Homepage 'de Luikerwaal' Leven als kat en hond
 
Een komische, prachtige, spannende, leerzame, interessante, ontroerende en vermakelijke verzameling toverlantaarnplaten met de afbeeldingen van twee diersoorten die altijd leven als kat en hond: de katten en de honden. Onze huisdieren, onze huisgenoten en, niet zelden, onze beste vrienden.
 


Op deze leuke lantaarnplaat van E.P. (Ernst Plank) zijn zowel de katten als de honden vertegenwoordigd
 
Deze vijf Engelse lantaarnplaten zijn 8,2 cm in het vierkant. De teksten op de platen zijn eigenlijk overbodig want de beelden vertellen ons heel duidelijk het verhaal.
 

 
De afmetingen van deze Engelse lantaarnplaat zijn ca 18 x 10 cm. Ze is gemaakt door Carpenter and Westley, een van de beste fabrikanten van in hout gevatte lantaarnplaten. Ze zijn met de hand geschilderd. In het mahoniehout van het frame is de naam en het adres van de fabrikant geperst: Carpenter & Westley, 24 Regent Street, London. Ca 1830.

 
Zonder woorden.
 


Kat-en-muis-spel op een enkelvoudige schuifplaat.
 


 In het hout is de naam van de maker of de verkoper geperst: Cox in Londen.
De plaat is gemonteerd in een houten frame van 18 x 10 cm.
 Een aardige, met de hand geschilderde, mechanische plaat met een man die zijn hond vermanend toespreekt. Waarschijnlijk raadt hij hem af te gaan roken, want de hond heeft een pijp in zijn mond. Deze hefboomplaat is gemaakt in de jaren 1880 en is gemonteerd in een mahoniehouten frame van 18 x 10 cm.

 


 
THE EDUCATED CATS AND HOW THEY WERE BROUGT UP.
(De geschoolde katjes en hoe ze werden opgevoed) 


Een complete serie van 12 lantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co, England. De platen meten 8,2 cm in het vierkant.
 


De buldog en zijn maatje. Een 19e-eeuwse lantaarnplaat met die titel "Nothing Venture Nothing Have" (Wie niet waagt, die niet wint). We zien een brutaal jong hondje dat probeert een sappig bot bij een slapende buldog weg te halen.
Deze plaat is met de hand geschilderd en in een mahoniehouten frame gemonteerd. Afmetingen 18 x 10 cm. Het glas heeft een diameter van bijna 9 cm. Ca 1870.

  
THE CATRICIDE (Het uitroeien van de katten). Een komisch (?) verhaal over een man die gehinderd wordt door nachtelijk kattengejammer en zijn probleem op een zeer drastische wijze oplost.

 


Een serie van acht toverlantaarnplaten van 8,2 x 8,2 cm met het sprookje van de Gelaarsde Kat.

Er was eens een molenaar die na zijn overlijden de molen naliet aan zijn oudste zoon, een ezel aan zijn tweede zoon en niets meer dan een kat aan zijn jongste zoon. Nu zul je zeggen dat dit niet eerlijk was, maar dit is zoals het gebeurde. Dat was nu eenmaal de aard van de molenaar.......

 
COMICAL CATS AND DOGS (Komische katten en honden). Drie vierkante lantaarnplaten uit een serie van acht stuks, uitgebracht als Junior Lecturers Series, part 608.
 

Twee heren en hun honden. Een grappige schuifplaat met de maten 12 x 4,5 cm. Tegenstellingen trekken elkaar aan.
 


 
Gekleurde lantaarnplaat "A DISGRACE TO HIS FAMILY" (een schande voor zijn familie) gemaakt door T.H. MCALLISTER N.Y. Het glas is 3.25" in diameter en het is gemonteerd in een houten frame van 7"x 4", bevestigd met een messing klemring.

Is dit een variatie op het sprookje 'Het Lelijke Eendje'?Dubbele schuifplaat met een man wiens nachtrust wordt verstoord door twee krijsende katten. Opdruk: George H. Pierce.
Een leuke enkelvoudige schuifplaat. Wie valt hier wie aan, de man of de hond?


 

 Deze mooie, handgeschilderde plaat zal kinderen van alle leeftijden amuseren. De ogen van de kat bewegen heen en weer en de muizen komen en gaan wanneer het beweegbare glas in en uit wordt geschoven. Afm.: 18 x 10 cm.

 

 

Meer kat en hond verhalen....
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 08-01-2024.
Naar bovenrand pagina......