Homepage 'de Luikerwaal'
Kinematografen 5
films op de toverlantaarn
Nog een kinematograaf gemaakt door Gebrüder Bing Neurenberg, handelsmerk BW Bavaria - Bing Werke ca 1920. Totale hoogte met inbegrip van de schoorsteen ca 27 cm, diepte: ca 19,5 cm, breedte: ca 15,5 cm.
Gemaakt van blik, met een glanzende zwarte lak.
Gebruiksaanwijzing in zes talen.
Het kinematograafgedeelte maakt gebruik van een Maltezer Kruis voor het filmtransport, schuifopening voor glazen langwerpige toverlantaarnplaten.


Het handelsmerk van Bing is in de loop der jaren meerdere keren veranderd. Rond 1930 werd dikwijls een liggende B en W, vaak met de toevoeging Bavaria, gebruikt.
 
Origineel blikje met drie kinderfilmpjes voor de toverlantaarn van de gebroeders Bing. Het blikje is gemerkt met GBN (Gebrüder Bing Nünberg). Het is 4 cm hoog en heeft een diameter van 7 cm. De filmpjes vormen een lus. Doordat het laatste beeldje aansluit op het eerste kan de vertoning ervan zich eindeloos herhalen.
 
En nog een kinematograaf van Gebrüder Bing Neurenberg. De hoogte totaal met schoorsteen is 46 cm.
 
Een kinematograaf van Ernst Plank (E.P.). Filmtransport met Maltezer kruis. Afmetingen: basis 18 x 9,5 cm; hoogte zonder lamphouder en filmspoel 16 cm; totale hoogte 32 cm. Voor lantaarnplaatjes van 3 cm breed en films van 35 mm breed.
 
Kinematograaf voor korte films van 35 mm breed, gemaakt door Ernst Plank in Neurenberg. Bediening met de hand doormiddel van een crank. Afmetingen: totale hoogte 30 cm, breedte 30 cm, diepte 12 cm.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-05-2021.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......