Homepage 'de Luikerwaal'
Toverlantaarns, vervaardigd door
 
Demaria
Demaria-Lapierre

 
De Franse familie Lapierre was een familie van fabrikanten van toverlantaarns, platen en cinematografen.

Auguste Lapierre begon in 1848 in Parijs een kleinschalige metaalwerkplaats die gespecialiseerd was in speelgoed toverlantaarns.

Nadat zijn vader zich uit de zaak had teruggetrokken bracht Edouard Virgile Lapierre een aantal nieuwe ontwerpen op de markt. Hij nam het bedrijf van zijn rivaal Aubert over en verhuisde zijn fabriek naar de voormalige gebouwen van Aubert.

In 1902 veranderde de naam van het bedrijf in Lapierre Frères et Cie, en werd het gedreven door Edouard en zijn twee zonen Maurice en René Lapierre. De zonen waren echter minder succesvol als hun vader en werden in 1908 genoodzaakt te gaan samenwerken met de fabrikant van fotografische artikelen, Jules Demaria.

In 1858 opende Isidore Demaria een winkel in fotografische artikelen in Parijs. Zijn zoon Jules werd in 1893 zijn partner en het bedrijf ging Demaria et Fils heten. In 1908 werden de Demaria en Lapierre bedrijven samengevoegd tot de Société Anonyme des Etablissements Demaria Lapierre, die waarschijnlijk meer een overname van Lapierre door Demaria was omdat de speelgoedlantaarns die door Lapierre gemaakt werden wat uit de mode geraakt waren terwijl Demaria met succes professionele filmprojectoren, speelgoed kinematografen en grote projectielantaarns voor het houden van lezingen produceerde.
 

Deze 'Ciné Star' kinematograaf werd gemaakt na 1908 door het bedrijf Société Anonyme des Etablissements Demaria - Lapierre, toen de twee gebroeders Lapierre verplicht werden samen te gaan met de fabrikant van fotografische artikelen Jules Demaria.
Hoogte van de lantaarn 23 cm, totale hoogte 27 cm, grondplaat 20,2 x 12,7 cm.

Advertentie ca 1908 Demaria-Lapierre.


Een zwarte uitvoering van deze kinematograaf met de bijbehorende opbergkist. Op de kist het opschrift 'Cinematographe'.
 
Deze toverlantaarn is gemonteerd op een houten grondplank waarop zich een viertal houdertjes bevinden waarmee de bijbehorende metalen kap aan de plank kan worden vastgemaakt. De lantaarn kan daarna aan een houten handvat op de kap worden vervoerd. De afmetingen van de grondplank zijn 51 x 17,5 cm; de afmetingen van de lantaarn zijn ca 47 cm lang, 13,5 cm breed en 17 cm hoog.


Aan weerszijden van de lantaarn is het handelsmerk van Demaria-Lapierre (DL) aangebracht.
Wanneer het achterstuk met de lamphouder wordt verwijderd zien we dat zich binnenin de lantaarn een metalen binnenwand bevindt. Tussen de binnen- en buitenwand is een dunne laag asbest aangebracht.

 
Een wat andere uitvoering van deze lantaarn, met een uitsparing in de grondplank voor de lamphouder en een reflector in de achterwand. Deze lantaarn heeft geen metalen binnenwand en ook geen tussenlaag van asbest.
 


Model 'Congrès'. Deze grote toverlantaarn zou, volgens de advertentie, 'répondre à tous les besoins courants de projectionnistes et des confèrenciers, il est adopté dans tous les millieux universitaires.'
 
Zeer grote toverlantaarn met de afmetingen 65 x 25,5 x 51 cm met de balg ingetrokken. Gemaakt van hout, messing en metaalplaat.

Op het houten front is een merkplaatje van Demaria-Lapierre aangebracht.


 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Naar bovenrand pagina......