Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten en leveranciers
verschillende landen en onbekend.
 

Avanti toverlantaarn met elektrische verlichting.

'Avanti' is het Italiaanse woord voor 'Vooruit'. De zwartgeschilderde metalen lantaarn heeft een fraaie bijpassende houten opbergkist met metalen beslag, een houten platenwisselaar en diverse houten ramen voor verschillende maten lantaarnplaten. De lantaarn is duidelijk ontworpen voor elektrische verlichting, want zij heeft in het dak geen ruimte voor een schoorsteen, maar slechts ventilatiesleuven. De beide zijwanden hebben ronde openingen voor de ventilatie.

Het lamphuis kan van de basis worden afgeschoven, waarna de lamp kan worden vervangen. De lamp is van Philips, 220 Volt. Achter de lamp bevindt zich nog een reflector. De projectielens is van Ed Liesegang, Düsseldorf, Leuko Anastigmat F - 18 cm.

De afmetingen van de lantaarn zijn met ingeschoven lens ca 50 cm lang, 17 cm breed en 22 cm hoog.
Land van herkomst onbekend.
 


 
Zeldzame van een reliëf voorziene blikken toverlantaarn (ca 1860), gemaakt van onbeschilderd blik met fraaie in reliëf aangebrachte figuren aan de beide kanten: een cavalerist op de rug van een paard op de scharnierende deur en een springend hert aan de andere kant.
De afmetingen zijn: lengte (lens tot handvat) 20,3 cm, breedte 5,7 cm, hoogte 11,5 cm; de plaathouder is geschikt voor plaatjes met een hoogte van 5 cm.

Er is geen schoorsteen; het gat voor de rook heeft een rond dekseltje. De lantaarn kan worden vastgehouden aan een uittrekbaar handvat aan de achterkant. De bovenkant is gedecoreerd met de letters 'K II', een eekhoorntje en vier rozetten in de hoeken.

 
Mahonie en messing toverlantaarn uit het einde van de 19e eeuw. Fabrikant onbekend. De lantaarn werkt met een driepits brander, voorzien van een aparte regelaar voor de drie lonten en een brandstofreservoir met een koperen afdekplaat. De afmetingen zijn ca 46 x 20 x 33 cm. De ingebouwde condensor is ruim 10 cm Ø en het grote, in koper gevatte objectief heeft een 'tandrail en tandwiel regelaar' voor de scherpstelling (die erg soepel werkt). In de scharnierende zijdeur is een donkerblauw rond glas aangebracht, waardoor de vlam kan worden bekeken.

toverlantaarn onbekende fabrikant

toverlantaarn art nouveau design   toverlantaarn art nouveau toverlantaarn bijzonder fraai
Franse bolvormige messing toverlantaarn in een zeer bijzonder Art Nouveau design. Fabrikant onbekend. Hoogte 33 cm.
 
Bijzonder fraaie toverlantaarn, niet van een merk voorzien. Lantaarnplaatjes 4 cm breed. Messing lamphuis, messing lens, beschilderde blikken voet met brander. Zou van Ernst Plank kunnen zijn. 1895.
 
toverlantaarn roestig

 
Deze toverlantaarn werd rond 1900 vervaardigd en is 17,25 inch lang, 5,25 inch breed; met de originele schoorsteen op zijn plaats is de hoogte iets meer dan 12 inch.

Het voorste gedeelte bestaat uit een plaathouder met een messing verend mechanisme. De lens aan de voorkant is gevat in een messing buis, heeft een scherpstelknop en een fraai gevormde afdekklep.

 
Duitsland 1888, fabrikant onbekend. De body is gemaakt van rood geschilderd blik en was ook verkrijgbaar in het blauw. Beide zijkanten zijn versierd met een messing 'zon'. Afmetingen: 15 x 8.5 x 33 cm. toverlantaarn rood ronde trommel   toverlantaarn onkekende fabrikant

Grote toverlantaarn zonder merktekens van een fabrikant.

kleine toverlantaarn rood    onderdelen van een kleine toverlantaarn    rode toverlantaarn

Kleine toverlantaarn, rood gelakt met smalle gouden biezen. Het blikken lamphuis van de lantaarn is op een houten basis geplaatst van 18 x 11,5 cm en is daaraan vastgemaakt met een draadvormig klemmetje. De schoorsteen valt inwendig over een klein olielampje. Er is geen merkje op de lantaarn aangebracht. De totale hoogte is 29 cm.

 
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1999-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 24-02-2019.
Bovenrand pagina......