Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
U.S.A. deel 1
 

Toverlantaarn van de Buckeye Stereopticon Co., The Little Buckeye.
De lantaarn is ongeveer 30 cm hoog en 40 cm lang. Zij is gemonteerd op een houten grondplaat en is voorzien van een porseleinen fitting voor een gloeilamp. Ingeperst is de tekst "The Little Buckeye - The Buckeye Stereopticon Co., Cleveland, O. Pat. Applied For."
 
 
Klassieke mahoniehouten en messing Sciopticon toverlantaarn, gemaakt door de Amerikaanse fabrikant L.J. Marcy in 1869.

Marcy was de uitvinder van de Sciopticon lantaarn en ontwikkelde een unieke olielamp met evenwijdig geplaatste lonten, waardoor de helderheid van de projectie sterk verbeterd werd. De olielamp is voorzien van Marcy's naam, de patentdatum (1868) en ook de datum van de productie in 1869. De lantaarn is verder nog voorzien van twee ingebouwde kleurenfilters voor speciale effecten (rood en blauw) en een overvloeimechanisme. Het objectief draagt de naam "Darlot Lens, B.F. & Co. Paris".

Deze foto's laten zien hoe de kleurenfilters en het overvloeimechanisme wordt bediend.


Dit is een gewijzigde uitvoering van de L.J. Marcy lantaarn hierboven. Lantaarns van Marcy die op een soortgelijke manier veranderd zijn, door de schoorsteen en schoorsteenhouder weg te hakken en het ontstane gat af te dekken met een koperen of stalen plaat, schijnen vrij veel voor te komen.
Een merkteken bevindt zich op de lens; ingegraveerd is "DARLOT PARIS B.F. & Co." Het messing objectief heeft een knop om scherp te stellen en twee knoppen op de bovenkant regelen de gekleurde glasplaten (blauw en amber) die het geprojecteerde beeld een tint kunnen geven.
Het tonvormige lamphuis ligt als een kanon in zijn affuit. Aan de achterkant sluit een omhoog scharnierende klep het lamphuis af.
Deze schoonheid meet 46 cm lang en 20,5 cm breed.

Hier is een stevig uitgevoerde toverlantaarn van Louis Stiltz die ruim 50 cm lang is en ruim 24 cm hoog. Het schild op de toegangsdeur aan de zijkant vermeldt: "LOUIS E. STILTZ & BRO MILITARY & SOCIETY GOODS PHILADELPHIA".


Electro-Radiant Magic Lantern No.2, gemaakt door de World Manufacturing Co. en geleverd door Peck and Snyder, Nassaustreet 126, New York, 1900. Afm. 43 cm hoog, 29 cm lang.
De lantaarn van Japans blik past in een grote, houten kist van 21,5 x 26,5 x 30,5 cm. De regelaar van de olielamp is voorzien van het merkteken Diamond Light Argand. 

 
Een fraaie toverlantaarn gemaakt door Sears, Roebuck and Co. Chicago, de "goedkoopste leverancier op aarde" (Cheapest Supply House On Earth) zoals een schildje op de lantaarn beweert.


 
Op de voorkant van deze toverlantaarn is de patentdatum 5 september 1899 vermeld. Zij werd gemaakt door de Enterprise Optical Manufacturing Co, een Amerikaanse fabrikant van projectie apparatuur, werkzaam van ca 1890-1930 in Chicago, Illinois.
Ongeveer 43 cm lang, 24 cm hoog en 14 cm breed.

  
Deze grote toverlantaarn werd vervaardigd door de Douglass Light Company uit Seattle, WA. Compleet in de originele houten kist en met een houten plaathouder.

De Douglass Light Company was een klein familiebedrijf van lantaarnbouwers, opgericht in 1904 door drie gebroeders Douglass. Zij begonnen met het maken van toverlantaarns en lantaarnplaten rond 1908 en gingen hiermee door tot in het begin van de jaren 1930.


Er zijn geen merktekens op deze lantaarn aangebracht die hem zouden kunnen identificeren. Identificeren van dit soort lantaarns is moeilijk omdat een aantal fabrikanten erg op elkaar lijkende lantaarns vervaardigden en die veranderden niet veel in de loop van de jaren. Dit model werd overal gebruikt in kerken, scholen, huiskamers enz. Waarschijnlijk is hij van Amerikaanse makelij en gemaakt tussen 1885 en 1910.
De lantaarn werd gemaakt voor de oude houten lantaarnplaten van 4" x 7" (ca 10 x 18 cm).

Afmetingen: De basis van de lantaarn is 5" x 10" (12,7 x 25,5 cm) zonder de uitstekende metalen lip aan de voorkant. De hoogte zonder schoorsteen is 9-1/4" (ca 23,5 cm) en met een uitgetrokken schoorsteen is de hoogte 16-1/2" (ca 42 cm). De totale lengte met de lens ingeschoven is 16" (40,6 cm).

 
'Badger' toverlantaarn van Amerikaans fabrikaat (1895-1900). Met uitzondering van de opklapbare mahoniehouten grondplank, is het huis van deze lantaarn geheel vervaardigd van aluminium. Op het achterpaneel is vlak boven het naamplaatje van de fabrikant met de vermelding "BADGER STEREOPTICON CO.," PLATTSVILLE, WIS.", een reliŽf van het profiel van een 'badger' (soort bever) aangebracht. 

De projectielens is gemaakt door Bausch & Lomb en is glimmend verchroomd. De grote lens wordt op een ongebruikelijke manier op de grondplank bevestigd wanneer de lantaarn gebruikt wordt bij een voorstelling in een grote zaal.

De grondplank kan worden opgeklapt wanneer een lens van normale afmetingen, voorzien van een schroefdraad, gemonteerd wordt in de snuit van de lantaarn voor het projecteren in een wat kleinere zaal.

Het apparaat is 18 cm breed, 28 cm lang en 30,5 cm hoog. Wanneer de grote lens gemonteerd is op de grondplank wordt de lengte ca 61 cm.

 

Een prachtige toverlantaarn met de afmetingen 44,5 cm hoog x 43 cm lang. De voet van gietijzer is heel fijn bewerkt met fraaie lijntjes en ornamenten. Het lamphuis is van geperst metaal en is dikker dan blik. Het lenzenstelsel is van messing en de naam van de fabrikant is gegraveerd in de drager: N.H. Edgerton, Philada. Gemaakt in Philadelphia, USA.
 


Weeden "Brilliant"

Weeden "Brilliant" Toverlantaarn #2 gemaakt door de Weeden MFG Company of New Bedford, Massachusetts USA tussen 1890 en 1906 en toentertijd verkocht voor ongeveer $2. Zeer zeldzaam; er zijn minder dan 6 exemplaren van bekend. De afmetingen van de originele houten kist met zwaluwstaartverbindingen zijn 23 x 12,5 x 16 cm.
 
 

 


Afmetingen 24 x 20 cm. Voor lantaarnplaatjes van 4 cm hoog.
 
  Zwarte toverlantaarn van blik en messing, gemaakt door de Amerikaanse opticien en handelaar in optische artikelen, James W. Queen
, Philadelphia, Pa., ca 1841-1860. De houten basis is 37 cm lang; van de achterkant van de basis tot aan de voorkant van de lens is zij 45,5 cm lang. De breedte is 17,5 cm en tot aan de bovenkant van de schoorsteen is zij 47 cm hoog.

 
Onbekende fabrikant, maar waarschijnlijk gemaakt in de U.S.A. Gemaakt van zwart geschilderd blik met een dubbele handgreep van metaaldraad. Ingebouwde olielamp, complete met schoorsteen en condenser.


 
Meer Amerikaanse lantaarns.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Bovenrand pagina......  Meer lantaarns......