Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
U.S.A. deel 2
 
Een bijzonder mooie negentiende-eeuwse toverlantaarn, vervaardigd door McIntosh Battery & Optical, Chicago, met fijn traceerwerk in goudverf aan de voorzijde.
De lantaarn is staande 84 cm hoog(!) en 46 cm lang, met twee deuren; de zijdeur met een kobaltblauw venster en de achterdeur met een goudkleurig embleem van de fabrikant. Een fraaie lantaarn met opvallende instelbare pootjes aan de voorkant.
 


 
Maker van deze toverlantaarn is de Amerikaanse fabrikant en kleinhandelaar van 'Military and Society Goods' M.C. Lilley. (jaren 1880).

Op de zijdeur een schildje met de tekst ' M. C. LILLEY CO. MILITARY & SOCIETY GOODS, COLUMBUS OHIO'.


 

Deze lantaarn draagt het ingegraveerde merk "The M.C. Lilley & Co. Columbus, Ohio".


Prachtige toverlantaarn in loge-stijl met een vernikkeld lenssysteem en poten gedecoreerd met een hagedissenhuid-motief en een Franse Lelie.

 

 
Een aantal gaten in het lamphuis hebben eveneens de vorm van een Franse Lelie (Fleur-de-Lis).
De lantaarn is voorzien van een plaathouder voor het Amerikaanse type lantaarnplaten en kan ook worden uitgerust met een houder voor een Pettibone 'spinnen- of pauwenwiel' met 10 platen dat wordt rondgedraaid om alle platen te projecteren. De opbergbox kan ook gebruikt worden als standaard voor de lantaarn. Het lamphuis van blik. De lantaarn is 56 cm lang en 35,5 cm breed.
 
Toverlantaarn uit de laat Victoriaanse periode (1880-1900) met de originele houten draagkoffer, vervaardigd door de James W. Queen Company in Philadelphia.

De projector is gemaakt van gelakt tin met een walnoothouten grondplank en een messing lens en lenskap. Er zijn zeer fraaie emblemen in de zijwanden aangebracht met een roos in het centrum en aan de achterkant bevindt zich het koperen Queen & Co. Opticians Phila schildje met een gedetailleerd Adelaar-logo.

  
De afmetingen van de kist zijn 49,5 cm lang, 20,5 cm breed en 30,5 cm hoog. De maten van de projector zijn 46 cm lang, 14 cm breed en 25,5 cm hoog.
 
Deze grote toverlantaarn draagt een tweetal metalen plaatjes met de vermelding van de fabrikant A.T.THOMPSON & CO. MANUFACTURERS BOSTON,MASS., U.S.A. De balg schuift in en uit. De messing lens is met schroeven bevestigd aan de voorplaat en heeft een instelbare scherpstelling. De lens is gemerkt O.B., omgeven door een kroon en de tekst - Made In France.

 
Rijkelijk gedecoreerde toverlantaarn vervaardigd door Henderson & Ames - Kalamazoo, Michigan, ca 1905. Afmetingen: 18 x 44.5 x 56 cm.
 
Rochester toverlantaarn, volgens de gebruiksaanwijzing  'The neatest, cheapest, and best lantern ever introduced. Made entirely of brass and well lacquered.'  (De best verzorgde, goedkoopste en beste lantaarn die ooit verschenen is. Geheel vervaardigd van messing en goed gelakt.)
 

 
Zelden voorkomende Amerikaanse toverlantaarn The Yale". Hoewel de verflaag grotendeels verdwenen is, is de naam van de lantaarn nog zichtbaar op de zijwanden en op de bovenkant lezen we nog 'Pat'd Mar. 31. 1891 J.S. & Co. N.Y.'
 
De vier initialen B.L.P.C. zijn het handelsmerk van de Amerikaanse fabrikant van toverlantaarns BRENKERT LIGHT PROJECTION Co.Detroit, Michigan, de maker van de Brenograph,een grote dubbele lantaarn, verticaal geplaatst, die vele jaren erg populair was van 1920 tot in de jaren 1950. Dit is hun Companion toverlantaarn.
 
Deze toverlantaarn van T. J. HARBACH, PHILADELPHIA, is 47 cm lang en heeft een fraai dessin in reliŽf aan beide zijden en een messing plaatje met de naam van de fabrikant op de achterdeur.
   
   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 07-02-2023.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......