Homepage 'de Luikerwaal'
 

The Magic Lantern Society
(gevestigd in Engeland)
mlslogoDe Magic Lantern Society, gevestigd in Engeland, ontstond tijdens een informele bijeenkomst die in 1976 in Wiltshire werd gehouden en werd officieel opgericht in januari 1977. Er waren toen ca. 25 leden.
De Society heeft nu wereldwijd een groot aantal leden: verzamelaars, enthousiastelingen, filmstudenten, visuele media en culturele instellingen, magiërs, artiesten, toneelspelers, wetenschappers en archiverende instellingen, gevestigd in meer dan 30 verschillende landen.

In 1983 had het eerste Internationale Congres plaats, bijgewoond door meer dan honderd leden. Daarna zijn de congressen een regelmatig terugkerende activiteit van de Society geworden. Ze worden nu om de  vier jaar gehouden en nemen gestadig toe in omvang en belangstelling.

De 10e International Convention of the Magic Lantern Society zal worden gehouden in het Birmingham and Midland Institute van vrijdag de 28e tot zondag de 30e april 2017. Er is weer een uitgebreid en aantrekkelijk programma in voorbereiding dat ook nu weer de leden volop gelegenheid zal geven om nieuwe leden te ontmoeten en oude vrienden weer te zien.

De Society publiceert een onregelmatig verschijnend tijdschrift, het New Magic Lantern Journal, en ieder kwartaal een nieuwsbrief. De eerste uitgave van het Journal verscheen in 1978 en deed mede dienst als catalogus voor de eerste tentoonstelling van de Society die gehouden werd in Londen. In de jaren na 1980 werden ook de eerste boeken uitgegeven, werden bezoeken aan niet-britse landen georganiseerd en kwamen de meeste dienstverleningen aan de leden tot stand. Dit alles vormt nu een wezenlijke, vaste activiteit van de Society.

Bijeenkomsten worden vier keer per jaar gehouden, voornamelijk in Londen. Zij stellen degenen die geďnteresseerd zijn in de toverlantaarn en andere optische media in de gelegenheid in een ongedwongen, vriendschappelijke sfeer te kopen en te verkopen, of gewoon alleen maar alles te bekijken. Op alle bijeenkomsten worden lezingen gehouden en vinden voorstellingen plaats met originele Victoriaanse lantaarnplaatjes en apparatuur!

Voor meer informatie kunt u schrijven of mailen naar:

The Magic Lantern Society
17 Dean Street
Exeter EX2 4HH
U.K.
Bron:
Website van de Magic Lantern Society.
 

Enkele uitgaven van de MAGIC LANTERN SOCIETY

DATES AND SOURCES
Moving and projected images – a chronology of pre-cinema history (a contribution to the history of the art of projection and to cinematography) door: LIESEGANG, F.P. (vertaling: Hermann Hecht)
Londen 1986 - 80 pagina’s

THE LANTERN IMAGE
Iconography of the magic lantern 1420 – 1880
compiled and with an introduction by David Robinson
Londen 1993 - 80 pagina’s

THE LANTERN IMAGE SUPPLEMENT no. 1 van de Iconography (David Robinson)
Londen 1997 - 24 pagina’s

MAGIC IMAGES
The art of handpainted and photographic lantern slides
edited and designed by Dennis Crompton, David Henry + Stephen Herbert
Londen 1990 - 96 pagina’s

THE OPTICAL MAGIC LANTERN JOURNAL AND PHOTOGRAPHIC ENLARGER 1896 (herdruk 1987)- 28 pagina’s)

THE PRACTICAL LANTERNIST - THE ART OF PROJECTION
Fotokopie van een herdruk voor leden van de MLS verzorgd door Janet Tamblin. Niet gedateerd.

SCIENCE AT HOME
A series of experiments in Chemistry, Optics, Electricity, Magnetism etc. adapted for the magic lantern by WALTER B. WOODBURY
Londen 1988 - herdruk MLS

THE SCIOPTICON MANUAL
Containing full directions for using this new drawing room lantern; also a variety of Optical and Chemical Experiments that can be performed with the same (third edition 57 pagina’s )

SERVANTS OF THE LIGHT - THE BOOK OF THE LANTERN
ed. by Dennis Crompton, Richard Franklin, Stephen Herbert
Londen 1997 - 96 pagina’s

THE TEN YEAR BOOK - a collection of 20 lantern and optical toys essays
ed. by Mike Smith, David Henry, Dennis Crompton
Londen 1986 - 80 pagina’s

 

  English version....  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 05-07-2023.
Bovenrand pagina......