Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 8.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20
Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat die een man laat zien die probeert de kuikens uit een adelaarsnest te roven en aangevallen wordt door een van de ouders. De afmetingen van het houten frame zijn ca 18 x 10 cm.

  

 Een fraaie mechanische toverlantaarnplaat met een tandwielconstructie. Getoond wordt een stoere ridder met 19 wisselende hoofden.
Fabrikant: Merkelbach & Co., Amsterdam. Afmetingen: 18 x 10 cm.

Het effect wordt bereikt d.m.v. een tweetal glazen, waarvan er één ronddraait voor de ander. De twee glazen schijven zijn in een houten frame gemonteerd, de één vast en de andere los, zodat hij kan ronddraaien. Het beweegbare glas heeft een messing kraag met een serie verticale tandjes op de bovenrand. Een stalen as met aan het einde een bijpassend tandwieltje drijft het tandwiel op het glas aan. Aan het andere einde van de as bevindt zich een hendel. De schijf met het tandwiel wordt op de plaats gehouden door een messing klemmetje.

 


Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat met een dansende Schot. De afmetingen van het houten frame zijn ca 18 x 10 cm.

 


 
 

 

Dit is een met de hand geschilderde dubbele schuifplaat, wat inhoudt dat één glazen plaat stationair is (in dit geval het glas waarop de man is afgebeeld wanneer hij op zijn dikst is) en een tweede en derde glas langzaam kunnen worden uitgetrokken of ingeschoven (in dit geval tegelijkertijd en in tegengestelde richting zodat de man langzaam slanker of dikker wordt terwijl de zwarte geschilderde vlekken op de twee glazen zijn lichaam gedeeltelijk afdekken of zichtbaar maken). Het houten frame is 10 x 18 cm groot.
De animatie geeft slechts een indruk van het effect. In werkelijkheid zal het verschuiven van de twee losse glazen natuurlijk veel vloeiender plaatsvinden.
 
Ook bij de vertoning van deze dubbele schuifplaat zal de beweging in werkelijkheid wat vloeiender plaatsvinden. Animaties op de computer vergen veel geheugenruimte en het laden duurt wat langer. Daarom moet altijd gezocht worden naar een compromis.
De afmetingen van het houten frame zijn 18 x 10 cm. De beide verschuifbare glazen worden tegelijkertijd bediend. Met de ene hand worden de zeilen uitgevouwen (niet op deze computeranimatie), de andere hand beweegt het schip over de golven.

Meer lantaarnplaten met schepen vindt u bij 'Op de Woelige baren'.

 
Een zeldzame en zeer bijzondere mechanische lantaarnplaat van een man en een vrouw die om de beurt een luchtsprongetje maken. Er zijn twee rechthoekige glasdelen gemonteerd in een houten frame, de één met de afbeelding van de man en de ander met de vrouw, naast elkaar. De twee delen kunnen onafhankelijk van elkaar verschuiven, maar een heel knap hefboomsysteem zorgt ervoor dat het ene deel omhoog gaat wanneer het andere deel omlaag gaat, waardoor de illusie ontstaat dat de man en vrouw om de beurt een sprongetje maken. De afbeelding in het frame is 7,5 cm in het vierkant.

 


Man die zijn hoed voor ons afneemt. Gewoonlijk wordt zo'n bewegingseffect bereikt door middel van twee glazen in een houten frame.


Het ene glas is vast bevestigd; het bevat het onderwerp in twee posities. Het ander glas kan verschuiven en is voorzien van zwarte vlekken. De beweging ontstaat door het beurtelings afdekken van delen van het onderwerp door de zwarte vlekken.
Dit zeer ongebruikelijke type mechanische plaat verschilt van de hierbovenstaande doordat zij slechts één glasplaat bevat, die vast zit en het gehele onderwerp bevat in twee posities. Elke positie wordt beurtelings verborgen of onthuld door een maskerende afdekplaat die bediend wordt door een hefboom, beiden gemaakt van dun koperplaat en met elkaar verbonden door een bewegelijke verbindingsstrip.
 
 Enkelvoudige schuifplaat met daarop de afbeelding van een dansende donkere man. Op de rand is een etiket geplakt met de tekst "Dancing Darkie". De afbeeldingen van het houten frame zijn 18 x 10 cm).

 


Enkelvoudige met de hand geschilderde hefboomplaat.

Het houten frame heeft de afmetingen 18 x 10 cm.


 


Met de hand geschilderde dubbele schuifplaat die een ontmoeting laat zien van een vlieg en een spin in het web van de spin. De plaat bevat drie glazen. Op de vaste plaat is het web geschilderd. Eén schuivende plaat bevat de vlieg en de ander de spin.
Door de platen onafhankelijk van elkaar te verschuiven kan de vlieg eerst landen in het web waarna de spin hem aanvalt. Een handige en creatieve lantaarnist kan de platen wat laten schudden en trillen om de strijd van de vlieg om te overleven na te bootsen, tot groot genoegen van de toeschouwers.
Dubbele schuifplaat. Twee bewegende glazen platen in een houten frame met de afmetingen 10 x 18 cm brengen hier het effect tot stand.

Nog meer ........
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......