Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
Georges Carette & Co.
 De Franse fabrikant van toverlantaarns en blikken speelgoed, Georges Carette, leerde de geheimen van het maken van aantrekkelijke toverlantaarns van August Lapierre. Na zijn huwelijk met een Duitse vrouw vertrok hij in 1886 naar Neurenberg waar hij zijn fabriek van speelgoed oprichtte met de hulp van een welvarende hop-koopman uit Bavaria. Carette was een van de eersten die elektrische speelgoed trams vervaardigde, naast nog locomotieven, stoommachines an ander blikken speelgoed.

Het handelsmerk bestond aanvankelijk uit een gevleugeld figuur met de woorden  'Jouets fins - Fine Toys - Feine Spielwaren'. Na 1895 werden de initialen GCCoN, en uiteindelijk een gestileerde sprocket met de GCCoN initialen gebruikt. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verliet Carette Neurenberg en keerde terug naar Frankrijk, waar hij in de jaren 1920 overleed.

Een van zijn fraaiste lantaarns is 'die Fabrik'.


Type 720

Georg Carette Neurenberg, 1885. Het lamphuis is met zwarte en gouden lak beschilderd. De houten pootjes en het voetstuk zijn kenmerkend voor Carette.  De rond gebogen achterdeur is voorzien van een ringvormige handgreep. Aan de voorzijde is een ovaal merkteken ingeperst, met het typenummer '720' en de tekst 'GESETZLICH GESCHÜTZT'. Hoogte 27 cm.


Ca 1895. Deze eenvoudige speelgoedlantaarn werd waarschijnlijk gemaakt door Carette, of mogelijk door Jean Falk, die tot 1895 bij Carette werkte en daarna begon met het zelf produceren van enkele Carette-modellen. Er waren echter nog een aantal fabrikanten die een soortgelijk model vervaardigden, zoals Bing en Plank.

 
 Type 244/2 - 244/6

1895-1915. Russian iron. Kenmerkende deur en schoorsteen. Werd vervaardigd in vijf groottes; deze is 14 x 9,5 x 33 cm.

Type 244 C

1905-1915. Russisch ijzer (blauw getint blik). Messing objectief met drie lenzen. Dit model werd geleverd in drie groottes. De afmetingen van dit exemplaar zijn 9,5 x 8 x 24 cm. Het handelsmerk van Carette is op de achterwand geplakt.
 

 


Carette, c. 1900
. Compleet met de originele doos en olielamp.

 
  
Type 388/1 - 388/6 was in productie van 1900-1915. Gemaakt van Japanned blik in 6 groottes. 46 cm H, 31 cm W, lantaarnplaat diameter 5-10 cm.

 

Die Fabrik (De Fabriek) 1895

Gemaakt van beschilderd blik. Ramen, deur en stenen van de schoorsteen zijn eveneens geschilderd. Gegoten pootjes. Hoogte ca 40 cm.

(Zie ook: Fantasielantaarns)
 

 
Zeer bijzondere toverlantaarn die gebruik maakt van een platenhouderschijf die vier lantaarnplaten van ca 3,8 x 3,8 cm kan bevatten. De hoogte van de lantaarn is 31 cm. De schoorsteen is vervangen. Patent van jan. 17 1888 voor een "Picture-Holding Disk for Magic Lantern".

 
 
Tot slot een Carette Cinematograaf. Deze toverlantaarn kon de normale toverlantaarnplaten projecteren, maar ook film. De fabrikant is kenbaar aan een kleine ingeperste stempel aan de voorkant met de letters “G.C. Co. N”, wat een acroniem is voor George Carette & Company. Zij is ook gemerkt "D.R.G.M." op het mechanisme van de filmhouder. Dit geeft aan dat een ontwerp geregistreerd is voor geheel Duitsland en haar kolonies. Het D.R.G.M. kenmerk werd geïntroduceerd in 1891.
 


  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Naar bovenrand pagina......