Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Engeland deel 1
 
Deze toverlantaarn werd verkocht door de  London Stereoscopic Company waarvan het ivoren naamplaatje op één van de zijwanden is bevestigd. De London Stereoscopic Company werd opgericht in 1854 door George Swan Nottage, die later nog burgemeester van Londen zou worden. Dit bedrijf vervaardigde en verkocht stereo-foto's, stereoscopen en toverlantaarns. De lantaarn die uit ca 1870 stamt, is 46 cm lang.

 


'The Praestantia', gemaakt door Riley Bros
, Bradford. De lantaarn bevat een paraffine brander met vier lonten; het reservoir voor de paraffine is opgeborgen achter een scharnierend valdeurtje voorop de lantaarn.

Afmetingen: lengte: 42 cm, hoogte: 34 cm.

Een pagina uit hun Verhuurlijst van Toverlantaarns en Stereopticons uit 1898. Het bedrijf runde een zeer succesvolle verhuurafdeling, met een veelomvattende voorraad lantaarnplaten van alle belangrijke fabrikanten.
Hun "Hire List of Magic Lanterns, Stereopticons Animated Picture Machines, Slides, and all accessories for Optical Lantern Work." van 32 pagina's vermeldt de huurprijzen, lijsten met lantaarnplaten, overvloei-effecten voor enkelvoudige lantaarns, 11 pagina's met lantaarns voorzien van illustraties, toebehoren, raambiljetten en getuigschriften.
 
 
   magic lantern Ross large
Een Engelse toverlantaarn die gemaakt is door Sandham & Co., Blackburn, England . De naam van de fabrikant is in naamplaatjes aan de bovenkant en de zijkant van het lamphuis geperst en is ook gegraveerd in de scharnierende leskap. De lens kan door een telescopisch mechanisme worden scherpgesteld terwijl de fijninstelling plaats vindt door middel van een 'rack and pinion' systeem.

 


Mahoniehouten en messing toverlantaarn gemaakt door de vermaarde opticien en camerabouwer J. Lancaster and Son, Birmingham, England .
Een advertentie in de 'British Journal Almanac Advertisements' zegt: 'A superb lantern with all modern improvements. Finest quality condensers, 4 in. diameter, Triple achromatic object lenses, giving same sized pictures at seven distances..... Built in finest mahogany, in best possible manner, and on best mahogany base. Prize: £ 3.3.0.'


 
 
  toverlantaarn Terpuoscope Wrench Engeland De Terpuoscope, vervaardigd door J. Wrench ca 1900.

Dit bijzondere model toverlantaarn is voorzien van een een verticale plaathouder, die de platen automatisch scherp stelt doormiddel van een paar veren, en een optrekbaar gordijn effect dat werkt met een tandwiel en tandrail systeem, bediend met een verwijderbare messing slinger met een ivoren handgreep. Het messing gordijn rolt omhoog en omlaag wanneer de platen verwisseld worden.

Het huis van de lantaren heeft aan beide zijden een deur met messing delen en blauw glazen vensters. Deze deurtjes geven toegang tot het  bovenste gedeelte, dat de lamp en de condensor bevat. De lager gelegen ruimte kan worden gebruikt voor het opbergen van de schoorsteen en wat houten lantaarnplaten. Er is ook een ruimte waarin een standaard houten dubbele plaathouder kan worden opgeborgen. De voorkant van de lantaarn is geheel vervaardigd van gelakt messing, met een verwijderbare, door middel van een tandwiel en tandrail systeem scherp te stellen, 7 inch lens.

De foto's laten het model zien dat vervaardigd is van Russian iron; een model met een mahoniehouten huis was ook verkrijgbaar.

 
magic lantern Benetfink London
Deze aantrekkelijke oude toverlantaarn van zwart metaal draagt een klein wit merkplaatje met de naam 'Benetfink of Cheapside, London E.C'. Benetfink was een verkoper van zowel fotografische benodigdheden en lantaarn uitrustingen, als niet-fotografische artikelen.

De gelakte lens heeft een messing afdekklepje en kan worden ingesteld door middel van een tandbaan en rondsel systeem.

De schoorsteen is waarschijnlijk niet de originele.

Compleet met de bijbehorende metalen opbergkist, circa 15.5 x 35.5 x 23 cm.


Een bijzonder fraaie en stevig uitgevoerde toverlantaarn van mahoniehout en messing uit het einde van de 19e eeuw, compleet met een messing 6" projectielens en de originele platenwisselschuif. De lens is voorzien van het handelsmerk van de fabrikant (Wrench), het brandpunt, een serienummer en de woorden ‘London Made’ and ‘Established 1816’. De lantaarn zelf is voorzien van een merkplaatje van de leverancier, City Sale and Exchange of Fleet Street in Londen. De afmetingen zijn ongeveer 56 cm lang en 45 cm hoog.
   

Zeer fraaie houten toverlantaarn met een al even mooi uitgevoerde platenwisselaar. Aan de voorzijde is een propellervormig naamplaatje met de naam 'Aldis England' bevestigd. Dit is waarschijnlijk de fabrikant.
   

Meer.................
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 13-04-2019.
Bovenrand pagina......  Volgende pagina.......