Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Engeland deel 2
 
Engelse toverlantaarn vergroter Toverlantaarn/vergroter van mahonie, messing en blik, voorzien van een naamplaatje met de naam ' Pollock & Stewart, Opticians, 41 Renfield Street, Glasgow'.

Vanaf de voorkant vinden we eerst een messing projectielens met de inscriptie Triple Achromatic Lens, J.H.Dallmeyer, London No. 5110', voorzien van een amberkleurig filter, beiden geplaatst in een mahonie voorplaat die door middel van een balg verbonden is met de condensor/platenhouder ruimte. Het scherpstellen gebeurt met een tandrail en rondsel systeem aan de onderzijde.

De condensor ruimte bevat een samengestelde lens met een diameter van 5.5.inch en een plaathouder voor platen van 3.25 x 2.25 inch. De achterkant is met een balg verbonden aan het blikken lampenhuis, dat afgewerkt is met een korrelige zwarte verf. Het lamphuis is voorzien van een scharnierende deur met een kijkraampje met een rood glas, een afneembare schoorsteen en een afneembare achterplaat.

De afmetingen van de lantaarn zijn, in gesloten toestand, 70 x 21 x 44 cm.
 
Deze toverlantaarn van het einde van de 19e, begin 20e eeuw, is een schitterend apparaat vervaardigd door "Adams and Company" gevestigd in "Charing Cross Road, London, WC".

De mahoniehouten projector bestaat in hoofdzaak uit een drietal gedeelten, een behuizing voor de lamp en de bijbehorende condensor, dan het gedeelte waarin de lantaarnplaat wordt geplaatst en tenslotte de projectielens aan de voorzijde. Deze delen worden met elkaar verbonden door middel van harmonicavormige balgen om te voorkomen dat er licht verloren gaat. Het geheel staat op een fraai gevormde mahoniehouten basis, die aan één kant een lade heeft. Op deze basis zijn een aantal koperen rails aangebracht, waarop de drie delen kunnen worden verschoven. Het lamphuis is inwendig met blik bekleed om het houtwerk te beschermen tegen de hitte van de lamp en heeft van boven een koperen schoorsteen. Het kan over de rails worden verschoven om de brandpuntafstand te vergroten of te verkleinen, door middel van een slinger aan de achterzijde. De balgen voeren naar de plaathouder, die in feite vast op de basis gemonteerd is. Daarna komt de balg en het voorste deel van de lantaarn, dat kan worden ingesteld met behulp van een geribbelde messing knop onder het gedeelte met de plaathouder. De lens kan worden verwijderd of ingesteld met een aantal geribbelde messing knoppen en hulpstukken.

De toverlantaarn is ongeveer 56 cm lang, de basis heeft een maximale breedte van 21 cm en de hoogte is, met de schoorsteen op zijn plaats, 43 cm.




Deze interessante toverlantaarn uit het einde van de 19e, begin 20e eeuw, is vervaardigd door 'Ross, London' en is het 'No. 1 model No.889'. Zij is een prachtig voorbeeld van een hoogwaardige techniek. De mahoniehouten vloerplank is 42,5 x 16,5 cm. De lantaarn is ca 28 cm hoog.


 


Deze lantaarn heeft een prachtige mahoniehouten voet, lamphuis, lensplaat en achterplaat. Ze heeft twee deuren die aan de zijkant kunnen worden geopend met kijkgaten van messing met blauw glas. De binnenkant van de deuren en het lamphuis is bekleed met Russisch ijzer. De lantaarn heeft een vier inch condensor en een dubbele scherpstelling door middel van de balg en de conventionele tandheugel. De messing objectieflensbuis is gegraveerd met 'The "Britse" J.T.Chapman Manchester'. De voorplaat draagt een ivoren plaat van de maker met de tekst 'The "British" Josiah T. Chapman Albert Square Manchester'.

De lantaarn is 54 x 22 x 44 cm.
 
Toverlantaarn van messing en mahoniehout, gemaakt door het in Birmingham gevestigde Engelse bedrijf J Lancaster and Son, ca 1900. Afmetingen ongeveer 38 cm hoog, 47 cm lang, and 18 cm breed.
 
Deze Engelse Sciopticon is vrijwel gelijk aan de Amerikaanse Sciopticon die gemaakt werd door L.J. Marcy (Zie: Toverlantaarns, diversen U.S.A. 1). Zij werd vervaardigd door de Engelse fabrikant en uitvinder van het Woodburytype proces voor de fabrikage van lantaarnplaten, Walter Bentley Woodbury, die tijdens een bezoek aan Amerika zo onder de indruk was van Marcy's Sciopticon, dat hij besloot haar bij zijn terugkomst in Engeland te introduceren (ca 1872).
 
Op een messing plaatje staat vermeld "THE WOODBURY IMPROVED SCIOPTICON".
 
Bijzondere kenmerken van deze toverlantaarn zijn de tweemaal geknikte schoorsteen en het grote handvat aan de achterzijde. Een goudkleurig schildje op de zijdeur vertelt ons dat de lantaarn is gemaakt door
ABRAHAM & CO.
OPTICIANS
20 LORD STREET
LIVERPOOL.

Abraham Abraham was een opticien en instrumentmaker die vanaf ongeveer 1817 in Liverpool werkte. Nadat hij in 1851 ging samenwerken met de opticien Charles West werd het bedrijf A. Abraham & Co. opgericht.

De maten van de lantaarn zijn 40,5 cm hoog x 34 cm.




Toverlantaarn van mahoniehout en messing, gemaakt door de Engelse wetenschappelijke instrumentenmaker Edward George Wood. Blikken dak en schoorsteen. De lantaarn is 56 cm lang en 40,5 cm hoog. Op één van de zijwanden is een wit gegraveerd naambordje bevestigd met de naam van de fabrikant 'E.G. Wood, 74 Cheapside, London'.
 


Fantastisch mooie Victoriaanse toverlantaarn van messing en mahoniehout.

 
Gemaakt in Londen door de Griffin Company. De naam van de maker is op de vloerplaat van de originele gaslamp geschilderd. De lantaarn is ca 33 cm hoog, 46 cm lang en heeft een 25,5 cm brede basis.
 
Reusachtige toverlantaarn, W.I. Chadwick, Manchester.
Het houten lamphuis van deze prachtige antieke projector meet 38 x 25,5 x 20,5 cm; met een uitgetrokken balg is de lengte ongeveer 76 cm. Het verschuivende voorstuk voegt daar nog eens ruim 10 cm aan toe en de lens met tandrail en rondsel nog een tweetal centimeters. Het witte naamplaatje is gegraveerd met de tekst: W.I. Chadwick, St.Mary’s St. Manchester.
 
 

De lantaarn is vergezeld van een met de hand geschreven gebruiksaanwijzing met het briefhoofd van Steward.
Toverlantaarn vervaardigd door de Engelse fabrikant en doorverkoper van toverlantaarns en wetenschappelijke apparaten, James Henry Steward, actief vanaf 1856 in Londen.
 


J. H. Steward, London.
 Mahonie lamphuis met een merkplaatje J. H. STEWARD, 406 STRAND, LONDON, twee deuren aan de zijkant, drie scharnierende ventilatieopeningen, een olielamp met drie pitten met schoorsteen. Condensorlens, zwart geschilderde metalen lenshouder en een gelakt messing projectielens met een tandwielsysteem voor het scherpstellen.
 
magic lantern Euphaneron London Deze toverlantaarn is voorzien van een messing plaatje met de tekst 'MM the Euphaneron E.G. Wood 74 Cheapside London.'

De kenmerkende olielamp van de Euphaneron had oorspronkelijk twee pitten, die in de vorm van een 'V' geplaatst waren. Later kwamen daar twee pitten bij, waardoor het er uit kwam te zien als een 'W'.
   
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-06-2021.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......