Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling
bewegende toverlantaarnplaten.  
Deel 11.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10
  deel 11 deel 12 deel 13 deel 14 deel 15 deel 16 deel 17 deel 18 deel 19 deel 20


Schepen in de buurt van de haven.


Gecombineerde schuifplaat (het bevoorradingsschip) en een hefboomplaat (de roeiboot).
 
 


LE CHAUDRON ET LE CUISINIER.
Een grote, om een spil draaiende hefboomplaat. Afmetingen: 25 x 10,3 cm.

 
 
Een 19e-eeuwse met de hand geschilderde hefboomplaat. Wanneer de hefboom wordt bewogen neemt de haas wraak op de jager door hem met een korte bezem op de billen te slaan. Afmetingen: ruwweg 10 x 18 cm of 4 x 7 inches.
Je geld of je leven!
Deze bewegende lantaarnplaat bestaat uit drie elementen. Het eerste bedient de hand van de rover waardoor hij om geld vraagt, het tweede bedient de afwerende hand van het slachtoffer. Het derde element is een schuifplaat waarmee het pistool wordt afgeschoten. Deze plaat is ca 18 cm x 10 cm groot.


 


 
Een grappige enkelvoudige schuifplaat die de effecten van een haargroeimiddel laat zien. In de eerste stand zien we een man met een kaal hoofd die op het punt staat het middel te gebruiken. De tweede stand toont de onverwachte effecten.

Afmetingen: 18 x 10 cm.


 
Oude vrouw opent een oude kist en..... wat een schrik! Een skeletvormig monster verschijnt vlak voor haar.  Enkelvoudige schuifplaat van een onbekende fabrikant. Het schuivende gedeelte is gevat in een metalen frame.
 
Victoriaanse, met de hand geschilderde, enkelvoudige schuifplaat.
Deze komische lantaarnplaat in een houten frame laat een deftige heer zien wiens neus langer wordt wanneer het bewegende glas wordt uitgetrokken. Afmetingen 18 x 10 x 1 cm.
 
Een schoenlapper aan het werk. Enkelvoudige schuifplaat. Het bewegende glas is gemonteerd in een messing frame.

 


Grappige dubbele schuifplaat met de afbeelding van twee ridders die op het zwaard duelleren. De ene plaat laat de ridders hun wapens kruizen, de tweede toont de treffer. 


Mechanische toverlantaarnplaat met een werkende watermolen en twee vissers die over een brug lopen. Dit is een combinatie van een enkelvoudige tandwielplaat en een enkelvoudige schuifplaat.
De tandwielplaat laat de watermolen bewegen door twee glazen schijven te gebruiken, de ene draait rond voor de andere. Het ronddraaiende glas met de afbeelding van het wiel wordt bediend met een slinger aan de zijkant. De schuifplaat is handgeschilderd met de afbeelding van de vissers en wordt langzaam over de watermolenplaat getrokken, waardoor de illusie ontstaat dat de twee mannen over de brug lopen.
 
   
Meer ......
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-09-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......