Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten en leveranciers
verschillende landen en onbekend.

 
Zeldzame van een relif voorziene blikken toverlantaarn (ca 1860), gemaakt van onbeschilderd blik met fraaie in relif aangebrachte figuren aan de beide kanten: een cavalerist op de rug van een paard op de scharnierende deur en een springend hert aan de andere kant.
De afmetingen zijn: lengte (lens tot handvat) 20,3 cm, breedte 5,7 cm, hoogte 11,5 cm; de plaathouder is geschikt voor plaatjes met een hoogte van 5 cm.

Er is geen schoorsteen; het gat voor de rook heeft een rond dekseltje. De lantaarn kan worden vastgehouden aan een uittrekbaar handvat aan de achterkant. De bovenkant is gedecoreerd met de letters 'K II', een eekhoorntje en vier rozetten in de hoeken.
 
Mahonie en messing toverlantaarn uit het einde van de 19e eeuw. Fabrikant onbekend. De lantaarn werkt met een driepits brander, voorzien van een aparte regelaar voor de drie lonten en een brandstofreservoir met een koperen afdekplaat. De afmetingen zijn ca 46 x 20 x 33 cm. De ingebouwde condensor is ruim 10 cm en het grote, in koper gevatte objectief heeft een 'tandrail en tandwiel regelaar' voor de scherpstelling (die erg soepel werkt). In de scharnierende zijdeur is een donkerblauw rond glas aangebracht, waardoor de vlam kan worden bekeken.
toverlantaarn onbekende fabrikant

toverlantaarn art nouveau design   toverlantaarn art nouveau toverlantaarn bijzonder fraai
Franse bolvormige messing toverlantaarn in een zeer bijzonder Art Nouveau design. Fabrikant onbekend. Hoogte 33 cm.
 
Bijzonder fraaie toverlantaarn, niet van een merk voorzien. Lantaarnplaatjes 4 cm breed. Messing lamphuis, messing lens, beschilderde blikken voet met brander. Zou van Ernst Plank kunnen zijn. 1895.
 
toverlantaarn roestig
 
Deze toverlantaarn werd rond 1900 vervaardigd en is 17,25 inch lang, 5,25 inch breed; met de originele schoorsteen op zijn plaats is de hoogte iets meer dan 12 inch.

Het voorste gedeelte bestaat uit een plaathouder met een messing verend mechanisme. De lens aan de voorkant is gevat in een messing buis, heeft een scherpstelknop en een fraai gevormde afdekklep.
 
Duitsland 1888, fabrikant onbekend. De body is gemaakt van rood geschilderd blik en was ook verkrijgbaar in het blauw. Beide zijkanten zijn versierd met een messing 'zon'. Afmetingen: 15 x 8.5 x 33 cm.
 
toverlantaarn rood ronde trommel
 
  toverlantaarn onkekende fabrikant

Grote toverlantaarn zonder merktekens van een fabrikant.
 

kleine toverlantaarn rood    onderdelen van een kleine toverlantaarn    rode toverlantaarn

Kleine toverlantaarn, rood gelakt met smalle gouden biezen. Het blikken lamphuis van de lantaarn is op een houten basis geplaatst van 18 x 11,5 cm en is daaraan vastgemaakt met een draadvormig klemmetje. De schoorsteen valt inwendig over een klein olielampje. Er is geen merkje op de lantaarn aangebracht. De totale hoogte is 29 cm.
 


Zwart en rood beschilderde blikken toverlantaarn. Een zijde toont een handelsmerk, een hoofdletter 'W' in een cirkel met daaromheen een stralenkrans. De naam van de fabrikant is onbekend. De ander zijde is voorzien van een scharnierende klep met, wellicht ten overvloede, de tekst 'Opening to regulate the wick', opening voor het bijstellen van de lont.
 
Onbekende toverlantaarn met een bijzondere, opvallende drager voor het objectief.
 
Cinescope. Ovale projector met een houder voor.....?  Lantaarnplaten? Kleurenfilters? Er zit een beugel bij met een schroefdraad die aan het apparaat bevestigd kan worden en een klem waar mee het apparaat aan b.v. een tafel kan worden vastgemaakt.
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-11-2023.
Bovenrand pagina......