnotiserend caleidoscopisch effect ontstaat.
 


Dancing Skeleton.
  
Dit is een choreutoscope met een glazen schijf, gemaakt door T. H. McAllister N.Y., ca 1890 voor het gebruik met een toverlantaarn. De naam van de fabrikant is in het hout van het frame geperst.De disk heeft een zestal stops, die zijn voorzien van afbeeldingen van een dansend skelet. Wanneer de schijf wordt rondgedraaid lijkt het skelet een dansje uit te voeren.
 


Windmolens zijn een geliefd onderwerp voor ronddraaiende lantaarnplaten. Het draaien aan de slinger laat de wieken bewegen.

Een drietal grappige enkelvoudige schuifplaten.


Wanneer het glas wordt verschoven steekt deze jongeman zijn tong uit. Het houten frame is 10 x 18 cm.


Het zal zijn maatje wel zijn die vanuit de kelder plotseling de ladder omhoogschuift. Boingggg!


Een onverwachte windvlaag blaast de pruik van de dame haar hoofd. Zien we het goed? Is de dame in werkelijkheid een man?!
Deze truc werkt ook bij een neus.Boingggg!

Changing heads (Veranderende hoofden).
Wanneer bij deze oude Victoriaanse mechanische lantaarnplaat aan de slinger gedraaid wordt veranderen de gezichten van de soldaten in ezelskoppen. Natuurlijk moet in werkelijkheid het verdraaien van het glas langzamer en vloeiender gebeuren dan hier is weergegeven. De plaat meet 18 x 10 cm.
 
Nog een drietal grappige enkelvoudige schuifplaten.


Wanneer het schuifglas wordt verschoven lijkt het of de hond de staart van de aap heeft afgebeten.Onder haar hoofd. Nog een grap over een dame wier pruik wordt verwijderd. Dit keer is een stoute aap de dader.


Hefboomplaat. Wanneer de hefboom wordt bewogen spreekt de man zijn hond vermanend toe en drukt hem op het hart niet te roken. De domme hond heeft de pijp nog in zijn bek.
 
Meer........
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
 Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....