Homepage 'de Luikerwaal'   Een zorgenloze jeugd.
Meer lantaarnplaten met kinderen.    Deel 4.


Twee langwerpige lantaarnplaten, de laatste komt uit een serie van Ernst Plank (E.P.).
 
Haasje-over.
Mechanische schuifplaat in een mahoniehouten frame. Handgeschilderd. Het frame is voorzien van een stempel met de naam van de fabrikant: H. Lewis Dissolving View Artist 35 Broad Street Reading. De afmetingen zijn ca 17,5 x 11,5 cm).
 

 


Enkelvoudige hefboomplaat gemaakt door Ernst Plank (E.P.), Neurenberg. Nr 51 uit een serie 'Bewegliche Bilder mit Hebelbewegung. C. 1903.
 
Een zeer eenvoudige enkelvoudige schuifplaat voor een kinderlantaarn. De hoogte van de plaat is 3,7 cm.

 


Dubbele schuifplaat met een jongen die over een straatpaal springt. Een briefje op de paal zegt: 'NOTICE" (LET OP). Handgeschilderde afbeeldingen. Afmetingen 18 x 10 cm.
Hier wordt de beweging in drie fases weergegeven, waardoor de sprong helemaal afgemaakt wordt.


Drie kleurige lantaarnplaten. De fabrikant is niet bekend. Uit een serie van twaalf stuks.
 
  Meisje speelt met haar pop. 17,5 x 10,5 cm.
 
Ondeugende jongens. Drie jongens die met elkaar vechten, een andere jongen voert kattenkwaad uit achter de rug van een nietsvermoedende heer en tenslotte is daar de schoolmeester die een van de jongens een pak slaag geeft terwijl een andere jongen over zijn zitvlak wrijft. Deze bekoorlijke lantaarnplaten zijn 8,3 cm in het vierkant.
 

 
Lieflijke lantaarnplaat van een jong meisje dat een appel in haar handen houdt. Gemonteerd in een eikenhouten frame van 18 x 10 cm.
De eerste liefde aan de waterpomp. Romantische lantaarnplaat uit het einde van de jaren 1890. De plaat komt uit een serie getiteld 'Selected pictures' en op het etiket staat 'First, give me a kiss'. 18 x 10 cm.
Romantische glazen lantaarnplaat uit het einde van de jaren 1890. Ook deze plaat komt uit de serie 'Selected pictures'. Op het etiket staat 'Gathering Ferns' (varens plukken). Het mahoniehouten frame is 18 x 10 cm. (links)


Wie heeft van de suiker gesnoept? Een lichamelijke afstraffing voor een jeugdige dief. Enkelvoudige schuifplaat.(rechts).Langwerpige lantaarnplaat met spelende kinderen.


 
Meer kinderen......
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2020 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 08-09-2020.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......