Homepage 'de Luikerwaal'
FABRIKANTEN, IMPORTEURS EN LEVERANCIERS.  A-C

 

Verantwoording:


Bij het samenstellen van deze uitgebreide lijst werden de volgende bronnen geraadpleegd:

Encyclopaedia of the Magic Lantern. The Magic Lantern Society, Londen, Engeland, 2001.
Van Toverlantaarn tot Kinematograaf. Vera Tietjens-Schuurman. Stichting Peter Bonnet Museum, Rottevalle, Friesland, Nederland, 1979.
Laterna Magica, Zauberwelt und Faszination des optischen Spielzeugs. Ernst Hrabalek. Keysers Sammlerbibliothek G.m.b.H., Regensburg, Duitsland, 1985.

en anderen.
   

ABBE, ERNST

Lector in de natuurkunde en wiskunde aan de universiteit van Jena, die in 1866 de partner werd van Carl Zeiss.
 
ABRAHAM, ABRAHAM
Opticien en instrumentmaker, Liverpool, Engeland. Hij begon in 1817 met de handel in wetenschappelijke instrumenten en andere optische apparaten, waaronder ook toverlantaarns. In 1851 werd het bedrijf A. Abraham & Co. opgericht. Onder deze naam werd het bedrijf voortgezet tot 1875, toen het werd overgenomen door George S. Wood. (1817-1875)
 
ABRAHAM & DANCER

Fabrikanten van optische instrumenten in Manchester, Engeland. Het bedrijf begon in 1841 als een filiaal van Abraham Abraham, waarin W. Abraham (zoon van Abraham?) en John Benjamin Dancer samenwerkten. Na 1845 werd de zaak voortgezet onder de naam van Dancer, zonder Abraham. (1841-1845)
 
ACRES & SON, C.

Engelse schilders van lantaarnplaten op het adres 10 Malvern Road, Hornsey, Londen N. De firma begon met het schilderen van dissolving views in 1895.
 
ADAMS, DUDLEY

Zoon van George Adams, Een Engelse opticien en fabrikant van wetenschappelijke instrumenten die in Londen werkte. (1788-1817)
 
ADAMS, GEORGE

Engelse instrumentmaker en doorverkoper, gevestigd in Londen. Zijn zoon, George junior, zette het bedrijf voort na zijn dood, tot in 1795. (ca 1760-1795)
 
ADLER & Cie, J.W.

Oostenrijkse fabrikant van toverlantaarns en technische instrumenten in Wenen. In de jaren 1880 bood het bedrijf ook lantaarnplaten aan, voor zowel leerzaam gebruik als voor het vermaak.
 
AEI
Britse fabrikant van elektrische apparaten die rond 1920 het bedrijf overnam van Newton & Co..
 
AIRS & Co.

Engelse fabrikant van toverlantaarns, gevestigd op het adres 84 Hatton Garden, Londen EC. In 1896 produceerde het bedrijf de 'Bessus patent lantaren', in zowel een enkelvoudige als een dubbele (biunial) uitvoering.
 
L' AISNÉ

Franse opticien en lantaarnmaker, gevestigd 35 Quai des Orfèvres, Paris. (ca de jaren 1780)
 
ALCO-GAS APPLIANCES Co.

New Yorkse fabrikant van de Reflectoscope, een episcoop voor de projectie van ondoorschijnende voorwerpen.
  handelsmerk trade mark Alef
ALEF

Handelsmerk van de 'Optische Anstalten A. Lehmann'. Zie: Lehmann, A.
 
AMERICAN SLIDE COMPANY

Handelaar in lantaarnplaten gevestigd in Columbus, Ohio. Een aantal van hun platen werd vervaardigd van foto's die afkomstig waren van de International News Association.
 
AMERICAN STEREOSCOPIC COMPANY
Zie: Langenheim, William and Frederick.
 
AMES
Zie: Henderson & Ames Co.
 
AMUSEMENT SUPPLY COMPANY

Amerikaanse handelaar in grote toverlantaarns, omstreeks 1910 gevestigd in Chicago.
 
ANDERSON, MARTIN

Schotse maatschappelijke en politieke cartoonist en lantaarnist. In het begin van de 20e eeuw werkte een staf van zo'n honderd medewerkers in studiopanden in Tayport in Schotland, waar zij allerlei soorten drukwerk uitgaven, waaronder met de hand geschilderde toverlantaarnplaten, exclusief gebaseerd op het werk van Anderson.
 
ANSCO
Zie: Anthony Company E. & H.
 
ANTHONY COMPANY E. & H.

Amerikaans toeleveringsbedrijf van fotografisch materiaal, gevestigd in New York. Tegen de jaren 1860 bood de firma een grote variëteit aan lantaarnplaten en toverlantaarns aan. Het bedrijf is vandaag de dag nog actief onder de naam Ansco.
 
APPLETON & Co.

Britse fabrikanten van toverlantaarns en lantaarnplaten gevestigd in Bradford, Yorkshire. Naast de vele toverlantaarns en -platen die het bedrijf te koop aanbood, was er ook een afdeling die zich bezig hield met de verhuur van lantaarnplaten.
  merkplaatje Archer
ARCHER (& SONS)

Een Engelse familie van fabrikanten en verkopers van toverlantaarns en lantaarnplaten die van 1857 tot de jaren 1900 werkzaam waren in Liverpool. Aanvankelijk werkten zij onder de naam Archer & Inch, later alleen nog onder de naam Archer. Het bedrijf werd opgericht door William Frederick Archer; in het begin van de jaren 1880 kwamen ook zijn drie zonen in het bedrijf. In de jaren 1890 bestond het bedrijf uit een drietal afdelingen die elk geleid werden door één van de broers: één voor de toverlantaarns en de daarbij behorende accessoires, één voor de algemene optische artikelen en één voor de fotografische uitrustingen. Aan het eind van de jaren 1880 en 1890 was het bedrijf van Archer & Sons waarschijnlijk een van de grootste fabrikanten van toverlantaarns in het Noorden van Engeland.  (1857-1900s)
 
ARGO
De "ARGO" toverlantaarn werd gemaakt door Müller & Wetzig in Dresden, Duitsland.
 
ARMSTRONG, THOMAS

Engelse lantaarn- en lantaarnplatenverkoper. (jaren 1880-1900).
 
ARMSTRONG & BROTHERS

Opticiens behorend bij het Royal Eye Hospital, Manchester, Engeland.
  merkplaatje Aubert
AUBERT, LOUIS

Franse lantaarn- en platenfabrikant. Aubert opende rond 1840 een winkel in Parijs. Zijn  toverlantaarns worden gekenmerkt door een kleurige decoratie met een transparante alcohollak. In 1854 vroeg hij patent aan voor een verlichtingssysteem, bekend als het Aubert-systeem. Aubert schiep een groot aantal bijzonder sierlijke lantaarns, zoals de befaamde Boedha-lantaarn (zie ook Fantasielantaarns), de schitterende Leçon de Choses en de Lanterne Riche.
Het bedrijf werd in 1884 opgekocht door Auguste Lapierre, die daarmee zijn belangrijkste concurrent overnam, maar de naam Aubert had een dusdanige reputatie dat Lapierre de voortgaande lantaarnproductie aan Aubert overliet.
Ter gelegenheid van de Exposition Universelle (Wereldtentoonstelling) in 1889 bracht Aubert de Eiffeltoren-lantaarn op de markt, gemaakt in vier groottes en afgewerkt met een  polychrome lak (zie wederom Fantasielantaarns). In 1891 werden zijn werkplaatsen uiteindelijk samengevoegd met die van Lapierre. (1842-1891)
(Zie ook: Toverlantaarns Louis Aubert)
 
AYSCOUGH, JAMES
Engelse opticien die in 1732 een leerling werd van James Mann en samen met hem een vennootschap had van 1743 tot 1747, toen hij het hele bedrijf overnam. Ayscough verkocht een volledig assortiment optische artikelen, waaronder ook toverlantaarns. Na zijn dood in 1759 werd de zaak eerst overgenomen door zijn vrouw Martha en later, in 1767, door Joseph Linnell.
 
BADGER STEREOPTICON Co.
Deze Amerikaanse fabrikant maakte een lantaarn die vrijwel geheel vervaardigd is van aluminium. Op het achterpaneel, net boven het naamplaatje van de fabrikant, "BADGER STEREOPTICON CO.," PLATTSVILLE, WIS.", bevindt zich een in reliëf uitgevoerde afbeelding van een bever. (c.1890)

 

BAIRD, ANDREW H.
Wetenschappelijke instrumentmakers, Edinburgh, Schotland.
 
BAKER, CHARLES
Engelse fabrikant van optische instrumenten en toverlantaarns, Londen. (1851-1909)
 
BAMFORTH & Co.
Britse fabrikant van lantaarnplaten. Afgaande op de teksten van zijn advertenties was James Bamforth aan het einde van de jaren 1890 "de grootste producent van de wereld" van life model platen. Hij begon in 1870 als een studiofotograaf in Holmfirth. Zo'n tien jaar later begon hij met het maken van lantaarnplaten in een grote verscheidenheid aan onderwerpen, maar al spoedig specialiseerde hij zich in het maken van platen met levende modellen.

Rond 1898 werd de studio in Holmfirth uitgebreid en in Londen en New York werden filialen en agentschappen geopend. Na het produceren van een paar komische films, voornamelijk gebaseerd op series lantaarnplaten, begon het bedrijf met het maken van ansichtkaarten, aanvankelijk van dezelfde negatieven als gebruikt werden voor de lantaarnplaten. Al snel begon het succes van deze onderneming de productie van lantaarnplaten te overtreffen en de laatste stopte dan ook uiteindelijk tijdens Wereld Oorlog I. Tegenwoordig herinneren we van dit bedrijf voornamelijk nog hun latere specialisatie in ondeugende, zich vaak op het strand afspelende, ansichtkaarten met dikke vrouwen, domme blondjes, schoonmoeders en onder de plak zittende echtgenoten. Het familiebedrijf werd overgenomen door Dennis & Co. uit Scarborough in het begin van de jaren 1990. (ca 1883-ca 1914)
 
BARNARD & SON, J.
Engelse lantaarnplatenfabrikanten en -verkopers in Londen. Het bedrijf werd opgericht in 1841 door Jabez Barnard, een artistieke inkleurman. Zijn zoon werd bij zijn bedrijf betrokken in 1860. Vanaf ongeveer 1870 vervaardigde Barnard lantaarnplaten met chromolitho's, waarbij een proces gevolgd werd waarbij de lantaarnplaten in een oven verhit werden nadat de transfer er op was aangebracht. Hun 'Patent Enamel Slides' werden soms gemerkt met 'B & S Patent'. De firma verkocht ook vellen met transfers en publiceerde tekstboekjes en handleidingen voor lantaarnplaten. (1843-jaren 1900) 
 
BAUSCH & LOMB OPTICAL COMPANY
Bausch & Lomb werd opgericht in 1853 door de Duitse immigranten John Jacob Bausch en Henry C. Lomb in Rochester, New York. Bausch was een ervaren opticien en Lomb was precies de financier en partner die hij nodig had voor zijn kleine fabriekje waar hij monocles produceerde. Hij beloofde Lomb dat, wanneer het bedrijf zover zou groeien dat er een partner nodig was, Lomb in het bedrijf zou kunnen komen.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog veroorzaakte de Union blokkade een enorme prijsverhoging van Europees hoorn, en daardoor steeg de vraag naar de brillen van Bausch & Lomb, waarvan de monturen gemaakt waren van Vulcanite rubber.
In 1876, begon het bedrijf microscopen te vervaardigen. Later produceerden zij ook fotografische lenzen, lenzen voor brillen, verrekijkers en telescopen. Vanaf 1892 produceerden zij hun optische lenzen in samenwerking met Zeiss. Aan het einde van de 19e eeuw vervaardigden zij ook projectoren, cameralenzen en diafragma's voor camera's. Naast projectielantaarns voor huisgebruik maakte het bedrijf ook wetenschappelijke lantaarns en biunials van een hoge optische kwaliteit, veelal onder de naam 'Balopticon'.
In 1902 ontwikkelde William, de zoon van de oprichter, een proces waarmee een gewenste lensvorm direct bereikt werd door het gieten van gesmolten glas en dit leverde een belangrijke besparing van tijd en materialen op. Bausch & Lomb werden al snel de belangrijkste Amerikaanse producenten van optische kwaliteit glazen.
In 1971 introduceerde Bausch & Lomb de eerste contactlenzen en het bedrijf is nu nog steeds wereldwijd de grootste leverancier van oogverzorgingsproducten. Vandaag de dag werken er ongeveer 13.000 medewerkers in 36 landen voor het bedrijf.
 
BAUZ, CHARLES ADOLPHE
Franse vervaardiger van wetenschappelijke en optische instrumenten. (1865-1908)
 
BEALE, JOSEPH BOGGS
Amerikaanse illustrator van lantaarnplaten. Beale werkte voor de C. W. Briggs Co., een grossier die gespecialiseerd was in geïllustreerde lantaarnplaten. Van 1881 tot 1914 ontwierp Beale ongeveer 2.100 lantaarnplaten en maakte daarvan ca 250 series of groepen, waaronder series met Amerikaanse en Wereldliteratuur, geschiedenis, de Bijbel en voor geheime sociëteiten. Doordat Briggs een grossier was, werd  Beale's werk aan meer dan 55 verschillende lantaarnplatenfabrikanten verkocht en beheerste daarmee compleet de markt. Voor allerlei praktische toepassingen schiep hij Amerikaans 'screen entertainment' tijdens de generatie voor de film.
 
BEARD, ROBERT ROYOU
Britse uitvinder en fabrikant van toverlantaarnuitrustingen. Robert werd in 1856 in Londen geboren. Zijn familie zat in de wijnhandel, maar de jonge Robert ging in de leer bij Oakley's, een bedrijf dat messing verwerkte en ook betrokken was bij de fabricage van toverlantaarns. In 1882 begon hij zijn eigen bedrijf. Hoewel aanvankelijk een groot assortiment gasverlichtings-apparaten werd vervaardigd door het bedrijf,was het de theater-, film- en foto industrie waarin Beard naam maakte. Na de introductie van hun eerste toverlantaarns ontwikkelde het bedrijf een groot aantal projectieapparaten, waaronder de eerste draagbare filmprojector. Enkele van zijn vele gepatenteerde uitvindingen zijn zijn welbekende gasregulator voor meervoudige lantaarns, zijn 'Eclipse' zelfcentrerende lantaarnplaathouder waarin de lantaarnplaten gemakkelijk konden worden gewisseld door de lantaarnist zonder dat deze over de lantaarn moest rijken, en de 'Pringle-Beard bellows-front lantern'. Het bedrijf bleef zo tot in de jaren 1980 voortbestaan, maar ging daarna verder als Photon Beard Ltd (na een fusie met Photon Lighting Ltd in 1990) met het produceren van energiebesparende verlichting voor de film- en televisie-industrie. (zie ook Overvloeiers, dissolving views)
 
BENERMAN & WILSON LANTERN SLIDE COMPANY
Amerikaanse fabrikanten van lantaarnplaten uit Philadelphie. Het bedrijf startte in de jaren 1870 als agentschap van de Franse lantaarnplatenfabrikant Levy et Cie. Ze waren gespecialiseerd in 'complete uitrustingen voor ondernemers die een tentoonstelling wilden gaan houden met gebruik van een lantaarn.

 
merkplaatje Benetfink
BENETFINK & Co.

Doorverkoper van fotografische- en toverlantaarnbenodigdheden in Londen. Het bedrijf gebruikte achtereenvolgens de namen Benetfink & Jones (ca 1845-1851), Benetfink & Co. (1852-1861), Benetfink & Fox (1862-1866) en uiteindelijk weer Benetfink & Co (1867-ca 1900).
 
BENNET, JOHN
Britse fabrikant van optische instrumenten, Soho, Londen. Adverteerde met toverlantaarns. (1735-1770)
 
BENZINGER, Th.
Th. Benzinger, Lichtbilderverlag, Stuttgart, Germany. Uitgever van toverlantaarnplaten.
  merkplaatje Beseller
BESELER, CHARLES
De Charles Beseler Company werd opgericht door Charles Beseler, een Duitse zakenman die in de 19e eeuw toverlantaarns, lantaarnplaten en stereopticons verkocht in New York. In 1890 verwierf de firma grote bekendheid met een lantaarn die balanceerde op een enkelvoudig koppelstuk, waardoor zij gemakkelijk naar alle kanten gekanteld en gedraaid kon worden. Het bedrijf publiceerde verscheidene catalogi. Beseler overleed in 1909, maar zijn bedrijf bleef bestaan en verhuisde in 1919 naar New Jersey. Het bedrijf vervaardigde nog fotografische vergroters en andere fotografische instrumenten gedurende de hele 20e eeuw.
 
BEST DEVICES CO.
Amerikaanse fabrikanten van projectoren voor het gebruik in theaters. Cleveland, Ohio.(jaren 1920)
 
BESTELMEIER, GEORG HIERONIMUS
Duitse handelaar in Neurenberg. In een geïllustreerde catalogus van 1793 vinden we veel optische artikelen en een toverlantaarn van een niet geïdentificeerde fabrikant. Daaropvolgend bood Bestelmeier een toenemende variëteit aan toverlantaarns aan.
 
BIENVENU
Franse toverlantaarnfabrikant. In 1787 opende Bienvenu een winkel op de eerste etage op het adres 18 rue de Rohan, Parijs. (1787-1805)
  merkplaatje Bing GBN

merkplaatje Bing BW

 


BING, GEBRÜDER

Gebroeders Bing, A.G. Neurenberg, Beieren, Duitsland. Een van de beroemdste Neurenbergse speelgoedfabrikanten, opgericht in 1866 door de gebroeders Ignaz en Adolf Bing. Het bedrijf gebruikte verschillende handelsmerken. Aanvankelijk was hun merkteken 'G.B.N. Bavaria'; later werd het 'G.B.N'. en 'B.W.' (Bing Werke).; Na de Tweede Wereldoorlog alleen nog 'B.W'. Naast speelgoed toverlantaarns vervaardigde het bedrijf ook ander speelgoed, zoals stoommachines, treinen, poppenhuismeubeltjes en ook keuken- en huishoudelijke artikelen. Omstreeks de voorlaatste eeuwwisseling waren er circa vijfduizend arbeiders in dienst. Hun catalogi werden gedrukt in het Duits, Frans en Engels en hun goederen werden over de hele wereld verkocht. Ne de Grote Depressie van 1929 werden een aantal van de voorraden, machines en verkoopkantoren overgenomen door andere Neurenbergse fabrikanten, zoals
Johann Falk and Karl Bub. De gebroeders Bing waren vrijwel zeker de eersten die cinematografische speelgoed lantaarns op de markt brachten.(Zie ook: Toverlantaarns Gebrüder Bing Neurenberg)
 
BINNENDIJK, H.

H. Binnendijk Fzn., Vlaardingen, Nederland. Vermoedelijk een fabrikant van toverlantaarnplaten.
 
BIRD, FREDERICK CHARLES
Britse fotograaf maker van lantaarnplaten. Plaatselijk bekend door zijn afdrukken van landschappen. Hij produceerde ook geïllustreerde meezingliedjes, Levende Modelseries, kinderliedjes  en kinderverhalen. (ca 1870)
 
BIRD, GRAYSTONE
Zoon van Frederick Charles. Fotograaf en lantaarnplatenmaker. Zijn vrouw Lucy kleurde en monteerde de lantaarnplaten.
 
BIRMINGHAM PHOTOGRAPHIC Co. Ltd.
Engelse fabrikanten van gespecialiseerde fotografische toestellen, waaronder een fraaie reeks optische lantaarns. (1892-1972)
 
BISCHOT, J.
Duitse toverlantaarnfabrikant en handelaar in toverlantaarnplaten. 'J. Bischot Lehrmittel-Anstalt Berlin N' was actief in de jaren 1880 en 90.
 
BLAND & LONG/BLAND & Co.
Engelse opticiens en instrumentmakers, Fleet Street, Londen. Charles A. Long, die een aantal boeken op het gebied van de fotografie schreef en zijn partner William J. Bland verkochten toverlantaarns en waarschijnlijk hebben ze ze ook zelf vervaardigd in hun werkplaatsen. Het bedrijf werd overgenomen door Negretti & Zambra. (jaren 1850-1864)
 
B.L.P.C.
Handelsmerk van de Brenkert Light Projection Co.
 
BOGOPOLSKY, JACQUES zie BOLEX.
 
BÖHM, HEINRICH R.
Duitse fabrikant van overvloeiers en andere toverlantaarnplaten gevestigd in Hamburg. (jaren 1870-1890)
 
BOLEX

Bolex, Zwitserland. De naam Bolex komt van Jacques Bogopolsky, ook wel genoemd Boolsky. Hij was een Russische technicus die emigreerde naar Genève. In 1923 richtte hij de 'Compagnie BOL S.A.', Acacias Genève Rue Léopard, op, waar hij 35 mm film uitrustungen ontwikkelde. In 1930 werd de firma overgenomen door de 'Societé Paillard' in Ste-Croix. Boolsky emigreerde naar Amerika waar hij 8 mm filmuitrustingen uitbracht onder de naam 'Bolsey'. Bolex vervaardigde een groot aantal apparaten onder de merknaam 'Paillard-Bolex'. (1923-1962)
  merkplaatje Boswell mfg
BOSWELL MFG. CO.
Amerikaanse fabrikant van toverlantaarns gevestigd in Chicago.
 
BOULANGER, F.
Franse toverlantaarn- en lantaarnplaat fabrikant. (1883-1885)
 
BOWEN, THOMAS MICHAEL
Engelse opticien en lantaarnplaatmaker, Market Place, Manchester. Aan het eind van de jaren 1850 gebruikte de firma de naam van Mrs Mary Bowen, waarschijnlijk de vrouw of de weduwe van Bowen. (jaren 1850-1870)

 
merkplaatje Boys Own toverlantaarn
BOY'S OWN MAGIC LANTERN
Het populaire Engelse jeugdtijdschrift Boys Own Paper bracht een speciale toverlantaarn uit in drie enigszins verschillende uitvoeringen. De lantaarn werd geleverd door Butcher & Sons. (ca 1910)
 
BRACHER, EDWARD
Britse daguerreotypist, werkend in Oxford. Hij was de leraar van de fotograaf en fabrikant van lantaarnplaten Henri W. Taunt. (ca jaren 1860)
 
BRAHAM, JOHN
Engelse opticien en fabrikant van optische instrumenten die ook handelde in toverlantaarns. In 1828 nam hij het bedrijf over van zijn schoonvader.
 
BRANDER, GEORG FRIEDRICH
Duitse wetenschappelijk instrumentenmaker in Augsburg met een internationale klantenkring en reputatie. (ca1750-1783)
  merkplaatje blpc Brenkert
BRENKERT LIGHT PROJECTION Co.
Detroit, Michigan. Amerikaanse fabrikant van toverlantaarns. Ontwerper van de Brenograph, een grote dubbele lantaarn, waarvan de delen naast elkaar waren geplaatst, die vele jaren lang populair was in de loop van de jaren 1920 tot aan de jaren 1950. Het handelsmerk was B.L.P.C. (ca 1920-1950)
  merkplaatje Brevette
BREVETÉ S.G.D.G.
Hoewel veel toverlantaarns van Franse herkomst zijn voorzien van een schildje met de tekst 'Breveté S.G.D.G.' (of Brevete zonder een accent, zoals het meestal geschreven wordt), of deze tekst ergens op de body gestempeld hebben, is dit niet een handelsmerk van een fabrikant. De afkorting betekent 'Sans Garantie Du Governement' (Zonder enige garantie van de regering) en was bij de wet verplicht te worden aangebracht op alle voorwerpen met een wettelijk patent van 1844 tot 1968, in het bijzonder op apparaten die gemaakt waren voor de export. Sommige Franse fabrikanten vervaardigden toverlantaarns en andere optische apparaten zonder daarop hun eigen handelsmerk aan te brengen, maar zij moesten ze wel altijd voorzien van de vermelding 'Breveté SGDG' ergens op het voorwerp.
 
BRIGGS
Amerikaanse familie van lantaarnisten, lantaarnplaatschilders en fabrikanten. Daniel Briggs begon met het beschilderen en verkopen van lantaarnplaten in 1850. Hij produceerde fotografische collodium-platen door middel van het Archerotype procédé. Later werd de naam van het bedrijf C. (Caspear) W. Briggs and Co. in Philadelphia. De platen werden vervaardigd van negatieven die in voorraad waren en met de hand gekleurd. (1850-jaren 1930)
 
BRODIE & MIDDLETON
Engelse firma van artistieke inkleurmannen, gevestigd in 1840 in Long Acre, Londen. De firma is bijzonder interessant voor verzamelaars vanwege de publicatie van ongeveer 400 platen met de omtrekken van tekeningen die door de klant ingekleurd konden worden. Charles Middleton publiceerde ook een paar kleine boekjes. (Zie ook Doe-het-zelf lantaarnplaten)
 
BROWNING
Engelse familie van lantaarnfabrikanten, Londen. Het bedrijf werd gerund onder verscheidene namen (Spencer, Browning & Rust; Spencer, Browning & Co.). (1782-1900)
  handelsmerk trade mark Karl Bub
BUB, KARL

Karl Bub, Neurenberg, Duitsland. Speelgoedfabrikant. Handelsmerk: K.B.N. Hoewel van het bedrijf van Bub, opgericht in Neurenberg in 1851, bekend is dat zij artikelen hebben vervaardigd in samenwerking met Carette, en het aannemelijk is dat deze samenwerking ook de productie van toverlantaarns omvatte, zijn er geen aanwijzingen dat Bub alleenstaand toverlantaarns vervaardigde.
 
BUCHMAN, E.
Duitse fabrikant van toverlantaarns, actief in de jaren 1890 en gevestigd in de Kupferschmiedstrasse 20, Breslau.
  handelsmerk Buckeye
BUCKEYE STEREOPTICON Co.
Amerikaanse fabrikant van toverlantaarns, gemerkt "The Little Buckeye - The Buckeye Stereopticon Co., Cleveland, O. Pat. Applied For."
 
BURGOYNE, BURBIDGES & SQUIRE
Engelse drogist en chemicus die ook lantaarnplaten verkocht. Waarschijnlijk werden hun platen door andere fabrikanten vervaardigd en alleen maar verkocht onder hun eigen label. De lantaarnplaten kunnen worden herkend aan de naam van het bedrijf die in de houten frames geperst is. (1867-ca 1870)
 
BURON
Franse optische instrumentmaker in Paris gedurende de jaren 1790, die toverlantaarns en andere optische instrumenten verkocht. (1790s-1856)
   
BUSCH

Emile Busch A.G., Optical industry, Ratheno, Duitsland.

 
merkplaatje butcher sons
BUTCHER & SONS, W.
Zeer bekende Engelse leverancier van toverlantaarns en platen, gevestigd in Blackheath, Londen, in 1866. Rond 1895 adverteerde de firma met het 'Primus' handelsmerk. Het bedrijf produceerde de befaamde Primus Junior Lecturers Series. In 1915 werden productiefaciliteiten samengevoegd met Houghtons Ltd., hetgeen leidde tot de vorming van de Houghton-Butcher Ltd in 1926, en in 1930 werd het de Ensign Ltd.
  merkplaatje Bing
B.W.
Handelsmerk van de Gebrüder Bing uit Neurenberg, Duitsland.
   


CAMPBELL, J.B.
Deze Schotse firma uit Glasgow maakte de Clydesdale lantaarn, met een balg aan de voorkant en een bijzondere ronddraaiende platenhouder. (ca jaren1880)

  capi logo ivens
CAPI
Nederlands fototechisch Bureau CAPI (het handelsmerk van C.A.P. Ivens & Co). Opgericht en gevestigd in Nijmegen. Later ook filialen in Amsterdam, Groningen en Den Haag. C.A.P. was de vader van de beroemde filmmaker Joris Ivens. Het bedrijf publiceerde een groot aantal interessante catalogi met veel series lantaarnplaten.

merkplaatje CAP Ivens
 
CARBUTT, JOHN
De fabrikant van 'Carbutt's Gelatino-Albumen Plates, made on thin crystal glass for Lantern Slides', Dry Plate Works, Wayne Junction, Philadelphia USA.
 

 


CARETTE, GEORGES
Franse fabrikant van blikken speelgoed en toverlantaarns. Carette leerde het maken van niet-alledaagse speelgoed-toverlaarns door bezoeken te brengen aan de fabriek van August Lapierre. Met de hulp van een gefortuneerde Bavariaanse hopfabrikant kon hij zijn eigen bedrijf, Georges Carette & Co in Neurenberg, Duitsland, oprichten, waar hij één van de eersten was die elektrische speelgoedtrams vervaardigde. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak verliet de Fransman Carette Duitsland om naar Parijs te gaan. Zijn bedrijf werd in beslag genomen als 'vreemd bezit' en stopte met de handel in 1917. (1886-1917) (Zie ook: Toverlantaarns Georges Carette)
 
CAROLY, J.
Franse lantaarnist, entertainer en vervaardiger van uitrustingen die een winkel begon in Parijs, waar hij handelde in optische instrumenten en toverlantaarnbenodigdheden. (1896-jaren 1900)

 
merk Carpenter Westley lantaarnplaat
CARPENTER & WESTLEY
Zeer bekende Britse fabrikant van toverlantaarns en lantaarnplaten van een buitengewone kwaliteit. In 1826 verhuisde Philip Carpenter naar Londen, waar hij begon met zijn bedrijf. Hij was de uitvinder van de koperplaat-platen, een systeem voor het in grote hoeveelheden produceren van toverlantaarnplaten. Na zijn dood in 1833 werd het bedrijf voortgezet door zijn zuster Mary, samen met William Westley en vanaf 1835 droeg hun bedrijf de naam Carpenter & Westley. (1826- )
  CATLIN, WILLIAM
William Catlin, adres: 55 Amwell Street, Clerkenwell, London.
 
CHADBURN
Engelse familie van toverlantaarn- en optische instrumentenmakers. Aanvankelijk gevestigd in Sheffield en later ook in Liverpool. (1816-jaren 1900)
  merkplaatje Chadwick Manchester CHADWICK, W.I.
Engelse fabrikant van toverlantaarns, werkzaam in Manchester.
 
CHASSERAUX, EMILE
Franse lantaarn en filmapparatuurfabrikant. Vroeg een groot aantal patenten aan voor verscheidene uitvoeringen van straat-toverlantaarns die gebruikt werden voor reclame en hun advertenties projecteerden op een scherm of op het wegdek. Hij patenteerde ook de 'Luminograph', een omkeerbare cinematografische camera. (1890s) 
 
CHATHAM PEXTON & Co.
Engelse lantaarn en platenhandelaar in Londen. In de jaren 1890 was de firma een kleine producent van Life Model slides, waaronder 'Father come home', een melodramatisch serie lantaarnplaten die gebruikt werden door de drankbestrijding. (1874-1900) (zie ook: The Bottle)
 
CHEVALLIER, JEAN-GABRIEL AUGUSTIN
Franse fabrikant van optische en wetenschappelijke instrumenten in Parijs, vanaf 1796. Hij verkocht onder meer toverlantaarns, voornamelijk bedoeld voor de effecten van de Phantasmagoria zoals het plotseling oprijzen van een skelet uit zijn graftombe, en een apparaat waarmee het geluid van de donder kon worden nagebootst. (1796-1810s)
 
CHICAGO PROJECTING Co.
Amerikaanse wederverkopers van fotografische artikelen in Chicago, Illinois. (jaren 1900-1920)
   
CHICAGO TRANSPARENCY Co.
Amerikaanse fabrikant van lantaarnplaten, gevestigd 84 Adams Street, Chicago, Illinois.
 
CHILDE, HENRI LANGDON
Engelse schilder van lantaarnplaten. Naar zijn zeggen was hij de uitvinder van overvloeiende lantaarnplaten (dissolving views) en de chromatroop. Hij was partner in de firma Childe & Doubell.
 
CLAPHAM COMPANY, The A.J.
Amerikaanse verkoper van lantaarnplaten in New York, waar hij in 1912 een serie lantaarnplaten over de ramp met de Titanic, 'The Titanic Disaster', op de markt bracht.
 
CLAUDET A.F.C.
Claudet, opticien in Parijs, Rue l'Université 26.
 
CLÉMENT ET GILMER (C & G)
Sinds april 1887 waren Gaston Clément en Georges Arthur Gilmer verbonden met de Franse fabrikant van projectie-apparatuur Arthur Laverne, die zijn zaak in april 1890 aan hen verkocht. In 1896 vervaardigden zij de Vitagraphe, een kinematograaf die gebruik maakte van 35mm film. Rond 1910 ging Clément alleen verder in de cinematografische sector en opende een nieuwe winkel in Parijs.(1890-1910)
 
COLLINS, C.W.
Engelse instrumentmaker, nauw verbonden met het Royal Polytechnic Institution, Londen. Hij maakte voor het instituut zes enorme lantaarns met condensors van 10-inch in diameter. Hij verkocht overvloeiers en was waarschijnlijk een van de eersten die chromatropen voor de commerciële markt vervaardigde.
 
COLT & Co., JAMES BENNET
Amerikaanse fabrikant van toverlantaarns, werkzaam in New York. Hun beroemde model de Criterion van 1893 werd gebruikt in het Metropolitan Museum en ook bij veel andere instellingen. Na 1900, toen een grote brand de fabriek in de as legde, gaf Colt geleidelijk aan de productie van lantaarns op, om zich te concentreren op de fabricage van acetyleen generatoren en verlichtingssystemen. Rond 1910 werd de lantaarn-afdeling overgenomen door P. Keller & Co. en tegen 1930 werd de firma een onderafdeling van de Union Carbide and Carbon Co.
 
CONSTANT, C.
Engelse schilder van lantaarnplaten. Waarschijnlijk was hij degene die het origineel van de wereldberoemde bewegende lantaarnplaat 'The Man Swallowing Rats' schilderde.

COULON, HENRI FRANÇOIS
Franse fabrikant van toverlantaarns en de uitvinder die 'La Petite Parisienne' patenteerde, een lantaarn die in staat was zowel glazen lantaarnplaten als ondoorschijnende afbeeldingen te projecteren. Na een aantal verbeteringen werden deze lantaarn en de bijbehorende vijf-pits-lamp vervaardigd en uitgebracht door Clément et Gilmer. (1882-1914)
 
COX
Engelse familie van handelaars in optische instrumenten, toverlantaarns en lantaarnplaten, gevestigd in Londen. (1765-1901)
 
CUFF (or CUFFE), JOHN
Engelse opticien en fabrikant van optische instrumenten, waarvan bekend is dat hij ook toverlantaarns heeft verkocht. (1731-1770).
   

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 11-09-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......