Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Engeland deel 1
 
Deze toverlantaarn werd verkocht door de  London Stereoscopic Company waarvan het ivoren naamplaatje op één van de zijwanden is bevestigd. De London Stereoscopic Company werd opgericht in 1854 door George Swan Nottage, die later nog burgemeester van Londen zou worden. Dit bedrijf vervaardigde en verkocht stereo-foto's, stereoscopen en toverlantaarns. De lantaarn die uit ca 1870 stamt, is 46 cm lang.
  


'The Praestantia', gemaakt door Riley Bros
, Bradford. De lantaarn bevat een paraffine brander met vier lonten; het reservoir voor de paraffine is opgeborgen achter een scharnierend valdeurtje voorop de lantaarn.

Afmetingen: lengte: 42 cm, hoogte: 34 cm.
Een pagina uit hun Verhuurlijst van Toverlantaarns en Stereopticons uit 1898. Het bedrijf runde een zeer succesvolle verhuurafdeling, met een veelomvattende voorraad lantaarnplaten van alle belangrijke fabrikanten.
Hun "Hire List of Magic Lanterns, Stereopticons Animated Picture Machines, Slides, and all accessories for Optical Lantern Work." van 32 pagina's vermeldt de huurprijzen, lijsten met lantaarnplaten, overvloei-effecten voor enkelvoudige lantaarns, 11 pagina's met lantaarns voorzien van illustraties, toebehoren, raambiljetten en getuigschriften.


 
 
   magic lantern Ross large
Een Engelse toverlantaarn die gemaakt is door Sandham & Co., Blackburn, England . De naam van de fabrikant is in naamplaatjes aan de bovenkant en de zijkant van het lamphuis geperst en is ook gegraveerd in de scharnierende leskap. De lens kan door een telescopisch mechanisme worden scherpgesteld terwijl de fijninstelling plaats vindt door middel van een 'rack and pinion' systeem.
 

Mahoniehouten en messing toverlantaarn gemaakt door de vermaarde opticien en camerabouwer J. Lancaster and Son, Birmingham, England .
Een advertentie in de 'British Journal Almanac Advertisements' zegt: 'A superb lantern with all modern improvements. Finest quality condensers, 4 in. diameter, Triple achromatic object lenses, giving same sized pictures at seven distances..... Built in finest mahogany, in best possible manner, and on best mahogany base. Prize: £ 3.3.0.'
 
magic lantern Benetfink London
Deze aantrekkelijke oude toverlantaarn van zwart metaal draagt een klein wit merkplaatje met de naam 'Benetfink of Cheapside, London E.C'. Benetfink was een verkoper van zowel fotografische benodigdheden en lantaarn uitrustingen, als niet-fotografische artikelen.

De gelakte lens heeft een messing afdekklepje en kan worden ingesteld door middel van een tandbaan en rondsel systeem.

De schoorsteen is waarschijnlijk niet de originele.

Compleet met de bijbehorende metalen opbergkist, circa 15.5 x 35.5 x 23 cm.

Zeer fraaie houten toverlantaarn met een al even mooi uitgevoerde platenwisselaar. Aan de voorzijde is een propellervormig naamplaatje met de naam 'Aldis England' bevestigd. Dit is waarschijnlijk de fabrikant.

 

The Wrench Demonstrators "Universal" Optical Lantern. Deze metalen toverlantaarn is voorzien van een 7 inch projectielens met tandheugelfocussering.
Vervaardigd door John Wrench, circa 1900.
Er is een glazen rond kijkgat in de zijdeur om de brander te bekijken en een fiberknop om de deur te openen om de lichtregelaar te bereiken.
Deze zeldzame toverlantaarn is rond 1915 in Londen gemaakt door James A. Sinclair & Co Ltd. Het type is op de achterkant van de lantaarn vermeld, The 'Kama'.
Naar zeggen bevindt zich zo'n zelfde lantaarn in het Canada’s Museum of Science and Innovation.

Meer.................
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 24-02-2022.
Bovenrand pagina......  Volgende pagina.......