Homepage 'de Luikerwaal' Dr Livingstone,  I presume ?
Dr Livingstone, neem ik aan?
Stanley en Livingstone.
 
Sir Henry Morton Stanley (28 januari 1841–10 mei 1904) was een Welsh-Amerikaanse journalist en ontdekkingsreiziger die beroemd werd door zijn verkenning van centraal Afrika en zijn zoektocht naar de missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone.
Hij werd geboren als John Rowlands in Denbigh, Denbighshire, Wales. Zijn moeder Elizabeth Parry was 18 jaar oud toen hij geboren werd. Zij liet hem als heel kleine baby al aan zijn lot over en en verbrak alle contact met hem. Stanley kwam nooit te weten wie zijn vader was, die een paar weken na zijn geboorte overleed. Omdat zijn ouders niet getrouwd waren vermeldde zijn geboorteakte dat hij een bastaard was en dat stigma van buitenechtelijkheid heeft voor hem de rest van zijn leven zwaar gewogen.

Rowlands emigreerde naar de United States in 1859 op een leeftijd van 18 jaar. Hij ging van boord in New Orleans en werd daar bevriend met Henry Hope Stanley, een rijke koopman. Uit bewondering voor hem nam John zijn naam over.

Na de Civil War ging Stanley de journalistiek in. In 1869 kreeg hij de opdracht een zwerftocht te ondernemen naar het Midden Oosten, waarin begrepen was dat hij daar Dr. David Livingstone zou ondersteunen, van wie men weinig had gehoord sinds zijn vertrek naar Afrika in 1866, waar hij naar de oorsprong van de Nijl zou gaan zoeken. Stanley vond Livingstone op 10 november 1871 in Ujiji, bij het Lake Tanganyika in het huidige Tanzania.

In 1874 financierden de New York Herald en Britain's Daily Telegraph een andere expeditie naar Afrika voor Stanley. Zijn doel was niets minder dan het compleet onderzoeken en in kaart brengen van de centraal Afrikaanse meren en rivieren, waarbij hij over de meren Victoria en Tanganyika moest rondvaren om de locatie van de oorsprong van de Nijl te kunnen vaststellen.

De afbeeldingen op deze serie toverlantaarnplaten blijken afkomstig te zijn van een bijzondere uitgave van de Illustrated London News, getiteld Stanley in Africa, die verscheen op 6 februari 1878.
Schetsen en beschrijvingen van Mr. H.M. Stanley en een gedetailleerd verslag van de Afrikaanse reis door George Augustus Sala.

Stanley in Africa.

Een set van 29 vierkante toverlantaarnplaten, hoogte 3.25 inches (8.3 cm), breedte 3.25 inches (8.3 cm) gemaakt door York & Son, Engeland.

1. Stanley in Africa. Title. 2. Map of Equatorial Africa. 3. Map of Congo.
4. Cameron's route. 5. The Lady Alice. 6. On the March.
7. Burial of E. Pocock. 8. Reception of Mtesa's body guard and Prime Ministers and Chiefs. 9. Bumbireh hospitality.
10. Naval Battle between the Waganda and Wavuma. 11. The dash across Unyoro. 12. The Kingevé Peaks.
13. Entrance to M'Schazy River. 14. Setting out from M'Schazy River. 15. Kisuna Waterfall.
16. The Village of Mangemi. 17. The Toss up. 18. The great War Canoe on the Congo.
19. Encamped on Cannibal Land. 20. A Narrow Escape. 21. The great Battle of Aruwimi.
22. Shooting Rapids on the Congo. 23. Cutting a passage for Canoes. 24. Hauling Canoes up hill.
25. Stanley and some of his followers on board H.M.S. Industry. 26. Arms and Arts of Africa. 27. Distinguished Members of the Expedition.
Hoe de platen er uit zien. Het handelsmerk van York in de rechter bovenhoek, de titel op een etiket in de linkerbovenhoek en een rond etiketje met het nummer van de plaat. 28. Portrait of Stanley from life. 29. Group of Stanley and followers from life.

 
  Stanley's Expedition
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-05-2021.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......